Στο ΣτΕ προσφευγει ο Δήμος Φυλής κατά της απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη




Στη δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω κα ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ανέθεσε ο Δήμος Φυλής τον χειρισμό της υπόθεσης ΟΕΔΑ του Δήμου Φυλής και την προσβολή, με Αίτηση Ακυρώσεως, της με αριθ. πρωτ. 894134/24-07-2024 απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Χαράλαμπου Σιάτρα, ενώπιον του ΣτΕ. 


Click me!

Σύντομο ιστορικό

Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 234048/30.03.2024 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Β. Κόκκαλη εγκρίθηκε (ανανεώθηκε) η λειτουργία της Εγκατάστασης Θερμικής Επεξεργασίας Επικινδύνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) και των προσομοιαζόντων με αυτά, του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.) εντός της Ο.Ε.Δ.Α. του Δήμου Φυλής. Η έγκριση αυτή χορηγήθηκε με βάση την νομοθεσία για την λειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων (ν. 4442/2016 και οι κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου αυτού διατάξεις, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν), αλλά και τις λοιπές σχετικές διατάξεις περί λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχειρίσεως αποβλήτων. Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/137235/9202/28.12.2023 απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος τροποποιήθηκε και ανανεώθηκε η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την ως άνω εγκατάσταση του αποτεφρωτήρα. Με την νέα αυτή απόφαση προσετέθησαν πολλοί επιπλέον τύποι επικινδύνων αποβλήτων, τα οποία θα οδηγούνται προς αποτέφρωση στην εν θέματι εγκατάσταση και τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τα επικίνδυνα απόβλητα υγειονομικών μονάδων, ενώ επιπλέον προσετέθη και η δραστηριότητα της ηλεκτροπαραγωγής με την ανάκτηση ενέργειας από την καύση των επικινδύνων αποβλήτων. Με τον τρόπο αυτό, ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης εγκατάστασης αποτέφρωσης επικινδύνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων μεταβλήθηκε και η εγκατάσταση αυτή σχεδιάζεται να μετατραπεί σε έναν χώρο αποτέφρωσης επικινδύνων αποβλήτων εν γένει, ενώ προσετέθη επιπλέον η δραστηριότητα της ηλεκτροπαραγωγής. Η μεταβολή αυτή θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής και θα επιφέρει επιδείνωση των όρων διαβιώσεως των κατοίκων του Δήμου Φυλής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Για τον λόγο αυτό, η υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/137235/9202/28.12.2023 απόφαση έχει ήδη προσβληθεί με την υπ’ αριθμ. Ε1815/2024 αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας, σύμφωνα με την σχετική εντολή του Δήμου Φυλής. 

Όπως αναφέρει η απόφαση του Δήμου Φυλής: για τους λόγους αυτούς, η υπ’ αριθμ. πρωτ. 894134/24.07.2024 απόφαση για την τροποποίηση της εγκρίσεως λειτουργίας του αποτεφρωτήρα θα πρέπει να προσβληθεί με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας. Η αίτηση ακυρώσεως θα πρέπει να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν, επειδή με την τροποποίηση της έγκρισης λειτουργίας του αποτεφρωτήρα θα επιτραπεί η μεταφορά επικινδύνων αποβλήτων από διάφορα σημεία της Χώρας και η αποτέφρωσή τους στην συγκεκριμένη εγκατάσταση, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται οι εργασίες αυτές, ιδίως για ρύπανση του περιβάλλοντος της περιοχής με επικίνδυνες ουσίες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια