Οι υπεύθυνοι Υπουργείου και Δήμου δεν έλυσαν το πρόβλημα που δημιούργησε η αλλαγή ορίων των σχολείων

 


  Αν και στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια-Λύκεια) όλα είναι έτοιμα και ξεκινάνε χωρίς προβλήματα, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη καθηγητών με Σχίζα-Οικονομάκη-Χατζητρακόσια, δε θα λέγαμε ότι ισχύει το ίδιο και για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία-Δημοτικά). Το αλαλούμ με την αλλαγή των ορίων μετά την ίδρυση και λειτουργεία του 11ου Δημοτικού Άνω Λιοσίων, μιας και δεν μπόρεσαν να το λύσουν οι υπεύθυνοι Υπουργείου και Δήμου,  ανάγκασε για ακόμη μία φορά τον  Δήμαρχο Φυλής
Χρήστο Παππού να στείλει επιστολή και να ζητά την άμεση σύγκληση σύσκεψης στο Γραφείο της Υπουργού Παιδείας, με τη συμμετοχή της Διευθύντριας και τη δική του, ώστε να δοθεί οριστικά, τέλος στο θέμα, σύμφωνα με την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας.




«Έχουμε δίκιο και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δαπανήσαμε κόπο και χρήμα για να βοηθήσουμε τους συνδημότες μας κι όχι να τους δημιουργήσουμε προβλήματα με την ατεκμηρίωτη Απόφαση του προηγούμενου Διευθυντή», δήλωσε ο Χρήστος Παππούς. Το πλήρες κείμενο του εγγράφου του έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ: Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Αττικής

Μαζί με τις ευχές μας για καλή σχολική χρονιά, σας γνωρίζω ότι, στο πλαίσιο της πάγιας πρακτικής του, ο Δήμος Φυλής εργάζεται σκληρά για την βελτίωση των συνθηκών στην εκπαίδευση. Όπως σας έχουμε διαβεβαιώσει, στη διάρκεια τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, ο μηχανισμός του Δήμου έχει τεθεί σε ετοιμότητα για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, εν όψει του νέου σχολικού έτους και ιδίως του νεοσύστατου 11ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων.

Ειδικά για το συγκεκριμένο σχολείο, σας επισημαίνω και γραπτώς, τα εξής:

1.      Ο Δήμος Φυλής προχώρησε στην ανέγερση του σχολείου μετά από σκληρή δουλειά, που περιελάμβανε απαλλοτρίωση της έκτασης, μελέτη ανακατασκευής, δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου. Το κόστος καλύφθηκε από ιδίους πόρους του Δήμου.

2.      Η σκοπιμότητα της ανέγερσης και λειτουργίας του νέου σχολείου ήταν να σταματήσει η μετακίνηση του πλεονάζοντος μαθητικού δυναμικού του 9ου Δημοτικού Άνω Λιοσίων, μέσω δρόμων μεγάλης κυκλοφορίας, προς τα όμορα σχολεία και ιδίως προς το 4ο Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 km.

3.      Όμως, δυστυχώς, ο προκάτοχός σας κος Κάππος, αγνοώντας τα τοπικά δεδομένα και χωρίς να ζητήσει, ως όφειλε, τη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης, προχώρησε, αυθαίρετα και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, στον καθορισμό της γεωγραφικής περιφέρειας του 11ου Δημοτικού Άνω Λιοσίων.

4.      Με την ως άνω Απόφαση, δεν περιορίζονται οι μετακινήσεις των μαθητών, οι οποίες, τώρα γίνονται με αντίθετη φορά, δηλαδή από το 4ο προς το 11ο Δημοτικό κι από το 2ο Ζεφυρίου προς το 4ο  Άνω Λιοσίων, μέσω δρόμων μεγάλης κυκλοφορίας, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τους μαθητές. Επίσης παραβιάζει, κατάφωρα, την αρχή της ασφάλειας του δικαίου, αφού μετέβαλε τα όρια του 4ου Δημοτικού τα οποία ισχύουν επί χρόνια και επί τη βάσει αυτών πήραν αποφάσεις για την ανέγερση ή τη μίσθωση κατοικιών οι οικογένειες των μαθητών.

5.      Η ολότελα εσφαλμένη αυτή Απόφαση προκάλεσε δικαιολογημένες  αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα ο Δήμος να ζητήσει τη διευθέτηση της κατάστασης, χωρίς να τροποποιηθούν τα υφιστάμενα όρια των σχολείων, πλην του 9ου Δημοτικού, το οποίο, άλλωστε, διαθέτει πλεονάζον μαθητικό δυναμικό. Οι αντιδράσεις αυτές ανεστάλησαν εν όψει της διαδικασίας επανατοποθέτησης Διευθυντών στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά το ζήτημα επανήλθε με την ανάληψη των καθηκόντων σας. Άλλωστε το θέμα σας τέθηκε αμέσως από τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιάννη Κρεμύδα κι από τον Γενικό Γραμματέα Αργύρη Αργυρόπουλο. Η κατάσταση έχει οξυνθεί, εν όψει της έναρξης του σχολικού έτους και πρέπει να τροποποιηθεί, αμέσως, η Απόφαση του κου Κάππου για να επανέλθει η ηρεμία.

6.      Η τροποποίηση, όπως σας εξήγησα και προφορικά, είναι εφικτή, επειδή πρόκειται για διοικητική πράξη, την οποία η Διοίκηση μπορεί να αλλάξει, αν κρίνει ότι στηρίχθηκε σε λάθος δεδομένα, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Με απλά λόγια οι Αποφάσεις των διοικητικών οργάνων δεν είναι θέσφατα, αλλά τροποποιούνται αν δεν ισχύουν ή μεταβληθούν τα δεδομένα, επί των οποίων στηρίχθηκαν.

7.      Επειδή το Υπουργείο είναι ενημερωμένο για την υπόθεση, παρακαλώ να διαβιβάσετε, αμελητί, το παρόν έγγραφο, στην Πολιτική Ηγεσία, με αντικείμενο την παροχή κατευθύνσεων προς εξομάλυνση της κατάστασης. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι, ως Δήμος, να πάρουμε μέρος σε οποιαδήποτε σύσκεψη ή να κάνουμε όλες τις ενέργειες που θα απαιτηθούν, προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στην σχολική κοινότητα.

Με βάση τα παραπάνω, αναμένουμε την, εκ μέρους σας, ταχεία προώθηση του παρόντος εγγράφου στο Γραφείο της κας Υπουργού, ώστε να ζητήσουμε τη σύγκληση σύσκεψης, με θέμα της επίλυση του προβλήματος.

Με εκτίμηση

Χρήστος Σπ. Παππούς

Δήμαρχος Φυλής


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια