Τα εργαλεία “Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο” (ΓΠΣ) και “Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης” (ΣΧΟΟΑΠ) του Ν-2508/97, αφορούν στη ρύθμιση των πόλεων των οικισμών της χώρας καλύπτοντας μια διευρυμένη γεωγραφική περιοχή η οποία, κατά κανόνα, συμπίπτει με τα όρια της Καποδιστριακής πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης (νέου Δήμου). Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού διαχρονικά έχει οδηγήσει σε ένα δαιδαλώδες και ασαφές θεσμικό πλαίσιο, προκαλώντας μόνο προβλήματα. Μόνο σε 200
Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι μέχρι το 2025 να έχουν εκπονηθεί τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) για το σύνολο των δημοτικών ενοτήτων όλης της χώρας, για τον σκοπό αυτό προκηρύσσονται διαγωνισμοί χωρίς καμία επιβάρυνση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με πρόσφατη απόφασή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ενέκρινε τη δαπάνη και διαθέτει πίστωση ύψους 826.915,14 ευρώ για την ανάγκη ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ του ν.4412/2016 ΓΙΑ ΤΟ "ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ (ΔΕ ΦΥΛΗΣ, ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, ΖΕΦΥΡΙΟΥ)".
Με βασικό στόχο της δημοτικής αρχής, να επαναπροσδιορίσει το brand name της περιοχής, η ολοκλήρωση του ΤΠΣ τα σχέδια του Δήμου Φυλής παίρνουν σάρκα και οστά, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει.
Ποια είναι τα ακίνητα στα οποία δίνει έμφαση ο Δήμος Φυλής:
- Το ΒΙΟΠΑ Άνω Λιοσίων. Πρόκειται για μία περιοχή, η οποία έχει πολεοδομηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου και διαθέτει κυρωμένη πράξη εφαρμογής. Ωστόσο το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο παρουσιάζει τοπικές ατέλειες και αδυναμίες που δεν επιτρέπουν την επί του εδάφους εφαρμογή του, στο σύνολο του. Παράλληλα επειδή η ανάπτυξη του ΒΙΟΠΑ έχει γίνει προ πολλών ετών χωρίς να έχει εφαρμοστεί σαφές πλαίσιο ανάπτυξης υποδοχέα πχ ΒΙΠΕ, ΒΕΠΕ, ΕΠ υπάρχουν σημαντικά τυπικά ελαττώματα και προβλήματα που δεν έχουν επιτρέψει την ολοκληρωμένη περαίωση του έργου. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι το ΒΙΟΠΑ να παραμένει τυπικά αδρανής βιομηχανική περιοχή, χωρίς Διαπιστωτική Πράξη Ολοκλήρωσης, χωρίς τη δυνατότητα αξιοποίησης των κινήτρων των Επιχειρηματικών Πάρκων, γεγονός που αποτρέπει την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ασφαλή και γρήγορη ανάπτυξη των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, σε βάρος της απασχόλησης και της τοπικής ανάπτυξης.
- Οι εγκαταστάσεις του πρώην ΟΔΔΥ που βρίσκονται στην είσοδο της πόλης ή σε ανοικτή δημόσια θέα από όλους διερχόμενους από την Αττική Οδό.
- Μεγάλες εκτάσεις, σε κατάλληλες θέσεις οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν σε υποδοχείς επιχειρηματικών πάρκων ή άλλων δραστηριοτήτων που θα συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη και γενικότερα στο επανακαθορισμό της ταυτότητας της πόλης, εάν και εφόσον υλοποιηθούν οι κατάλληλες ενέργειες τυπικής και διοικητικής ωρίμανσης για αυτούς τους σκοπούς. Πέριξ της περιοχής του ΒΙΟΠΑ υφίστανται δύο εκτάσεις, οι οποίες πρέπει να αξιολογηθούν ως προς τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά τους, για να ακολουθήσει η κατάλληλη προετοιμασία ωρίμανσης, για την επίτευξη του σχεδιασμού αξιοποίησης που θα επιλεγεί για αυτές. Ανάλογες ευκαιρίες και δυνατότητες μπορούν να αναδειχθούν και για άλλες περιοχές του Δήμου ή δημοτικά ακίνητα, εφόσον υλοποιηθούν οι κατάλληλες ενέργειες αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης, αξιολόγησης και διατύπωσης προτάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα για αυτά (περιοχές ή ακίνητα).
- Το Λατομείο Μουσαμά, μία εγκαταλελειμμένη, από δεκαετίες, λατομική έκταση πολύ μεγάλης επιφάνειας, με διάσπαρτες επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του, σε περιβαλλοντικές και γεωμορφολογικές συνθήκες που μόνο ρύπους προκαλούν συχνά από δραστηριότητες παράνομων απορρίψεων απορριμμάτων. Σύμφωνα με το Δήμο, η υπόψη περιοχή, όπως και άλλες στην πόλη, προσβάλλει την αισθητική της, υποβαθμίζει το περιβάλλον και παραμένει αναξιοποίητη, ενώ επιβάλλεται τουλάχιστον η αποκατάσταση της ως εγκαταλειμμένου λατομείου, έστω και αν αυτή η υποχρέωση δεν φαίνεται να απορρέει ευθέως από την κείμενη νομοθεσία λόγω των πολλών ετών που έχουν παρέλθει από τη διακοπή της λειτουργίας του. Σημειώνεται ότι η περιοχή του Λατομείου δεν ανήκει στην κυριότητα του Δήμου.
Ας θυμηθούμε πως το σχέδιο του Δήμου Φυλής τον Μάιο του 2021 είχε γίνει πρώτο θέμα σε πολλές οικονομικές ιστοσελίδες.
0 Σχόλια