Με την αγορά ακινήτων να «γυρίζει», ο Δήμος Φυλής καταστρώνει φιλόδοξα σχέδια για την αξιοποίηση της δικής του ακίνητης περιουσίας. Για το σκοπό αυτό, μέσω διαγωνισμού, αναζητά σύμβουλο που θα αναλάβει την απογραφή των ακινήτων, τα επενδυτικά χαρακτηριστικά που αυτά διαθέτουν, ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία επενδυτικά ελκυστικών χρήσεων. Πρόκειται για διετούς διάρκειας σύμβαση με το σύμβουλο να καλείται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες (εισηγήσεις, αναφορές, σύνταξη και υποβολή προτάσεων, αξιολόγηση τεχνικών και οικονομικών στοιχείων κ.λπ.), με σκοπό την ωρίμανση του σχεδίου αξιοποίησης κάθε ακινήτου.
Αναζητά νέο brand name
Ποια είναι τα ακίνητα στα οποία δίνει έμφαση ο Δήμος Φυλής;
– Το ΒΙΟΠΑ Άνω Λιοσίων. Πρόκειται για μία περιοχή, η οποία έχει πολεοδομηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου και διαθέτει κυρωμένη πράξη εφαρμογής. Ωστόσο το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο παρουσιάζει τοπικές ατέλειες και αδυναμίες που δεν επιτρέπουν την επί του εδάφους εφαρμογή του, στο σύνολο του. Παράλληλα επειδή η ανάπτυξη του ΒΙΟΠΑ έχει γίνει προ πολλών ετών χωρίς να έχει εφαρμοστεί σαφές πλαίσιο ανάπτυξης υποδοχέα πχ ΒΙΠΕ, ΒΕΠΕ, ΕΠ υπάρχουν σημαντικά τυπικά ελαττώματα και προβλήματα που δεν έχουν επιτρέψει την ολοκληρωμένη περαίωση του έργου. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι το ΒΙΟΠΑ να παραμένει τυπικά αδρανής βιομηχανική περιοχή, χωρίς Διαπιστωτική Πράξη Ολοκλήρωσης, χωρίς τη δυνατότητα αξιοποίησης των κινήτρων των Επιχειρηματικών Πάρκων, γεγονός που αποτρέπει την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ασφαλή και γρήγορη ανάπτυξη των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, σε βάρος της απασχόλησης και της τοπικής ανάπτυξης.
- Οι εγκαταστάσεις του πρώην ΟΔΔΥ που βρίσκονται στην είσοδο της πόλης ή σε ανοικτή δημόσια θέα από όλους διερχόμενους από την Αττική Οδό.
–Μεγάλες εκτάσεις, σε κατάλληλες θέσεις οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν σε υποδοχείς επιχειρηματικών πάρκων ή άλλων δραστηριοτήτων που θα συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη και γενικότερα στο επανακαθορισμό της ταυτότητας της πόλης, εάν και εφόσον υλοποιηθούν οι κατάλληλες ενέργειες τυπικής και διοικητικής ωρίμανσης για αυτούς τους σκοπούς. Πέριξ της περιοχής του ΒΙΟΠΑ υφίστανται δύο εκτάσεις, οι οποίες πρέπει να αξιολογηθούν ως προς τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά τους, για να ακολουθήσει η κατάλληλη προετοιμασία ωρίμανσης, για την επίτευξη του σχεδιασμού αξιοποίησης που θα επιλεγεί για αυτές. Ανάλογες ευκαιρίες και δυνατότητες μπορούν να αναδειχθούν και για άλλες περιοχές του Δήμου ή δημοτικά ακίνητα, εφόσον υλοποιηθούν οι κατάλληλες ενέργειες αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης, αξιολόγησης και διατύπωσης προτάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα για αυτά (περιοχές ή ακίνητα).
– Το Λατομείο Μουσαμά, μία εγκαταλελειμμένη, από δεκαετίες, λατομική έκταση πολύ μεγάλης επιφάνειας, με διάσπαρτες επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του, σε περιβαλλοντικές και γεωμορφολογικές συνθήκες που μόνο ρύπους προκαλούν συχνά από δραστηριότητες παράνομων απορρίψεων απορριμμάτων. Σύμφωνα με το Δήμο, η υπόψη περιοχή, όπως και άλλες στην πόλη, προσβάλλει την αισθητική της, υποβαθμίζει το περιβάλλον και παραμένει αναξιοποίητη, ενώ επιβάλλεται τουλάχιστον η αποκατάσταση της ως εγκαταλειμμένου λατομείου, έστω και αν αυτή η υποχρέωση δεν φαίνεται να απορρέει ευθέως από την κείμενη νομοθεσία λόγω των πολλών ετών που έχουν παρέλθει από τη διακοπή της λειτουργίας του. Σημειώνεται ότι η περιοχή του Λατομείου δεν ανήκει στην κυριότητα του Δήμου.
Επίσης στην liberal ο Γιώργος Μίχας έγραψε :
Σε rebranding της ταυτότητάς του επιδιώκει να προχωρήσει ο Δήμος Φυλής, ο οποίος έχει ταυτιστεί με τη «φιλοξενία» ρυπογόνων δραστηριοτήτων και τη διαχείριση απορριμμάτων. Έτσι, η δημοτική αρχή, βάζει σε πρώτο πλάνο την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσία της και για το σκοπό αυτό αναζητάει, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, τεχνικό σύμβουλο, που θα αναλάβει τη διετούς διάρκειας σύμβαση με αντικείμενο τη δημιουργία σχεδίου τοπικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, ο σύμβουλος θα προχωρήσει στην απογραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, καταγράφοντας τα επενδυτικά χαρακτηριστικά που αυτή διαθέτει. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υποβληθούν προτάσεις αναδιάρθρωσης των χρήσεων γης που έχουν θεσμοθετηθεί στο ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Κι αυτό προκειμένου ο Δήμος Φυλής να ενταχθεί στους ΟΤΑ νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια με νέες, δηλαδή χρήσεις γης και δραστηριότητες. Πρόκειται, δίχως, αμφισβήτηση για ένα φιλόδοξο σχέδιο, εάν λάβουμε υπόψη ότι η κατάρτιση ενός Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι μία μάλλον χρονοβόρος διαδικασία.
Στο επίκεντρο του σχεδίου του Δήμου Φυλής βρίσκονται τρία είδη εκτάσεων, δηλαδή:
- Tο Βιομηχανικό Πάρκο Άνω Λιοσίων, μία περιοχή που έχει πολεοδομηθεί και διαθέτει κυρωμένη πράξη εφαρμογής. Ωστόσο το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο παρουσιάζει τοπικές ατέλειες και αδυναμίες που δεν επιτρέπουν την επί του εδάφους εφαρμογή του, στο σύνολο του. Παράλληλα επειδή η ανάπτυξη του ΒΙΟΠΑ έχει γίνει προ πολλών ετών χωρίς να έχει εφαρμοστεί σαφές πλαίσιο ανάπτυξης υποδοχέα πχ ΒΙΠΕ, ΒΕΠΕ, ΕΠ υπάρχουν σημαντικά τυπικά ελαττώματα και προβλήματα που δεν έχουν επιτρέψει την ολοκληρωμένη περαίωση του έργου. Αποτέλεσμα; Το ΒΙΟΠΑ να παραμένει τυπικά αδρανής βιομηχανική περιοχή, χωρίς διαπιστωτική πράξη ολοκλήρωσης, χωρίς τη δυνατότητα αξιοποίησης των κινήτρων των Επιχειρηματικών Πάρκων, γεγονός που αποτρέπει την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ασφαλή και γρήγορη ανάπτυξη των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, σε βάρος της απασχόλησης και της τοπικής ανάπτυξης, όπως αναφέρει έγγραφο του Δήμου Φυλής.
- Οι εγκαταστάσεις του πρώην ΟΔΔΥ που βρίσκονται εντός του Δήμου, στην είσοδο της πόλης και σε ανοικτή δημόσια θέα από όλους τους διερχόμενους από την Αττική Οδό, δημιουργώντας αισθητική ρύπανση. Στόχος του Δήμου είναι να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη έκταση αναπτύσσοντας σε αυτή παραγωγική δραστηριότητα που θα αποφέρει έσοδα.
- Δύο εκτάσεις πέριξ της περιοχής του ΒΙΟΠΑ, οι οποίες πρέπει να αξιολογηθούν ως προς τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά τους, για να ακολουθήσει η κατάλληλη προετοιμασία ωρίμανσης, για την επίτευξη του σχεδιασμού αξιοποίησης που θα επιλεγεί για αυτές.
- Η ανάπλαση του Λατομείου Μουσαμά, μία εγκαταλελειμμένη, από δεκαετίες, λατομική έκταση πολύ μεγάλης επιφάνειας, με διάσπαρτες επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή
0 Σχόλια