Tσίπρας: Ιδού ποιους θα στηρίξουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές τι είπε για αλλαγές στον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ


    Στήριξη σε πρόσωπα τόσο από την κεντροαριστερά όσο και από την κεντροδεξιά, όχι όμως αυτούς που θα στηρίξει η ΝΔ, πρόκειται να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Αυτό τόνισε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά την συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.  «Θα στηρίξουμε πρόσωπα και δυνάμεις που έχουν αποδείξει μέσα από την δράση τους, την εντιμότητα, που έχουν δώσει μάχες για να ανοίξουν δρόμους για την ενίσχυση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, το περιβάλλον, την οικολογία, την Δημοκρατία, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε:  «Ενδεχομένως έντιμοι και ικανοί άνθρωποι που προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς αλλά και του κέντρου και της κεντροδεξιάς. Όχι  όμως με πρόσωπα που θα υποστηρίξει η ΝΔ».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός μπήκε και σε ονοματολογία λέγοντας ότι:
-«Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να στηρίξει τον κ. Πατούλη. Νομίζω όχι.»
-«Σε ότι αφορά την Κρήτη έχουμε έναν εξαιρετικά ικανό περιφερειάρχη. Θεωρώ ότι είναι ένα πρόσωπο (σ.σ. ο Σταύρος Αρναουτάκης) που θα μπορούσε να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ»
-«Επίσης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας (σ.σ. Απόστολος Κατσιφάρας) και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης (σ.σ. Γιάννης Μπουτάρης).

Ωστόσο, όπως είπε, «τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ».

Παρουσιάζετε παρακάτω το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός για τον Κλεισθένη1 και τι ακριβώς απάντησε:

ΕΡΩΤΗΣΗ (Λιάμης Λεωνίδας, TV100): “Έχετε κατηγορηθεί για την εμμονή σας να εφαρμόσετε την απλή αναλογική στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και κάθε φορά απαντάτε ότι η Δημοκρατία δεν γνωρίζει αδιέξοδα. Ωστόσο νομίζω ότι εδώ ισχύει αυτό που λένε για την Αθηνά και την χείρα που πρέπει να κινήσει, κατά συνέπεια οι κανόνες της Δημοκρατίας θα πρέπει να ευνοούν και την άρση των αδιεξόδων. Λένε, λοιπόν, πολλοί, οι περισσότεροι ίσως στην Αυτοδιοίκηση ότι υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος να προκύψουν Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία θα είναι τόσο κατακερματισμένα, ώστε να τεθεί ζήτημα να χαθεί ολόκληρη 4ετία. 
Σας έχει απασχολήσει αυτό; 
Σκέφτεστε για παράδειγμα να τεθεί ένα πλαφόν, 4-5%, όσον αφορά στην εκπροσώπηση στα Δημοτικά Συμβούλια;”

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Πρωθυπουργού:
“Δεν διαισθάνομαι ότι υπάρχει ένα τέτοιος κίνδυνος. 
Δεν διαισθάνομαι δηλαδή ότι θα αλλάξει κάτι εάν υπήρχε ένα πλαφόν 3% στην είσοδο στα Δημοτικά Συμβούλια. 
Ο νόμος αυτός φέρνει μια διαφορετική φιλοσοφία. Και πρέπει αυτή τη φιλοσοφία να κατανοήσουμε και να την αγκαλιάσουμε κιόλας. 
Εγώ όπου βρεθώ και όπου σταθώ ακούω πολλούς πολίτες να λένε «επιτέλους βρε παιδιά, ας βρούμε έναν τρόπο να συνεννοηθούμε». 
Και ακούω και πολλούς Δημάρχους πάρα πολύ καιρό να λένε «ε, εσείς στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν θα συνεννοηθείτε ποτέ;». Αλλά όταν η συνεννόηση αφορά τους ίδιους, τότε αλλάζουν τα πράγματα (γέλια), για ορισμένους τουλάχιστον. 
Λοιπόν, αν η κουλτούρα της συνεννόησης, δεν την ξεκινήσουμε από το 1ο κύτταρο της συλλογικής οργάνωσης που είναι ο Δήμος, η Κοινότητα, ο Δήμος, η Περιφέρεια, δεν θα υπάρξει ποτέ κουλτούρα συνεννόησης και κουλτούρα διαλόγου. Εγώ δεν λέω ότι δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές, τεράστιες πολιτικές διαφορές, αλλά όταν συζητάμε για συμμαχικές κυβερνήσεις που θα έχουμε από εδώ και στο εξής, είχαμε από το ‘10 και μετά, το ‘12 και μετά, και θα έχουμε από εδώ και στο εξής, έχουμε ψηφίσει την απλή αναλογική για την κεντρική διακυβέρνηση. Θα έχουμε, λοιπόν συμμαχικές κυβερνήσεις. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για το πως θα έχουμε συμμαχική διακυβέρνηση σε επίπεδο Δήμων; 
Πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι μια πολύ ουσιαστικά μεταρρύθμιση αυτή την οποία φέραμε. Οι πολίτες θα επιλέγουν το Δήμαρχο, αλλά η ψήφος τους θα μετρά ισότιμα εις ό,τι αφορά την εκπροσώπηση στα Δημοτικά Συμβούλια. Και πιστεύω ότι σιγά σιγά θα διαμορφωθεί αυτή η κουλτούρα του διαλόγου και της συνεννόησης, που θα διαμορφώνει πλειοψηφίες με βάση τις πολιτικές συγκλίσεις. 
Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι θα αλλάξει τίποτα ή θα άλλαζε τίποτα σε αυτό το συνολικότερο πλαίσιο που σας παρουσίαζα αν είχαμε το 3% για την είσοδο στα Δημοτικά Συμβούλια, αντιθέτως θα εφαρμόζαμε μία ρύθμιση που θα ήταν σε αντίθεση με τον κεντρικό χαρακτήρα της ισοτιμίας της ψήφου του κάθε πολίτη, που δεν βρήκαμε σκόπιμο γιατί να το κάνουμε αυτό. 
Πιστεύω, λοιπόν, ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές, που θα είναι οι πρώτες, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που θα είναι οι πρώτες με το νέο σύστημα, αυτή η νέα κουλτούρα συνεννόησης θα αποτυπωθεί και πολύ γρήγορα οι πολίτες θα καταλάβουν τα οφέλη από αυτή την πολύ μεγάλη και δημοκρατική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια