Μήνυμα του Συλλόγου Δροσούπολη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά τπυ AIDS

ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ     ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ      ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΔΡΟΣΟΥΠΟΛΗΣ

                    1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS
Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μιας νόσου που οφείλεται αποκλειστικά στον ιό HIV.To AIDS είναι τα αρχικά των λέξεων Acquired Immune Deficiency Syndrome, δηλαδή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Πρόκειται για μια λοιμώδη νόσο η οποία οφείλεται από τον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus) Ο HIV προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγώντας σε σταδιακή κατάρρευση της άμυνας του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. Το AIDS αναφέρεται στα πιο προχωρημένα στάδια του συνδρόμου και χαρακτηρίζεται από 20 ευκαιριακές λοιμώξεις και καρκίνους. To AIDS είναι η πιο φονική ασθένεια
στον κόσμο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους από το 1981 όταν και ταυτοποιήθηκε. Σύμφωνα με τις εγκυρότερες επιστημονικές θεωρίες, ο ιός άρχισε να διαδίδεται σε όλη την Αφρικανική ήπειρο την δεκαετία του ‘60 και μέσα στην δεκαετία του ’70 παρατηρήθηκαν τα πρώτα κρούσματα και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο.
Το πρώτο πλήρως εξακριβωμένο και υπό επιστημονικές μελέτες κρούσμα, εντοπίστηκε στις Η.Π.Α τον Δεκέμβριο του 1981. Το γεγονός ότι οι πρώτοι οροθετικοί ήταν ομοφυλόφιλοι οδήγησε στο λαθεμένο χαρακτηρισμό της ως νόσος των ομοφυλοφίλων. Πολύ σύντομα μετά το πρώτο κρούσμα, έγινε αντιληπτό ό,τι ο ιός είναι κυρίως σεξουαλικά μεταδιδόμενος και δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα και σεξουαλικές προτιμήσεις.
Υπολογίζεται ότι 33 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με το AIDS, οι περισσότεροι στις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου. Στις αναπτυσσόμενες χώρες 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε άμεση ανάγκη φαρμάκων κατά του AIDS. Μόνο το 31% (2,99 εκατομμύρια) έχει πρόσβαση σε αυτά. Το ίδιο ποσοστό φτάνει το 42% σε ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά ζουν με το AIDS με σύμφωνα με στοιχεία του 2007. Τα περισσότερα ζουν στην Αφρική και μολύνθηκαν από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Η μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη. Το 2008,το 45% των εγκύων γυναικών είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκά φάρμακα.
Περίπου 1000 παιδιά την ημέρα μολύνονται με τον HIV ενώ 2 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους από το AIDS.
Ο ιός HIV μεταδίδεται:
·        Με την σεξουαλική επαφή με κάποιο οροθετικό άτομο χωρίς τη χρήση προφυλακτικού. Ο ιός υπάρχει στο αίμα, στα σπερματικά, στα  προσπερματικά και κολπικά υγρά. Η μετάδοση του ιού ευνοείται ιδιαίτερα όταν προϋπάρχουν  άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
·        Με την κοινή χρήση συριγγών ή άλλων εργαλείων για ενδοφλέβια χρήση.
·        Από την μητέρα στο παιδί κατά την διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.
·        Με μετάγγιση μολυσμένου αίματος
Ο ιός HIV ΔΕΝ   ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ:
·        Με την καθημερινή, κοινωνική επαφή, την χειραψία, την αγκαλιά, το φιλί.
·        Από την κοινή χρήση της τουαλέτας
·        Από τον ιδρώτα ή το σάλιο
·        Με την κοινή χρήση σκεπασμάτων, ρούχων, πιάτων, μαχαιροπίρουνων, ποτηριών, τηλεφώνων
·        Από τις πισίνες και τη θάλασσα
·        Από κουνούπια ή άλλα έντομα
Η μόνη θεραπεία είναι η πρόληψη για αυτό :
·        Χρησιμοποιούμε ΠΑΝΤΑ προφυλακτικό σε ΚΑΘΕ σεξουαλική μας επαφή είτε είναι κολπική, πρωκτική ή στοματική.
·        Σε περίπτωση που γίνεται χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ΔΕΝ χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ σύριγγες ή βελόνες που έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι ούτε τις μοιραζόμαστε.
·        Δεν μοιραζόμαστε ούτε δανειζόμαστε από άλλους αντικείμενα που μπορεί να έχουν πάνω τους υπολείμματα από αίμα όπως οδοντόβουρτσες ή ξυραφάκια.
Πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε….
Οι φορείς του HIV και οι ασθενείς του AIDS, πέρα από τα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, έρχονται αντιμέτωποι και με προβλήματα προσωπικής αβεβαιότητας και κοινωνικής προσαρμογής. Το AIDS πλέον είναι μια χρόνια ασθένεια που δυστυχώς επιφέρει κοινωνικό στιγματισμό. Πολλές φορές ο φορέας αναγκάζεται να ζει απομονωμένος, αναπτύσσοντας αισθήματα άγχους και ανησυχίας καθώς δεν γνωρίζει αν θα έχει την αποδοχή και τη στήριξη της οικογένειάς του, αν θα έχει προβλήματα στην εργασία του ή στέγασης.
Είναι υποχρέωση όλων μας, να μην βάζουμε ταμπέλες σε αυτούς τους ανθρώπους και να μην τους φοβόμαστε. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον φόβο μας αλλά με την σωστή ενημέρωση θα τον μειώσουμε.
Ας βοηθήσουμε όλοι να αλλάξει η συμπεριφορά της κοινωνίας μας προς τους φορείς του HIV και να σταματήσει το AIDS να θεωρείται μοναχική ασθένεια.

Η σημασία μιας αγκαλιάς είναι ανεκτίμητη για εκείνον  που την έχει ανάγκη και ακίνδυνη για αυτόν που μπορεί να την δώσει.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια