Οι θέσεις της παράταξης «Αττική» για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων


Προς τους Συντάκτες Αυτοδιοίκησης
Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- Γιάννης Σγουρός στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων : Οι τιμητές του «πελατειακού χθες» επενδύουν στο «πελατειακό αύριο»
- Πρόταση για πρόσληψη των καθαριστριών του Υπ. Οικονομικών στην Περιφέρεια Αττικής


Τις θέσεις της παράταξης «Αττική» για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τον επανέλεγχο των συμβάσεων που μετετράπησαν σε αορίστου χρόνου με το Προεδρικό Διάταγμα «Παυλόπουλου» εξέφρασε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ο Γιάννης Σγουρός.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση ο κ. Σγουρός επανέλαβε την διατυπωμένη θέση του περί αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου, και υπενθύμισε την από 25-6-2014 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου περί παγώματος των διαδικασιών μέχρι να αποφασίσει το ΣτΕ.

Σε ό,τι αφορά τον επανέλεγχο των συμβάσεων τόνισε ότι καμία παρανομία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Όσοι εξαπάτησαν και μπήκαν στο Δημόσιο με πλαστά χαρτιά πρέπει να υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, χωρίς μισόλογα, χωρίς «ναι μεν αλλά», χωρίς υπεκφυγές.

Απευθυνόμενος στη διοίκηση της Περιφέρειας τόνισε ότι «Δεν μπορεί από τη μία να ρίχνεις ευθύνες στο «πελατειακό χθες» για το ξεχαρβάλωμα του κράτους και από την άλλη να επενδύεις στο «πελατειακό αύριο» και κάλεσε όλους να διδαχθούν από το Μανώλη Γλέζο, που ως νομαρχιακός σύμβουλος επαναλάμβανε συχνά τον ακομμάτιστο ρόλο που πρέπει
να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μακριά από την εκάστοτε εξουσία. Να είναι Αυτοδιοίκηση και όχι Ετεροδιοίκηση έλεγε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σγουρός πρότεινε στη νέα περιφερειακή αρχή να καταθέσει πρόταση πρόσληψης των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών στην Περιφέρεια Αττικής, αξιοποιώντας το διαθέσιμο αποθεματικό που «κληρονόμησε».

Παράλληλα κάλεσε τη διοίκηση της περιφέρειας να χαίρεται με τον έλεγχο και όχι με την κολακεία κατά το γνωστό πυθαγόρειο ρητό.
                                                                                         
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ. Σγουρού :


«Κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι,

Το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών δεν είναι καινούργιο για το Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη  στο παρελθόν.  Επιτρέψτε μου, για όσους δεν ήταν παρόντες, να υπενθυμίσω τις βασικές προτάσεις που υιοθετήθηκαν από το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής:

«1.Μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του ν. 4250/2014 και την ανάληψη των αναγκαίων νομοθετικών πρωτοβουλιών και, σε κάθε περίπτωση, την παροχή των αναγκαίων διευκρινίσεων και συμπληρώσεων του νομοθετικού καθεστώτος, υφίσταται αδυναμία εφαρμογής της αξιολόγησης του ν. 4250/2014, λόγω της οποίας ζητούμε από την Κυβέρνηση να αναλάβει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος σύμφωνα με το Σύνταγμα.

2. Το Περιφερειακό Συμβούλιο υποστηρίζει την πάγια θέση και της
ΕΝ.Π.Ε. ότι η αξιολόγηση του προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικό σύστημα, που διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και την αξιοκρατία εντός αυτής.

3. Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στο σύστημα αξιολόγησης του ν. 4250/2014, το οποίο εμφανίζει προφανή κενά και εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας.»

Στην εισήγησή μου τότε, αλλά και στο δελτίο τύπου που ακολούθησε την συνάντησή μου με το σύλλογο εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής έλεγα :

«Η αξιολόγηση και η μέτρηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων αποτελεί ένα αυτονόητο και απαραίτητο εργαλείο για κάθε φορέα. Πρέπει όλοι να τις επιζητούν και να μην τις φοβούνται. Για να πάψει ο στιγματισμός και η απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων. Για να μην μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι.

Η αξιολόγηση όμως δεν μπορεί να επισείεται ως φόβητρο ή ως ενδεχόμενη δεξαμενή απολύσεων εργαζομένων, και άρα μέσο τιμωρίας και όχι εργαλείο βελτίωσης.

Δυστυχώς, ο τρόπος και ο χρόνος που επιλέγεται για την εφαρμογή της, βεβιασμένα και αντιεπιστημονικά, οδηγεί σε παράλογα αποτελέσματα.

Μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται τον νόμο, θα έπρεπε όμως, πρωτίστως, να είχε λάβει υπόψη της το Σύνταγμα, που επιβάλλει την Διοικητική Αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αξιοκρατία. Και αξιοκρατία με ποσοστώσεις δεν γίνεται…..

Από την άλλη πλευρά, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απομονώσουν και να καταγγείλουν τις μεμονωμένες περιπτώσεις συναδέλφων τους που δεν τιμούν τον όρκο που έχουν δώσει στο Σύνταγμα.

Η Περιφέρεια Αττικής, παρά τις ελλείψεις και τις μειώσεις προσωπικού, κατάφερε να λειτουργήσει ως πρότυπο και ως υπόδειγμα δημόσιου φορέα, έχοντας κερδίσει στην πράξη το αυτονόητο δικαίωμα να διευθύνει τα του οίκου της.

Εμείς θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε και κανένας εργαζόμενος να μην χάσει τη δουλεία του, αλλά και η Περιφέρεια Αττικής να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα εύρυθμης δημόσιας υπηρεσίας.

Αξιολόγηση, όμως, κατά παρέκκλιση των αρχών της αξιοκρατίας και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να γίνει, διότι ποσόστωση ως προς την αξιολόγηση των υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής δεν είναι νοητή, με δεδομένους τους αριθμητικούς περιορισμούς, που έχουν τεθεί εκ των προτέρων.

Κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές της αξίας του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Επειδή λοιπόν κάθε δημόσιος λειτουργός, όπως είναι και ο Περιφερειάρχης, υποχρεούται να τηρεί, πάνω από όλα, το Σύνταγμα, μου είναι αδύνατον να προβώ σε αξιολόγηση, με αυτούς τους όρους, η οποία παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του.
Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων έμπρακτα.»

Την απόφαση αυτή είχαν  καταψηφίσει  τότε οι σύμβουλοι της παράταξης που σήμερα έχει την πλειοψηφία. Σήμερα, έρχονται και υιοθετούν τη δική μας προσέγγιση.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια