Εκατομμύρια ευρώ από ληστείες και κλοπές ξεπλένουν εγκληματικές οργανώσεις Ρομά επενδύοντας σε γνωστή αλυσίδα καφέ, ανοίγοντας καταστήματα με τη μέθοδο του franchise, όπως και σε πολυτελείς ανακαινίσεις δικών τους ακινήτων, τα οποία αποκτούν με τα κλεμμένα.
Δεκάδες υποθέσεις απασχολούν την Αρχή για το Ξέπλυμα και το νεοσύστατο «Ελληνικό FBI». Μία τέτοια εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε απέσπασε λεία 1,5 εκατ. ευρώ, έπαιρνε προνοιακά επιδόματα και έκρυβε δεσμίδες με 500ευρα σε… κάλτσες.
Η αύξηση των παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων και η διείσδυση εγκληματικών ομάδων στο ξέπλυμα χρήματος αποτελούν σήμερα μια σοβαρή πρόκληση για τις ελληνικές Αρχές και ειδικότερα το «Ελληνικό FBI» όπως συχνά αποκαλείται η νεοσύστατη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.
Σε μια κοινωνία όπου το οργανωμένο έγκλημα αναπτύσσεται με ολοένα και πιο περίπλοκες μεθόδους, το οικονομικό έγκλημα που σχετίζεται με την παραβατικότητα των Ρομά έρχεται να φωτίσει έναν νέο κίνδυνο: τη μετατροπή των παράνομων εσόδων σε «νόμιμες» επενδύσεις, οι οποίες αφομοιώνονται στην καθημερινή ζωή και την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.
Με επενδύσεις σε καταστήματα και ακίνητα, οι δράστες κατορθώνουν να «νομιμοποιούν» την παράνομη λεία τους δημιουργώντας προκλήσεις που υπερβαίνουν τα στενά όρια της αστυνομικής αντιμετώπισης.
Οι νέες μέθοδοι καταπολέμησης απαιτούν όχι μόνο αστυνομική δράση, αλλά και συνδυασμό νομικών, οικονομικών και κοινωνικών εργαλείων, ως τη μόνη προσέγγιση που θα μπορούσε να έχει πιθανότητες επιτυχίας στην αναχαίτιση του φαινομένου.
H Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος έχει εντατικοποιήσει τις έρευνές της γύρω από εγκληματικές οργανώσεις Ρομά που δραστηριοποιούνται σε κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια και επιχειρήσεις, με έμφαση πλέον στο ενδεχόμενο ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Η μονάδα αυτή χρησιμοποιεί ειδικούς αναλυτές για τη διερεύνηση της οικονομικής διάστασης των υποθέσεων, καθώς αποκαλύπτεται ότι τα κέρδη από τις παράνομες αυτές δραστηριότητες κατευθύνονται σε διάφορες μορφές «επενδύσεων».
Το franchise καφέ
Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες «επενδυτικές» τάσεις των εν λόγω συμμοριών είναι το άνοιγμα καταστημάτων με την επωνυμία γνωστής αλυσίδας καφέ, καθώς οι τιμές κτήσης τους θεωρούνται σχετικά προσιτές.
Οι Αρχές εξετάζουν κάθε συναλλαγή και ερευνούν ενδελεχώς τη διαδικασία απόκτησης παραρτημάτων της συγκεκριμένης επιχείρησης, καθώς ο στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν αυτά τα καταστήματα λειτουργούν ως «οχήματα» για το ξέπλυμα των παράνομων εσόδων, κάτι που φαίνεται να είναι και το πιθανότερο.
Το φαινόμενο όμως δεν περιορίζεται στις αγορές franchise καταστημάτων καφέ. Ενα άλλο μεγάλο μέρος των παράνομων εσόδων φαίνεται να κατευθύνεται στην αγορά ακινήτων και στις ανακαινίσεις τους με πολυτελή υλικά, που πολλές φορές δεν δικαιολογούνται από τα δηλωμένα εισοδήματα των αγοραστών.
Οι περιοχές του Ζεφυρίου και των Λιοσίων αποτελούν «εστίες» αυτών των δραστηριοτήτων, με αρκετά ακίνητα να μετατρέπονται σε πολυτελείς κατοικίες.
Μια εντυπωσιακή υπόθεση νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ήρθε πρόσφατα στο φως με την εξάρθρωση μιας εγκληματικής οργάνωσης Ρομά, η οποία διοχέτευε τα κέρδη της από παράνομες δραστηριότητες σε επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων και σε πολυτελείς ανακαινίσεις κατοικιών.
0 Σχόλια