Τη διάλυση μιας σκληροπυρηνικής σπείρας με ορμητήριο τη Φυλή, τα Άνω Λιόσια και το Ζεφύρι και με χαρακτηριστικά μαφίας- οικογενειακοί δεσμοί ανάμεσα στα μέλη και ιεραρχίες- που δρούσε σε Αττική και επαρχία, ανακοίνωσε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου η ΕΛ.ΑΣ. Το modus operandi, γνωστό – καθημερινά «φιγουράρει» στα δελτία ειδήσεων: Οι δράστες της σπείρας που συνελήφθησαν μετά από εκτεταμένη επιχείρηση της αστυνομίας σε Φυλή, Άνω Λιόσια και Ζεφύρι, έβαζαν στο στόχαστρο ηλικιωμένα άτομα, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τους συντηρητές ασανσέρ ή τους κηπουρούς.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από την έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν με συγκεκριμένη μεθοδολογία, έχοντας διακριτούς ρόλους, με διαρκή δράση, η οποία τοποθετείται χρονικά από τον Αύγουστο του 2023. Η άγρια συμμορία Ρομά, τους τελευταίους 15 μήνες, «χτυπούσε» κατοικίες εφοπλιστών και επιχειρηματιών και με τη χρήση βίας σε πολλές περιπτώσεις άρπαζαν από χρήματα και τιμαλφή, μέχρι πανάκριβα ρολόγια Rolex και Cartier. Συνολικά, μόνο από τις 33 επιθέσεις που μέχρι στιγμής ταυτοποιήθηκαν τα κέρδη τους ξεπερνουν το 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, λάμβαναν και τα επίδοματα πρόνοιας της Πολιτείας, ενώ κάποιοι από αυτούς είχαν χρέη χιλιάδων ευρώ στην εφορία. Τα μέλη της οργάνωσης συνδέονται μεταξύ τους κατά περίπτωση με σχέσεις συγγενικές και φιλικές, γεγονός που προσέδιδε στην οργάνωση ισχυρή συνοχή μεταξύ των μελών της, πίστη και αφοσίωση, δημιουργώντας, παράλληλα, στεγανά ενώ στην ομάδα υπήρχε διακριτή ιεραρχική δομή, ενώ ο καθένας είχε αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο ενταγμένο μέσα στην γενικότερη δράση τους.
Τις πρωινές ώρες της Τρίτης 5 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ οργανωμένη επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής (Γέρακας, Μαρκόπουλο, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια, Κερατσίνι, Αιγάλεω) και του Ηρακλείου Κρήτης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δέκα δραστών και στη συνέχεια τη διενέργεια κατ’ οίκον ερευνών και την εξακρίβωση της εγκληματικής τους δραστηριότητας. Κατά την επιχείρηση εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 10 μέλη της οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη 3 μέλη της, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε κλοπές, ληστείες και απάτες τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με συνολικό όφελος που ξεπερνά τα 120.000 ευρώ, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παράβαση του Νόμου για τα Όπλα, του Νόμου για τα Ναρκωτικά και απείθεια.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας έχουν εξιχνιασθεί τρεις περιπτώσεις κλοπών από οικίες με τη μέθοδο της διάρρηξης και 30 κλοπές είτε τετελεσμένες είτε σε απόπειρα με τη μέθοδο της απασχόλησης, οι οποίες έχουν διαπραχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.
Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
Χλιδάτη ζωή
Ο τρόπος ζωής τους ήταν αντίθετος με το «οικονομικό τους προφίλ», καθότι πραγματοποιούσαν σχεδόν σε καθημερινή βάση παραγγελίες, σύχναζαν σε καφετέριες και εστιατόρια και διατηρούσαν στην κατοχή τους περισσότερα αυτοκίνητα, ενώ διατηρούσαν ιδιόκτητες κατοικίες, στις οποίες ο οικιακός εξοπλισμός που εντοπίστηκε δεν συνάδει με τα οικονομικά τους στοιχεία.
Από τον οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα από τα μέλη διατηρούσαν στην ιδιοκτησία τους περιουσίες, τις οποίες εκτιμάται ότι απέκτησαν με τα έσοδα από την προηγούμενη εγκληματική τους δραστηριότητα.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μέλους της οργάνωσης που μαζί με την σύζυγό του, αγόρασαν το 2019 οικόπεδο αντί του χρηματικού ποσού των 80.000 ευρώ και το ίδιο έτος προέβησαν στην οικοδόμηση της οικίας τους με την συνολική αντικειμενική τους αξία σήμερα να ανέρχεται περίπου στα 420.000 ευρώ.
Aπό την αναζήτηση στα τραπεζικά τους προϊόντα, εντοπίστηκε κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, λογαριασμός περιέχων το χρηματικό ποσό περίπου των 40.000 ευρώ, η προέλευση των οποίων ερευνάται.
0 Σχόλια