Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιοι δήμοι της Αττικής έχουν ψεκάσει;





Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ο νέος εφιάλτης του καλοκαιριού. . Τρία νέα κρούσματα εντοπίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, και αφορούν έναν 18χρονο, έναν 44χρονο και μία 65χρονη που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Τζάννειο και Ασκληπιείο.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Περιφέρεια Αττικής, από τους 66 Δήμους του λεκανοπεδίου, μόλις έξι έχουν προβεί σε έγκαιρους συστηματικούς ψεκασμούς για την αντιμετώπιση του ιού τουΔυτικού Νείλου που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών.

Πρόκειται για
 τους δήμους Μαραθώνα, Ελευσίνας, Aσπρόπυργου, Φυλής, Μεγαρέων και Μάνδρας. Στις περιοχές αυτές έγιναν ψεκασμοί (νυμφοκτονίες) κατά το πρώιμο στάδιο ανάπτυξης των πληθυσμών των κουνουπιών στις αρχές του περασμένου Μαΐου, σε συγκεκριμένα επίμαχα σημεία όπως πχ στον υδροβιότοπο Σχοινιά, στα ρέματα της Χαλυβουργικής, Αγίου Γεωργίου, στο Έλος Ψάθας κα.
Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, προβλέπεται δέσμευση του αίματος που έχει συλλεχθεί από τις επίμαχες περιοχές και οι οποίες εκτείνονται έως και 10 χιλιόμετρα από την εστία του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς και εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο στους αιμοδότες κατά τις αιμοληψίες, όσο και στη συνέχεια στις μονάδες (φιάλες) αίματος.

Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας, έγιναν σχετικές εισηγήσεις οι οποίες όμως εξετάζονταν πρωτίστως από οικονομική σκοπιά –γεγονός αναμενόμενο με την ένδεια που έχει το υπουργείο. Αναφέρθηκε ότι μπορεί να γίνει μονήρης έλεγχος του αίματος, δηλαδή ο έλεγχος ανά ασκό για τον ιό του Δυτικού Νείλου και ο έλεγχος ανά 6 ή 8 μονάδες αίματος μέσω μικροδεξαμενών, αλλά ζητήθηκε και οικονομική εισήγηση για την καθεμία μέθοδο. Η τελική απόφαση για την ασφάλεια του αίματος θα ληφθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κι εφόσον γίνει εκτίμηση κινδύνου.
ΠΗΓΗ: madata.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια