ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΔΕΥΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ (βίντεο)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τη σύνταξη Οικονομοτεχνικής Μελέτης για τη σκοπιμότητα σύστασης Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο
Να προχωρήσει ο Δήμος στη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης, σχετικά με τη σκοπιμότητα σύστασης  Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης- Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής στη συνεδρίαση της Πέμπτης 10 Μαΐου 2018.
Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς είπε ότι με τη Μελέτη η υπηρεσία θα εξετάσει αν μια τέτοια επιχείρηση θα είναι βιώσιμη κι αν μπορεί να προσφέρει στο δημότη ποιοτικό νερό σε χαμηλή τιμή.
Αναλύοντας το σκεπτικό του τόνισε ότι στρατηγικός στόχος της σημερινής διοίκησης του Δήμου Φυλής είναι να διασφαλίσει την ενεργειακή και υδρολογική αυτάρκεια του Δήμου, εκμεταλλευόμενος τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τα υπόγεια ύδατα της περιοχής.
«Σε μια εποχή που στην Ευρώπη η τιμή του νερού έχει εκτοξευτεί στα ύψη και ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ ο Δήμος Φυλής διαθέτει πολύ σημαντικές ποσότητες υπογείων υδάτων και συγκεκριμένα στη Ντάρδιζα και στο φαράγγι της Φυλής, όπως προέκυψε από εμπεριστατωμένη έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Εκτός από τα αποθέματα αυτά ο Δήμος διαθέτει 350 χιλιόμετρα ιδιόκτητου δικτύου ύδρευσης μαζί με δεξαμενές και πιεστικά μηχανήματα. Τα παραπάνω, μαζί με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας και κυρίως των ταχυδιϋλιστηρίων μπορούν να αναδειχθούν σε καθοριστικούς παράγοντες για τη βιωσιμότητα μιας ΔΕΥΑ», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Φυλής και ανέφερε ότι υπάρχει παράδειγμα ΔΕΥΑ που χρεώνει το νερό στους καταναλωτές  με 12 λεπτά το κυβικό.
«Πεποίθησή μου είναι ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την εκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων της περιοχής, με την άντληση κεφαλαίων από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους και με τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης» πρόσθεσε και ανέφερε παραδείγματα χρηματοδότησης ΔΕΥΑ από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και από το ΥΜΕΠΕΡΑ, δηλαδή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των Υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.  
Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι σε περίπτωση που η μελέτη καταλήξει στο συμπέρασμα πως μπορεί να δημιουργηθεί μια βιώσιμη ΔΕΥΑ, θα στελεχωθεί από τεχνοκράτες ώστε να μην καταλήξει σαν τις δημοτικές επιχειρήσεις που βούλιαξαν το Δήμο.
«Σήμερα για να λειτουργήσει μια Δημοτική Επιχείρηση πρέπει να είναι βιώσιμη, δηλαδή να μην δημιουργεί χρέη. Αλλιώς κλείνει και το Διοικητικό Συμβούλιο αντιμετωπίζει τις συνέπειες των πράξεών του» κατέληξε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια