Σχέδιο α-λα… Αλ Καπόνε για το «γκέτο» των Ρομά στη Δυτ. Αττική

Φόβος και παράνοια. Αυτές είναι οι δύο λέξεις που κυριαρχούν στο Μενίδι τα τελευταία 24ωρα. Πορείες διαμαρτυρίας, επεισόδια, άσκοποι πυροβολισμοί και έντονη παρουσία της Αστυνομίας. Το «άβατο» της Δυτικής Αττικής, ήρθε και πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με τον πιο αιματηρό τρόπο.
Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος
papadkos@gmail.com
Ο άδικος χαμός του 11χρονου Μάριου, από σφαίρα που τον βρήκε στο κεφάλι την ώρα που γνωστή οικογένεια Ρομά «γλεντούσε» τη μη προφυλάκιση μέλους της για διακίνηση ναρκωτικών, φαίνεται πως άναψε το φυτίλι στην περιοχή. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυτή τη φορά θορυβήθηκαν για τα καλά. Απανωτές συσκέψεις πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, προκειμένου να εκπονηθεί ένα σχέδιο που θα καθησυχάσει τις τοπικές κοινωνίες σε Μενίδι, Ασπρόπυργο, Ζεφύρι, Φυλή, Καματερό, Μέγαρα κ.ά., αλλά κυρίως θα χτυπήσει την εγκληματικότητα στην «καρδιά» της. Γι’ αυτό και ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για τη Δυτική Αττική προβλέπει ελέγχους α-λα Αλ Καπόνε για τον εντοπισμό του «μαύρου» χρήματος που ρέει άφθονο από το
εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και γυναικών.
Πολλοί γνώριζαν, αλλά ελάχιστοι έδειχναν να προβληματίζονται, από το γεγονός ότι εκατοντάδες Ρομά και ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση υποβάλλουν μηδενικές (ή σχεδόν μηδενικές) φορολογικές δηλώσεις, αλλά διαβιούν πολυτελώς. Μέχρι σήμερα η Αστυνομία περιορίζονταν στο να συλλαμβάνει τοξικομανείς –που πολλές φορές αφήνονταν ελεύθεροι και την ίδια ημέρα- και κάποιους (λίγους) διακινητές χασίς, ηρωίνης, χαπιών κ.ά. –όπως είχαμε γράψει και στις αρχές Ιανουαρίου η Δυτική Αττική είναι το «γκραντ μπαζάρ» των ουσιών-. Σε Κατεχάκη και Αλεξάνδρας εκτιμούν πως μόνο με τον έλεγχο του «μαύρου» χρήματος θα σφίξει ο κλοιός γύρω από τα «μεγάλα κεφάλια» που ηγούνται κάθε εγκληματικής δραστηριότητας στην περιοχή. Φιλόδοξο αλλά συνάμα και χρονοβόρο το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς θα απαιτηθούν μήνες για να στηθεί ένα σοβαρό πληροφοριακό δίκτυο εντός των καταυλισμών.
Την ίδια ώρα, με τις τοπικές κοινωνίες να «βράζουν» και να το δείχνουν με σχεδόν καθημερινές πορείες διαμαρτυρίας, το μόνο που μπορεί να κάνει η ΕΛ.ΑΣ. είναι να εντείνει την παρουσία της. Σύμφωνα με τον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό, στο Μενίδι, στον Ασπρόπυργο, στη Φυλή και στα Μέγαρα θα περιπολούν καθημερινά 120 αστυνομικοί με 15 περιπολικά, ενώ ανά 15 ημέρες θα γίνονται δύο επιχειρήσεις – «σκούπα» της Ασφάλειας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος (ναρκωτικά, όπλα κ.ά.). Κατά τις ημέρες αυτές ο αριθμός των αστυνομικών θα φτάνει τους 208. Εντατική θα είναι και η παρουσία της Τροχαίας, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι εκατοντάδες αυτοκίνητα που ανήκουν σε Ρομά, είτε είναι ανασφάλιστα είτε οι οδηγοί δεν έχουν άδειες οδήγησης.

Λειψανδρία στις υπηρεσίες
Μεγάλο «στοίχημα» για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είναι η εύρεση αστυνομικού προσωπικού που θα συμμετάσχει στις συγκεκριμένες δράσεις. Σύμφωνα με καλά πληροφορίες πηγές, μόνο την τελευταία τριετία έχουν φύγει από υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής περίπου 4.000 αστυνομικοί, χωρίς να έχουν αντικατασταθεί. Ακόμη. Βέβαια, κι αν βρεθεί το προσωπικό που απαιτείται για τον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό το ζητούμενο είναι αυτός να μην υλοποιηθεί για μερικούς μήνες –μέχρις ότου καταλαγιάσει ο θόρυβος από τον τραγικό θάνατο του 11χρονου Μάριου-, αλλά να διατηρηθεί για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.
Μιλώντας στο «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Γιώργος Σταματάκης, θέτει ξανά τα ίδια ερωτήματα που είχε θέσει και στο φύλλο της 6ης Ιανουαρίου: «Η ηγεσία, πολιτική και φυσική, του Σώματος θέλει να υπάρχει ασφάλεια και τάξη στις γειτονιές της Δυτικής Αττικής; Οι πολίτες και οι αστυνομικοί της Δυτικής Αττικής είναι ίσοι με τους υπόλοιπους ή θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας;». Ο συνδικαλιστικής της ΕΛ.ΑΣ. επαναφέρει ακόμα το ζήτημα της λειψανδρίας, καθώς «όπως έχουμε πει πολλές φορές οι υπηρεσίες Ασφαλείας υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού. Στη Δυτική Αττική υπηρετεί ο μισός αριθμός προσωπικού από τον προβλεπόμενο, ενώ οι περιπολίες τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση. Χωρίς κόσμο σε αυτές τις υπηρεσίες πως μπορεί να στηθεί το απαραίτητο πληροφοριακό δίκτυο που θα οδηγήσει στην εξάρθρωση των συμμοριών;».
Με… τεχνογνωσία ΤΑΕ
Με βάση τα πρότυπα των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ) Κρήτης, που φτιάχτηκαν για να χτυπηθεί η ιδιόμορφη εγκληματικότητα στο νησί, θα δημιουργηθεί μία νέα ειδική ομάδα για το Μενίδι. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η δέσμη μέτρων που καταρτίστηκε έπειτα από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, προκειμένου να χτυπηθεί αποτελεσματικά η εγκληματικότητα στην περιοχή. Η ειδική αυτή ομάδα θα έχει έδρα της Αχαρνές, ενώ όπως αναφέρεται, πρόκειται για μια «οργανωτική δομή σχεδιασμού, συντονισμού και εποπτείας επιχειρήσεων στη Δυτική Αττική», η οποία θα έχει ως αποστολή την οργάνωση και υλοποίηση συνεχών και στοχευμένων αστυνομικών επιχειρήσεων, σε πρώτη φάση στο Μενίδι και στο μέλλον σε όλη την Δυτική Αττική.

Σε πρώτη φάση προβλέπονται επιχειρήσεις στους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Άγιος Δημήτριος, Αυλίζα, Χαραυγή, Στρατόπεδο Καποτά και οδός Κύπρου, ενώ θα επεκταθούν όπου υπάρχει ανάγκη.
Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Παρασκήνιο»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια