Γαβρόγλου: Καταργούνται οι πανελλαδικές -Με βαθμό απολυτηρίου εισαγωγή σε ΑΕΙ


    Στο σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και στη ρύθμιση των μεταπτυχιακών, με το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Μάιο, αναφέρεται ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή σχετική αναφορά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο συνέδριο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα σύνολο θεμάτων που αφορούν την Παιδεία», αναφέρει ο κ. Γαβρόγλου και υπογραμμίζει: «Είναι αξιοσημείωτο ότι καταχειροκροτήθηκε όταν αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που θα ανακοινώσουμε στο τέλος
Ιουνίου για το λύκειο. Μιλάμε για ριζική αναμόρφωση και αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου, που είναι εξαιρετικά προβληματικές. Θέλουμε σε τρία χρόνια να μπαίνει κανείς με το βαθμό του απολυτηρίου, δίχως άγχος, έχοντας αποκτήσει σοβαρές γνώσεις από το λύκειο. Προχωράμε σε αυτήν την κατεύθυνση».
Επιπλέον, ο υπουργός επισημαίνει, αναφορικά με την ανανέωση του εκπαιδευτικού δυναμικού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την επιλογή προσωπικού για τις πρώτες 500 θέσεις, από τις 1.000 συνολικά, που προορίζονται να στελεχώσουν τα ΑΕΙ της χώρας.«Έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τις 500 θέσεις στα περισσότερα τμήματα και ελπίζω σύντομα να ολοκληρωθεί σε όλα η διαδικασία», τονίζει και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε «στη φάση που αρχίζει ο προσδιορισμός του περιεχομένου της προκήρυξης για τις επόμενες 500».
Επιπλέον, το ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), για την επόμενη τριετία προσβλέπει στην ανανέωση του εκπαιδευτικού δυναμικού του. «Για πρώτη φορά τα κριτήρια πρόσληψης ευνοούν τους νέους επιστήμονες», σχολιάζει ο κ. Γαβρόγλου.
Ακόμη, ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που μεταξύ άλλων, ρυθμίζει τη λειτουργία των μεταπτυχιακών. Ο κ. Γαβρόγλου χαρακτηρίζει «σημαντικές» τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου και αναφέρει ότι είναι αποτέλεσμα «πρωτόγνωρων διαδικασιών διαβούλευσης». Μάλιστα, αναφέρει ότι αυτή την εβδομάδα θα έχει συναντήσεις με την ΠΟΣΔΕΠ, τους εκπροσώπους των διδασκόντων στα ΤΕΙ, καθώς και με τους κοσμήτορες των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. «Στόχος μας, είναι, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αφότου ενσωματωθούν οι ρυθμίσεις, 1 ή 2 Μαΐου να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου», καταλήγει ο κ. Γαβρόγλου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια