Παραδομένη στις συμμορίες Ρομά και Ομογενών η Δυτική Αττική


Το άρθρο δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο εκτάκτως την Παρασκευή 6/1
Του Κώστα Παπαδόπουλου
Ναρκωτικά, όπλα, σωματεμπορία, «σκραπατζίδικα», λαθρεμπόριο καυσίμων, απειλές, εκβιασμοί, πυροβολισμοί για εκφοβισμό και πολίτες που κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους πριν καν να πέσει το σκοτάδι συνθέτουν το σκηνικό της εγκληματικότητας στη Δυτική Αττική.
Σε περιοχή δύσβατη και αχαρτογράφητη, οι αστυνομικοί ρίχνονται στη μάχη, έχοντας ως κύριο όπλο την αυταπάρνησή τους. Δεκάδες συμμορίες Τσιγγάνων, Ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και Αλβανών έχουν μετατρέψει σε ένα ιδιότυπο «άβατο» τις περιοχές από τα Άνω Λιόσια και τη Φυλή έως τη Μαγούλα και τα Μέγαρα. Γειτονιές- «φαβέλες» στον Ασπρόπυργο, το Μενίδι και το Ζεφύρι αποτελούν προπύργια αδίστακτων κακοποιών, με τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας να
αδυνατούν τις περισσότερες ημέρες να βγάλουν έστω και ένα περιπολικό στον δρόμο, λόγω της υποστελέχωσης και των πάρεργων που «υποχρεούται» να εκτελεί η ΕΛ.ΑΣ.
stamatakis
Μιλώντας στο «Π», ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Γιώργος Σταματάκης, διερωτάται «εάν όντως η πολιτική και φυσική ηγεσία έχει την πρόθεση να υπάρχει ασφάλεια στις γειτονιές αυτές. Εάν όχι, να μας πουν ξεκάθαρα ότι
οι πολίτες και οι αστυνομικοί που υπηρετούμε στη Δυτική Αττική είμαστε β’ κατηγορίας. Ο κόμπος δεν έχει απλά φτάσει στο χτένι, αλλά προ πολλού έχουν σπάσει όλα τα δόντια της τσατσάρας»!
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι τα ΤΑ Ασπροπύργου στελεχώνεται από μόλις 11 αστυνομικούς έκαστο (ανάμεσά τους και ο διοικητής). Ίδια ακριβώς εικόνα επικρατεί και στο ΤΑ Ζεφυρίου και στο ΤΑ Καματερού, όπου η δύναμη είναι περίπου 10 άτομα, ενώ ακόμα λιγότερα (περίπου 7-8) είναι τα άτομα στο ΤΑ Μάνδρας. Κάπως καλύτερη είναι η εικόνα στο ΤΑ Μενιδίου, με περίπου 25 αστυνομικούς!
astynomia
Τα νούμερα αυτά καταδεικνύουν το πρόβλημα το οποίο υπάρχει στον σχεδιασμό των μέτρων αστυνόμευσης της Δυτικής Αττικής, που αποτελεί, ίσως, το μεγαλύτερο ορμητήριο εγκληματικότητας στη χώρα, καθώς το μεγάλο βάρος της συλλογής και της αξιοποίησης πληροφοριών για τη δράση των συμμοριών καλούνται να σηκώσουν Τμήματα Ασφαλείας τα οποία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λειψανδρίας. Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής είναι επιφορτισμένες και με διάφορα πάρεργα, με αποτέλεσμα τη διάθεση καθημερινά δεκάδων μάχιμων αστυνομικών σε «αποστολές» που καμία σχέση δεν έχουν με την πάταξη της εγκληματικότητας. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ένα ακόμη παράδοξο: καθημερινά 3 «ασφαλίτες» εκτελούν υπηρεσίας μεταγωγής κρατουμένων, ένστολοι!
opla
Αποσπασμένοι «δεξιά κι αριστερά»
Χαρακτηριστικό είναι το ότι 4 «ασφαλίτες» διατίθενται για τη φύλαξη πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, άλλοι 3 σε μέτρα ασφαλείας στην Πρεσβεία του Ισραήλ, 4 ακόμα στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών σε Αμυγδαλέζα και Πέτρου Ράλλη, 9 άτομα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ άλλοι 10 αστυνομικοί έχουν επιφορτιστεί με τη φύλαξη των 8 Τούρκων αξιωματικών που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Ολυμπιακού Χωριού. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, μηδενική ήταν η ενίσχυση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής από αλλαγές όπως η μείωση στη φρούρηση των VIPs, καθώς 8 αστυνομικοί επέστρεψαν και ισάριθμοι έφυγαν. Το γεγονός, δε, ότι εδώ και αρκετό καιρό η Ασφάλεια Δυτικής Αττικής δεν έχει παρουσιάσει κάποια σημαντική –τουλάχιστον σε σχέση με το πρόσφατο ένδοξο παρελθόν– επιτυχία εκτός των άλλων ίσως να οφείλεται και στην υποστελέχωση των υπηρεσιών. «Μιλάμε για περιοχές-ορμητήρια εγκλήματος», εξηγεί στο «Π» ο Γιώργος Σταματάκης. Και προσθέτει: «Οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της Δυτικής Αττικής έχουν ευθύνες τόσο απέναντι στους πολίτες όσο και απέναντι στους αστυνομικούς, τις οποίες οι αρμόδιοι (πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.) οφείλουν να αναζητούν και να καταλογίζουν όπου υπάρχουν».
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των συμμοριών της περιοχής, με τους ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας να παίζουν κομβικό ρόλο. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες –με απόκτηση ημιθωρακισμένων τζιπ και ενίσχυση με προσωπικό από άλλες υπηρεσίες (13 άτομα από τη Δυτική Αττική)– ο αριθμός των ΟΠΚΕ που βρίσκονται στις επικίνδυνες γειτονιές της Δυτικής Αττικής είναι αρκετά μικρότερος από τον απαιτούμενο. Έμπειροι αστυνομικοί ανέφεραν στο «Π» ότι, για να ελεγχθεί η περιοχή, απαιτούνται τουλάχιστον 4 ΟΠΚΕ στη βάρδια, ενώ ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αυτήν τη στιγμή προβλέπει 3 Ομάδες. Παράλληλα, στην πράξη υπάρχουν μόνο δύο (μία σε Ζεφύρι – Άνω Λιόσια και άλλη μία σε Μενίδι – Καματερό – Αγ. Αναργύρους). Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα Αστυνομικά Τμήματα, όπου καθημερινά 8 ένστολοι αστυνομικοί διατίθεται στο επιχειρησιακό σχέδιο «Θησέας», άλλοι 24 στα hot spots σε Σκαραμαγκά και Ελευσίνα, άλλοι 12 στη φύλαξη των 8 Τούρκων αξιωματικών και τουλάχιστον 20 ακόμη (9 μόνιμοι και περισσότεροι από 10 εκτάκτως) σε μεταγωγές κρατουμένων. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη και διοικητές Τμημάτων Ασφαλείας να εκτελούν χρέη αξιωματικού υπηρεσίας ή να βγαίνουν περιπολία.
Η μαφία ελέγχει τις «φαβέλες»
Στρατόπεδο «Καποτά»: Αν και έχουν περάσει 17 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, περίπου 5.000 άνθρωποι συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να διαμένουν στα λυόμενα τα οποία είχαν στηθεί –προσωρινά!– δίπλα στο Στρατόπεδο «Καποτά». Κάποιοι από αυτούς τους «φτωχοδιάβολους» είναι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας, πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα κ.ά. Οι περισσότεροι, ωστόσο, είναι μέλη συμμοριών που πήγαν εκεί γιατί τους βολεύει η κατάσταση της ανομίας και της σιωπής, κάτι σαν τις «φαβέλες» στη Βραζιλία! Γι’ αυτό και δεν είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς αυτοκίνητα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ δίπλα στα παραπήγματα. Ο νόμος της μαφίας κυριαρχεί και εκεί, με πυροβολισμούς νύχτα και μέρα και δοσοληψίες με ναρκωτικά μπροστά στα μάτια πολιτών, που δεν μιλούν για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους.
Νεόκτιστα Ασπροπύργου: Οι συμμορίες των Ρομά έχουν τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής και χαρακτηρίζονται από τις πιο αδίστακτες, μη διστάζοντας να πυροβολήσουν εν ψυχρώ ακόμη και αστυνομικούς. Πρόσφατο είναι το περιστατικό με την επίθεση 30 ατόμων εναντίον ανδρών της Ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά που συμμορίες σταματούσαν εν ψυχρώ αυτοκίνητα στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ και ληστεύανε τους οδηγούς. Είναι τέτοια η απόγνωση των κατοίκων (γενικότερα στη Δυτική Αττική), ώστε πριν από περίπου έναν χρόνο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, με τους πολίτες να καταγγέλλουν ότι κακοποιοί εισέβαλλαν στα σπίτια τους με την απειλή όπλων και τους κλέβανε. Μάλιστα, υπήρξε και παρέμβαση του δημάρχου Ασπροπύργου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την κατάσταση, πάντως, να παραμένει ίδια και ίσως χειρότερη!
Ζεφύρι – Άνω Λιόσια: «Σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών είναι τα περισσότερα σπίτια (σ.σ.: οι μαχαλάδες των Ρομά) στις δύο αυτές περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου καθημερινά εκατοντάδες χρήστες από τις γύρω περιοχές ανηφορίζουν με λεωφορεία για να βρουν τη δόση τους. «Το ουσιώδες είναι να καταφέρει η Αστυνομία να συλλάβει τους εμπόρους. Αυτό προϋποθέτει να αποκτήσει η Ασφάλεια πρόσβαση και πληροφορίες για τα πρόσωπα τα οποία δρουν στους καταυλισμούς. Πώς να γίνει, όμως, αυτό όταν υπάρχουν ΤΑ που λειτουργούν υποτυπωδώς και χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό; Καθημερινά διατίθεται υπέρογκος αριθμός αστυνομικών για ενίσχυση άλλων υπηρεσιών, φύλαξη στόχων και… πάρεργων (έως και για τη φύλαξη της ΓΑΔΑ), θαρρείς και η Δυτική Αττική είναι μία ασφαλής περιοχή και περισσεύουν αστυνομικοί», σχολιάζει στο «Π» ο Γιώργος Σταματάκης. Ο πρόεδρος της ΕΑΣΥΔΑ μάς διηγείται και ένα περιστατικό: Ένας 21χρονος αστυνομικός έχασε το μάτι του ύστερα από συμπλοκή με Τσιγγάνους που άνοιξαν πυρ με κυνηγετική καραμπίνα. Και δηλώνει: «Καθημερινά παίζουμε τη ζωή μας κορόνα – γράμματα».
Μενίδι: Η περιοχή είναι ένα τεράστιο «παζάρι» ανταλλακτικών από κλεμμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, τα οποία μέσα σε λίγες ώρες διαλύονται στις δεκάδες παράνομες «μάντρες». Ό,τι περισσεύει γίνεται σκραπ και πωλείται. Τίποτα δεν πάει χαμένο από συμμορίες Ελλήνων (κυρίως Τσιγγάνων) και Αλβανών, καθώς οι Ρωσοπόντιοι και οι Γεωργιανοί προτιμούν το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων. Στην περιοχή της Αυλίζας εντοπίζεται, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., το μεγαλύτερο πρόβλημα εγκληματικότητας, με τους κατοίκους να είναι τρομοκρατημένοι και τους αστυνομικούς, όποτε κλήθηκαν να επιχειρήσουν στην περιοχή, να έρχονται αντιμέτωποι με πυρά ακόμη και από τις… ταράτσες των κτηρίων!
Άγιοι Ανάργυροι: Εδώ και μήνες η κεντρική πλατεία έχει πλημμυρίσει από χρήστες ναρκωτικών και «βαποράκια», με τους καταστηματάρχες να διαπληκτίζονται πολλές φορές μαζί τους. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι τη… στήνουν έξω από τα μαγαζιά τους και προσεγγίζουν όποιον πελάτη πλησιάσει προς τα εκεί! Η περιοχή μαστίζεται από τη λεγόμενη μικροεγκληματικότητα, με τις ληστείες –ακόμη και στη μέση του δρόμου– να είναι καθημερινό φαινόμενο. Οι συχνές περιπολίες της ΔΙΑΣ έχουν περιορίσει τη δράση των μικροκακοποιών, όχι, όμως, και το οργανωμένο έγκλημα, που ανθεί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια