Έρευνα Ελεύθερου Τύπου: Εγκληματικότητα «Βενεζουέλας» στην Δυτική Αττική


 Η αμείλικτη πραγματικότητα στο θέμα της ασφάλειας στη Δυτική Αττική, που δεν φτάνει ως εικόνα στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., καταγράφεται σε έρευνα του «Ε.Τ.».
Τα στοιχεία με την υποστελέχωση και την υποαστυνόμευση στις γειτονιές των περιοχών αυτών αποδομούν το «αφήγημα» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περί αλλαγής σκηνικού στη Δυτική Αττική με ενδυνάμωση των τοπικών υπηρεσιών. Παρά τις καλές προθέσεις του κ. Νίκου Τόσκα, η βαριά εγκληματικότητα πηγάζει, όπως λένε έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., από τη Δυτική Αττική και «διαχέεται» από εκεί στην υπόλοιπη Αθήνα, χωρίς να έχει γίνει προσπάθεια ενδελεχούς έρευνας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ετσι, το σχέδιο του υπουργείου έχει τελματώσει.
Ναρκωτικά, όπλα, σωματεμπορία, λαθρεμπόριο τσιγάρων, εκβιασμοί, ληστείες με καλάσνικοφ που δεν έρχονται στο φως τη δημοσιότητας και καταυλισμοί-«ορμητήρια» εγκλήματος συνθέτουν το σκηνικό. Παρ’ όλα αυτά η Ασφάλεια διαθέτει μόλις ένα όχημα
για περιπολία κατά τη διάρκεια της ημέρας σε όλη τη Δυτική Αττική, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Ακόμα και η πρόσφατη προσπάθεια της ηγεσίας της λεωφόρου Κατεχάκη να αποδεσμεύσει αστυνομικούς από τους VIP για να τους ρίξει στη μάχη κατά του εγκλήματος στις δυτικές περιοχές φαίνεται ότι απέτυχε. Οπως αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», ακόμα και σήμερα αστυνομικοί φεύγουν από υπηρεσίες της Δυτικής Αττικής για να καταλήξουν σε φυλάξεις επισήμων και κεντρικές υπηρεσίες της ΓΑΔΑ και του υπουργείου.
Τον τελευταίο ενάμιση μήνα οκτώ άτομα που επέστρεψαν σε υπηρεσίες Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής από τους VIP κατάφεραν να γυρίσουν πίσω στους επισήμους. Ενδεικτικό είναι ότι στον Ασπρόπυργο γύρισαν από τους VIP δύο αστυνομικοί και τον τελευταίο ενάμιση μήνα έφυγαν -εκτός Δυτικής Αττικής- για «καλύτερες» θέσεις τρεις. Τέσσερα άτομα «εξαφανίστηκαν» επίσης από το Τμήμα Ασφαλείας Ιλίου.
Ιδια είναι η εικόνα και στις υπηρεσίες Τάξης. Από τους VIP επέστρεψαν σε δυτικές περιοχές 41 άτομα, εκ των οποίων τα 20 κατάφεραν να γυρίσουν πίσω σε «βολικές» υπηρεσίες. Καλά πληροφορημένη πηγή αναφέρει ότι η κατάσταση αυτή δεν γίνεται αμέσως γνωστή στην πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος, καθώς οι αστυνομικοί που «ξεγλιστρούν» χρησιμοποιούν «τρικ», όπως αυτό της απόσπασης.
Το αποτέλεσμα είναι τα Τμήματα Ασφαλείας που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της αστυνόμευσης να λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό. Ενα «δύσκολο» Τ.Α., όπως αυτό του Ασπροπύργου, αριθμεί μόλις 16 άτομα (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται γραμματεία, αξιωματικός υπηρεσίας, άνδρας για έκδοση ταυτοτήτων, φυλάξεις στόχων). Ενδεικτικό είναι ότι πρόκειται για ένα Τμήμα στο οποίο δηλώνουν παρών κάθε μήνα 400 άτομα με περιοριστικούς όρους. Η δύναμη του προσωπικού φαίνεται τυπικά μεγαλύτερη γιατί συμπεριλαμβάνει αστυνομικούς με άδεια πολλών μηνών για διάφορους λόγους (ασθένεια, άδεια πατρότητας), όπως και αποσπασμένους.
Στο Τ.Α. Μενιδίου υπηρετούν λίγο περισσότεροι από 20 αστυνομικοί. Παρά το μικρό αριθμό ανδρών που καλούνται να επιχειρήσουν στην ίσως πιο επιβαρυμένη περιοχή του Λεκανοπεδίου, καθημερινά ζητείται συνδρομή από δύο άνδρες του Τμήματος Μενιδίου για τη φύλαξη της ΓΑΔΑ. Στο Τ.Α. Ζεφυρίου υπηρετούν μόλις 12 άτομα. Πρόκειται για μια περιοχή με τεράστιο πρόβλημα ναρκωτικών. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι καθημερινά πηγαίνουν διακινητές ναρκωτικών στο Ζεφύρι, αγοράζουν ουσίες και στη συνέχεια επιστρέφουν στο κέντρο της Αθήνας και τις πουλάνε. Ιδια είναι η εικόνα στο Μενίδι, όπου έμποροι ναρκωτικών επιστρατεύουν ανήλικους Ρομά για να τους φέρνουν ναρκωτικά που έχουν κρυμμένα κάτω από το έδαφος σε χωράφια. «Τα μεγάλα κεφάλια δεν κουβαλάνε ποτέ μεγάλες ποσότητες πάνω τους, ούτως ώστε αν συλληφθούν να μην κατηγορηθούν για εμπορία. Συνήθως κρύβουν τις ουσίες έξω από τον καταυλισμό σε σημεία που αν βρεθούν από την Αστυνομία δεν θα συνδεθούν με εκείνους», λέει αστυνομική πηγή.
Στο Καματερό το Τ.Α. αριθμεί 13 άτομα, στην Ελευσίνα 11, στη Μάνδρα 11 και στα Ανω Λιόσια 24. Παρά την υποστελέχωση, ωστόσο, από τις υπηρεσίες Ασφάλειας της Δυτικής Αττικής φεύγουν καθημερινά περίπου 50 άνδρες για άλλους σκοπούς. Συγκεκριμένα, απασχολούνται για τη φύλαξη πρεσβείας, οικίας πρώην υπουργού, μεταγωγές, ενίσχυση της Κρατικής Ασφάλειας, φύλαξη χώρων φιλοξενίας μεταναστών, φύλαξη σταθμών του μετρό, φύλαξη οικίας πολιτικού και έκτακτες επιτηρήσεις στόχων. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια στο προσωπικό.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας περιπολεί σε όλη τη Δυτική Αττική μόλις ένα όχημα της Ασφάλειας, ενώ το βράδυ περιπολούν πέντε (εκ των οποίων το ένα διατίθεται για τη φύλαξη στόχου). «Η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θέλει να υπάρχει ασφάλεια στις γειτονιές της Δυτικής Αττικής ή όχι; Οι πολίτες και οι αστυνομικοί των περιοχών αυτών θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας; Γιατί εδώ μιλάμε για περιοχές που συγκεντρώνουν όλο το βαρύ έγκλημα της Αττικής. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο είναι πετυχημένος ή όχι. Απ’ ό,τι φαίνεται το πρόσημο είναι αρνητικό, γεγονός που καταδεικνύεται από το ότι, ενώ η Δυτική Αττική έχει καταστεί ορμητήριο του οργανωμένου και όχι μόνο εγκλήματος, οι επιτυχίες της Ασφάλειας μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αυτό και μόνο το γεγονός σημαίνει ότι πρέπει να σημάνει συναγερμός στην ηγεσία της Αστυνομίας», λέει στον «Ε.Τ.» ο Γιώργος Σταματάκης, πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής.
Οι συμμορίες χτυπούν στόχους με βαρύ οπλισμό και το δάχτυλο στη σκανδάλη
Έξω από το Τμήμα Ασφαλείας Μενιδίου έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός κατασχεμένων χρηματοκιβωτίων. Η εικόνα φανερώνει τις επιθέσεις με βαρύ οπλισμό που έχουν γίνει από οργανωμένες συμμορίες που χτυπούν επιχειρήσεις και σπίτια σε όλη την Αθήνα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ομάδες Ρομά, Αλβανών και ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση χτυπούν τους στόχους έχοντας το δάχτυλο στη σκανδάλη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ληστείας στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας «Υφαντής» στην Κηφισιά. Οι δράστες στόχευαν το χρηματοκιβώτιο και μετά από καταδίωξη κατέληξαν σε περιοχή της Δυτικής Αττικής. Οι οργανωμένες συμμορίες συνηθίζουν να καίνε τα αυτοκίνητα μετά από κάθε επίθεσή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει μία περιοχή στο Μενίδι όπου βρίσκεται το λεγόμενο «νεκροταφείο αυτοκινήτων».
Εκεί συνηθίζεται να εγκαταλείπονται και να καίγονται τα οχήματα διαφυγής τους. Πολλές φορές οι αστυνομικοί καλούν τους πολίτες, από τους οποίους εκλάπησαν, για να αναγνωρίσουν τα καμένα και παντελώς άχρηστα αυτοκίνητά τους. Υπάρχουν, ωστόσο, και κυκλώματα που επιδίδονται σε πωλήσεις κλεμμένων ανταλλακτικών. Κλέβουν αυτοκίνητα και φορτηγά, τα διαλύουν μέσα σε λίγες ώρες και διοχετεύουν τα ανταλλακτικά σε παράνομες μάντρες. «Αγαπημένος» στόχος τους είναι τα αυτοκίνητα μάρκας Smart, τα οποία ανοίγουν μέσα σε δευτερόλεπτα, με τους αστυνομικούς να έχουν λάβει εκατοντάδες καταγγελίες κλοπών.
Για 100 ληστείες κατηγορείται 17χρονος
Στο «παιχνίδι» της εγκληματικότητας μπαίνουν από μικρές ηλικίες άτομα που προέρχονται από ασταθές οικογενειακό περιβάλλον. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός 17χρονου από το Μενίδι, ο οποίος φωτογραφίζεται μαζί με τους ανήλικους συνεργούς του κρατώντας στα χέρια του δεκάδες χαρτονομίσματα που έχει κλέψει. Ο 17χρονος, ο οποίος έχει συλληφθεί δεκάδες φορές, ληστεύει συνήθως περαστικούς σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις τα θύματά του -συνήθως ηλικιωμένοι- καταλήγουν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αναγνωρισμένες ληστείες για τις οποίες έχει κατηγορηθεί ξεπερνούν τις 100. Αρχικά όταν οι αστυνομικοί πήγαιναν να τον συλλάβουν αντιδρούσε. Μετά την πέμπτη σύλληψή του άρχισε να αποδέχεται αβίαστα το αυτόφωρο.
Αρκετά είναι και τα περιστατικά στα οποία ανήλικοι αναλαμβάνουν το ρόλο ντίλερ. Στα Ανω Λιόσια ανηφορίζουν χρήστες ναρκωτικών που σε πολλές περιπτώσεις παραλαμβάνουν τη δόση τους από ανήλικους και στη συνέχεια παίρνουν το δρόμο της επιστροφής για άλλες περιοχές. «Η σύλληψη χρηστών ναρκωτικών ουσιών είναι κάτι το εύκολο. Το θέμα είναι η Αστυνομία να καταφέρει να περάσει χειροπέδες στους εμπόρους. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η Ασφάλεια αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο. Τώρα η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ακόμα θυμόμαστε το περιστατικό στο οποίο ένας 21χρονος συνάδελφός μας έχασε το μάτι του ύστερα από συμπλοκή με Ρομά που τον πυροβόλησαν με κυνηγετική καραμπίνα», λέει ο κ. Σταματάκης.
Τεθωρακισμένα οχήματα χωρίς… αστυνομικούς
Από την πλευρά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θέλησε πρόσφατα να ενισχύσει τις δυνάμεις στην περιοχή ρίχνοντας στη μάχη κατά του εγκλήματος Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ). Για τον σκοπό αυτό προμηθεύτηκε και τεθωρακισμένα οχήματα που διατέθηκαν στους αστυνομικούς της υπηρεσίας. Οπως λένε, όμως, καλά πληροφορημένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., οι ΟΠΚΕ χωρίς τη συνδρομή της Ασφάλειας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης κάνει συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ακούσει τα προβλήματά τους. Προχθές πραγματοποίησε σύσκεψη στη λεωφόρο Κατεχάκη με τον δήμαρχο Αχαρνών κ. Γιάννη Κασσαβό, ο οποίος ζήτησε την κλιμάκωση των ενεργειών αστυνόμευσης στον Δήμο του, την ενίσχυση των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος, την αύξηση των περιπολιών και την ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων. Παράλληλα, συζητήθηκε η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενίσχυσης της αστυνόμευσης της περιοχής από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής που εδρεύει στο Ολυμπιακό Χωριό. Στα σχέδια της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι και η δημιουργία ενός ενισχυμένου Αστυνομικού Τμήματος στο εγκαταλελειμμένο Γυμνάσιο στην περιοχή της Αυλίζας. Πρόκειται για μία πολύ επιβαρυμένη περιοχή, όπου έχουν σημειωθεί στο παρελθόν πυρά κατά αστυνομικών από ταράτσες σπιτιών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια