Σκέψεις για την σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.



Του Θωμά Μπιζά.
Τελικά το περιφερειακό συμβούλιο σχεδόν «δια βοής» ενέκρινε το ΠΕΣΔΑ Αττικής.      
 Η δια βοής ψήφιση του ΠΕΣΔΑ από το περιφερειακό συμβούλιο  ήταν η χειρότερη εξέλιξη. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ είχε καλέσει τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας να δώσουν μαζικό παρών στην συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου για να απαιτήσουμε ριζικές αλλαγές στο προτεινόμενο σχέδιο,  δίνοντας έμφαση στο να υπάρξει δέσμευση για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής με την ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης.                                                                                                  
   Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ήθελε να  πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.                                                                                                
  Τα επιχειρήματα και οι προτάσεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ είχαν υιοθετηθεί από αρκετά δημοτικά συμβούλια της Δυτικής Αθήνας. Οι προτάσεις μας είχαν υιοθετηθεί από την Πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στους ΟΤΑ , από δεκάδες συλλογικότητες της δυτικής Αθήνας , από συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών , από δημοτικές κινήσεις και οργανώσεις της αριστεράς.
Εμείς θέλαμε το ΠΕΣΔΑ να συζητηθεί και να αλλάξει ή να καταψηφιστεί αν δεν ενσωματώσει τις βασικές μας προτάσεις.

Πήγαμε στο περιφερειακό συμβούλιο με το πανό μας και τα επιχειρήματα μας , γνωρίζοντας πως  έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.
Θέλαμε οι περιφερειακοί σύμβουλοι να ακούσουν την φωνή των ανθρώπων την δυτικής Αθήνας που ζητούν να σταματήσει το έγκλημα της Φυλής και να ψηφιστεί ένα ΠΕΣΔΑ με αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις με δίκαιη κατανομή βαρών  με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια.
Ένα  ΠΕΣΔΑ που δεν θα ήταν ταξικά μεροληπτικό σε βάρος της δυτικής Αθήνας.
Θέλαμε οι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι περιφερειακές παρατάξεις να αναλάβουν το βάρος της ψήφου τους για το ΠΕΣΔΑ και να μην κρυφτούν μέσα από μια δια βοής ψηφοφορία.
Εμείς δεν θα λέγαμε ποτέ «όχι ΧΥΤΑ ποτέ και πουθενά» γιατί γνωρίζουμε πως το σύνθημα αυτό  είναι βούτυρο στο ψωμί  των σκουπιδοεργολάβων της καύσης.
Το τυράκι των μηδενικών αποβλήτων εμείς δεν θα το τσιμπήσουμε ποτέ , γιατί ξέρουμε καλά πως κάτι τέτοιο  θα μας οδηγήσει στην φάκα των σκουπιδοεργολάβων που δεν θέλουν δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα.
Εμείς θέλουμε και τις δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης  και τις ήπιες μονάδες επεξεργασίας και νέους αποκεντρωμένους και τους ασφαλείς χώρους τελικής διάθεσης (ΧΥΤΑ –ΧΥΤΥ).
Εμείς ποτέ δεν είπαμε πως ζητάμε να κλείσει αύριο το πρωί ο ΧΥΤΑ της Φυλής γιατί γνωρίζουμε καλά πως δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους.
Εμείς ζητάμε ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ να κλείσει οριστικά με την ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης δηλαδή σε ένα διάστημα δυο χρόνων και έως τότε να έχουν λειτουργήσει όλοι οι νέοι χώροι υγειονομικής ταφής.
Δεν δίνουμε σε κανένα το δικαίωμα να πει πως δεν ξέρουμε τι μας γίνεται. Δεν κάνουμε την χάρη  σε όσους θέλουν την διαιώνιση της Φυλής,  να λένε πως τα αιτήματα μας είναι ουτοπικά και ανέφικτα.
Η δια βοής ψήφιση του ΠΕΣΔΑ  ήταν ένα  ανέλπιστο δώρο  σε αυτούς που δεν ήθελαν την πραγματική συζήτηση.
Όμως μην βιαστεί κανείς να πανηγυρίσει για ένα ΠΕΣΔΑ που είναι πουκάμισο αδειανό.
Το ΠΕΣΔΑ δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και ο κίνδυνος της κρίσης των σκουπιδιών στην Αττική είναι πιο κοντά από ποτέ.
Αν δεν βρεθούν άμεσα νέοι χώροι τελικής διάθεσης που θα μπορούν να δεχτούν το όγκο των σκουπιδιών που δέχεται σήμερα η Φυλή,  τότε ο κίνδυνος της  κρίσης είναι παραπάνω από βέβαιος.
Τότε η επέκταση της Φυλής θα παρουσιαστεί από τα γνωστά επιχειρηματικά  και αυτοδιοικητικά συμφέροντα  σαν αναγκαία λύση .  Αλλά ακόμα και αν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο,  το σύνολο του ΠΕΣΔΑ θα είναι στα βράχια και το πρόβλημα της Αττικής θα παραμένει άλυτο.
Για αυτό ακριβώς ζητούσαμε  να «δοθεί το σήμα» από το ΠΕΣΔΑ πως η Φυλή κλείνει οριστικά και αμετάκλητα μετά την Β΄ Φάση.
Μόνο έτσι θα υποχρεωθούμε να βρούμε οριστικές λύσεις με μακρινό χρονικό ορίζοντα και να σταματήσουμε τα μπαλώματα που μας οδήγησαν στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα.
Εμείς λέγαμε πως η οριστική λύση θα ήταν οι ξεχωριστές διαχειριστικές ενότητες . Η κάθε διαχειριστική ενότητα να αναλάβει να διαχειριστεί τα δικά της απορρίμματα όπως γίνεται σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης.
Εμείς τα λέγαμε  και εμείς τα ακούγαμε.
Τώρα το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  και οι πολίτες της δυτικής Αθήνας θα πρέπει να αποτρέψουν κάθε ιδέα για επέκταση της Φυλής για το καλό όλης της Αττικής.
Οι ευθύνες του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και των κινημάτων τώρα είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Ο ΕΔΣΝΑ εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί να υποδείξει νέους χώρους τελικής διάθεσης από τους πρώτους μήνες του 2017.
Ας  γίνει έστω και έτσι. Όχι όμως και πάλι με κινήσεις τακτικής του τύπου θα κάνουμε τώρα 2 ΧΥΤΑ 400.000 τόνων και βλέπουμε.
Αυτά  τα τρυκ απλά θα αναπαράγουν τα αδιέξοδα.
Ακόμα και τώρα που ψηφίστηκε όπως ψηφίστηκε το ΠΕΣΔΑ μπορεί να βρεθεί λύση .
Για αυτό συνεχίζουμε.

Θωμάς του Εμμανουήλ  Μπιζάς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια