Ριζοσπαστική Κίνηση :Μια απάντηση στη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Φυλής


Μια απάντηση στη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Φυλής

Την Κυριακή, 13/11, έγινε στο Καματερό εκδήλωση του ΚΚΕ με θέμα την χωματερή στη Φυλή. Εκεί, ένας από τους ομιλητές ήταν ο Δημήτρης Τσιουμπρής ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα θέματα, αναφέρθηκε στη Ριζοσπαστική Κίνηση Φυλής κατηγορώντας την ότι κοροϊδεύει και οργανώνει ψευτοκινητοποιήσεις κατά της χωματερής.

Θέση μας πάγια και σταθερή από τότε που συγκροτηθήκαμε ως δημοτική παράταξη, είναι το κλείσιμο της χωματερής, του ΧΥΤΑ της Φυλής. Το θεωρούμε βασική προτεραιότητα του προγράμματος και της δράσης μας καθώς αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας, περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, πολιτισμού και κυρίως επιβίωσης. Σε αυτήν τη βάση οργανώνουμε τις ενέργειες μας μέχρι σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε αντιταχθεί από την πρώτη στιγμή, στην 1η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, και δηλώναμε, όπως και τώρα, ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ έχει φιλόδοξους στόχους, περιγράφει ένα μοντέλο που να έχει ως άξονες: την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε επίπεδο Δήμου, τη διαλογή στην πηγή, την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης, τη
μικρή κλίμακα των μονάδων επεξεργασίας και ανάκτησης, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων και προπαντός τη θεσμική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων.

Όμως, στον προτεινόμενο σχεδιασμό δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για τις εγκαταστάσεις και τις μονάδες και στα 3 επίπεδα της διαχείρισης. Έτσι:
·      Στο  πρώτο επίπεδο λείπουν τα πράσινα σημεία, οι μονάδες επεξεργασίας ΒΑΑ κλπ,  γιατί δεν έχουμε ακόμα έτοιμα τα Τοπικά Σχέδια.
·      Στο  δεύτερο επίπεδο  δεν υπάρχουν νέες ΜΕΑ. Διατηρείται και μεγεθύνεται το ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων, αφού αναβαθμίζεται και επεκτείνεται στους 450.000tn ετησίως. Ο σχεδιασμός αναφέρει αόριστα νέες μονάδες συνολικής δυναμικότητας 500-600.000tn ετησίως.
·      Στο  τρίτο επίπεδο  λείπουν οι νέοι ΧΥΤΥ, υπάρχει μόνο μια προβληματική και ασαφής αναφορά  στον ΧΥΤΑ Φυλής.
·      Τέλος, στο νέο ΠΕΣΔΑ  εκτός του ότι τα μεγάλα έργα πρέπει να ονομάζονται με σαφήνεια, οφείλουν να είναι και προϋπολογισμένα.

Την ίδια στιγμή η Λαϊκή Συσπείρωση, ψήφισε λευκό στην 1η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ. Επίσης, σε όλο το υπόλοιπο διάστημα ως σήμερα δεν προχώρησε σε κινητοποιήσεις για το πρόβλημα της χωματερής εκτός από την εκδήλωση στο Καματερό.

Από τον Ιούνιο του 2015 ως σήμερα δραστηριοποιούμαστε συνεχώς μαζί με άλλες συλλογικότητες, ώστε να μην ψηφιστεί ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ, αν δεν έχει σημαντικές αλλαγές. Συμμετέχουμε στο Συντονισμό φορέων και συλλογικοτήτων, που διευρύνθηκε το Σεπτέμβριο με τη δημιουργία του Δυτικού Μετώπου, ενός Συντονισμού στον οποίο μετέχουν πάνω από 20 συλλογικότητες της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας.  

Με βάση αυτά πήραμε και συμμετείχαμε σε διάφορες πρωτοβουλίες. Ζητήσαμε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής με θέματα: το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου μας, τις δυσοσμίες που αναδύονται κατά διαστήματα και για την πυρκαγιά της 17-7-2016, αλλά φυσικά δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματά μας.  Ακόμα έχουν κατατεθεί ερωτήματα στους επιθεωρητές περιβάλλοντος, αλλά και στην εισαγγελέα περιβάλλοντος τη 1-6-2016, μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών τη 1-8-2016. Έχουν γίνει δύο παρεμβάσεις για τα παραπάνω προβλήματα στην Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ. Ακόμη, επισκεφθήκαμε δύο φορές τη Βουλή για το κλείσιμο της χωματερής και το νέο ΠΕΣΔΑ. Η πρώτη έγινε στον Πρόεδρο της Βουλής και η δεύτερη στη διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Ζητήσαμε από πολλά Δημοτικά Συμβούλια της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας να βγάλουν ψηφίσματα για το κλείσιμο της χωματερής και αρκετά ανταποκρίθηκαν θετικά. Οργανώθηκαν ως τώρα τρεις ανοικτές συγκεντρώσεις με αυτό το θέμα και παρεμβήκαμε με αρκετούς συνδημότες στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 10-11-2016. Ο δύσκολος αυτός αγώνας συνεχίζεται! Θα υπάρξουν άμεσα νέες δράσεις και παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αλλού.

Κανένας δημότης της Φυλής δεν περισσεύει από τον αγώνα αυτό, κανείς πολίτης και καμιά συλλογικότητα. Οφείλουμε όλοι, ο καθένας από το μετερίζι του, να δράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από το οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο του ΧΥΤΑ στη Φυλή, την απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων, τη μη λειτουργία της ιδιωτικής εταιρίας WATT AE και τη μη επέκταση του εργοστασίου του ΕΜΑΚ με τη μηχανική ανακύκλωση.


Το Συντονιστικό
της Ριζοσπαστικής Κίνησης Φυλής


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Δηλ. κύριοι και κυρίες της ριζοσπαστικής κίνησης Φυλής για το εργοστάσιο ΕΜΑΚ ζητάτε να μην επεκταθεί ή ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή