Αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής: Θα κλείσει το αίσχος της Φυλής

«Η Περιφέρεια Αττικής έχει και το σχέδιο και την πολιτική βούληση να προχωρήσει στον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, να κλείσει το αίσχος που λέγεται χωματερή της Φυλής και να αποκαταστήσει τον χώρο» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, σε εκδήλωση του Δήμου Φυλής, με θέμα την ανάπλαση της χωματερής.
Ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε το προωθούμενο από την ΠΑΤΤ εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, ως «τη μόνη ρεαλιστική, πρακτικά εφαρμόσιμη και ορθολογικά συγκροτημένη πρόταση, που δίνει απαντήσεις στην υποβάθμιση της
περιοχής και τους παρεπόμενους κινδύνους (δημόσια υγεία, περιβάλλον, παραβατικότητα)». Με την παροιμία «το κάρο δεν μπαίνει μπροστά από το άλογο» και την διευκρίνιση ότι οι αναπλάσεις χώρων ΧΥΤΑ έπονται ή τουλάχιστον συμβαδίζουν με την πρόοδο του εναλλακτικού τρόπου διαχείρισης, ο κ Βασιλείου κάλεσε τον δήμαρχο Γιώργο Παππού να καταθέσει το δικό του Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ).
Αυτό, υπογράμμισε, «είναι απαραίτητο να συμβεί, γιατί στα πλαίσια του νέου ΠΕΣΔΑ και της προόδου του σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής, θα εξαρτηθούν δυο κρίσιμα, ζητήματα: Ο χρόνος κλεισίματος της χωματερής και η αποκατάσταση του χώρου».
Ο αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Περιφέρεια Αττικής, για την Δυτική Αττική και για τον Δήμο Φυλής, υπενθυμίζοντας ότι «ο εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων και οι πολιτικές αποκατάστασης του χώρου ταφής τους, αποτελούν κορυφαίες προεκλογικές δεσμεύσεις» της Περιφερειακής Αρχής.
Σε ό,τι αφορά την Δυτική Αττική και τον Δήμο Φυλής, συμπλήρωσε, επί δεκαετίες η ύπαρξη χωματερής συνδέεται με σειρά θεμάτων όπως: Η απειλή ασθενειών στους κατοίκους και στους εργαζόμενους, με γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής και με ασύμμετρες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δέχεται στο έδαφος, στην ατμόσφαιρα και στους υδάτινους πόρους της, ολόκληρη η Δυτική Αττική.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια