Header Ads

Η παρέμβαση Γαβρίλη , το περί δικαίου αίσθημα και το ΠΕΣΔΑ.
Του Θωμά Μπιζά
Ο φίλος μου ο Γιώργος ο Γαβρίλης είπε το αυτονόητο . Εγώ λέει θα στηρίξω το σχέδιο και θα αναλάβω τα βάρη που μου αναλογούν υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι τα βάρη θα μοιραστούν δίκαια και  με συγκεκριμένες χωροθετήσεις.
Αυτό το απλό πράγμα μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε  και εμείς εδώ στα δυτικά της Αττικής .
 Λέμε πως εμείς  δεχόμαστε να αναλάβουμε  τα βάρη που μας αναλογούν υπό την αυτονόητη προϋπόθεση,  πως τα βάρη θα μοιραστούν δίκαια και με συγκεκριμένες χωροθετήσεις.

Από τις αρχές του 2015 που άρχισε η επίσημη συζήτηση για το ΠΕΣΔΑ έλεγα πως υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην Αττική.
Ο ένας  τρόπος  είναι ήδη δοκιμασμένος και πανθομολογούμενα αποτυχημένος.
Είναι το παρωχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο που  έχει σαν βάση την Φυλή  .
Ο άλλος τρόπος,  είναι ο δίκαιος τρόπος. Είναι ο τρόπος  που κατανέμει δίκαια τα βάρη  με  χωροταξικά και πληθυσμιακά κριτήρια σε όλη την Αττική. Απλά και λογικά πράγματα.
Αν είχαν όλοι την λογική του Γαβρίλη και την δική μας λογική  , το πρόβλημα του ΠΕΣΔΑ θα είχε ήδη λυθεί.
Θα είχαν αναλάβει όλοι τα βάρη που τους αναλογούν , θα είχαμε νέες  διαχειριστικές ενότητες , θα είχαμε  6 μονάδες επεξεργασίας ,θα είχαμε όσους  ΧΥΤ  χρειαζόμαστε και θα σχεδιάζαμε με διαφορετικό τρόπο τις δημοτικές υποδομές.
Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα  μεγάλο οικονομικό  και κοινωνικό σκάνδαλο  λέμε πως πρέπει να ικανοποιηθεί  το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα σκουπίδια στην Αττική.
Πρέπει να δούμε το θέμα των σκουπιδιών σαν ένα μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα -τέτοιο είναι άλλωστε- που πρέπει να αντιμετωπισθεί με  ένα δίκαιο τρόπο .
Αυτή είναι η πληγή  του σημερινού σχεδίου.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του ΕΜΑΚ Φυλής.
Το σχέδιο λέει: Καταργώ το ΕΜΑ  Κερατέας που ήταν 120.000 τόνοι και  μειώνω την δυναμικότητα του ΕΜΑ Γραμματικού από τους 125.000 στου 60.000 τόνους  .
Τι τους κάνω αυτούς τους 185.000 τόνους που έβγαλα από την ανατολική  Αττική;  Τους στέλνω στην δυτική Αττική !
 Τους στέλνω στο ΕΜΑΚ Φυλής  που είναι ήδη 250.000 τόνων και το κάνω 450.000 τόνων ! δεν είναι εξωφρενικά άδικο ;
Μπορεί να το υποστηρίξει λογικός άνθρωπος αυτό;  Αν μπορεί ας το κάνει !
Εγώ υποστηρίζω πως  αυτοί που πρότειναν -και πέρασαν- αυτές τις  απαράδεκτες ρυθμίσεις στο ΠΕΣΔΑ είναι οι πραγματικού υπονομευτές του σχεδίου.
Δεν είναι ούτε το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  υπονομευτές , ούτε η ΠΡΩΣΥΝΑΤ , ούτε ο Γαβρίλης.
Αυτοί  ουσιαστικά στηρίζουν το σχέδιο της αποκεντρωμένης  διαχείρισης που είχε εξαγγείλει η Ρένα Δούρου και η Δύναμη Ζωής.

Υ.Γ   Δεν χάθηκε ο κόσμος αν έστω και τώρα παραδεχτούμε πως κάναμε λάθη στον σχεδιασμό και τα διορθώσουμε πριν φτάσει η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο.
Ο Πλάτων ο Αθηναίος έλεγε  "Η χειρότερη μορφή της αδικίας είναι να χαρακτηρίζεται δίκαιο το άδικο" 

4 σχόλια: 1. Ρένα Δούρου
  Αττική

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Πολλά μέτρα και πολλά σταθμά σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος
  Αναφορικά με την πρόσφατη γνωμοδότηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού
  Στη δημοσιότητα έδωσε στις 27 Μαΐου 2014 η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τη «Γνωμοδότηση σχετικά με την ύπαρξη ή μη ρέματος εντός της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Β.Α. Αττικής στη θέση ‘Μαύρο Βουνό’ Γραμματικού». Η Γνωμοδότηση φέρει ημερομηνία «29 Απριλίου 2014», απευθύνεται προς τον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α., κοινοποιείται στον υπουργό αναπληρωτή Π.Ε.Κ.Α. και υπογράφεται από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων, Δρα Κωνσταντίνο Τριάντη.
  Η γνωμοδότηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «εντός της έκτασης της ΟΕΔΑ Γραμματικού δε υφίστασται ‘υδατόρεμα ή υδατόρευμα ή ρέμα» (σελίδα 9).
  Το συγκεκριμένο έγγραφο εγείρει σειρά κρίσιμων και αποκαλυπτικών παράλληλα ερωτημάτων:
  1. Γιατί το έγγραφο, ενώ εκδόθηκε στις 19 Απριλίου 14, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μετά από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δηλαδή στις 27 Μαΐου 14;
  2. Πως και γιατί η γνωμοδότηση βρέθηκε αποκλειστικά στα χέρια του νυν περιφερειάρχη, ο οποίος και τη χρησιμοποίησε ως επιχείρημα απέναντι στην αντίπαλό του, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Δύναμη Ζωής», Ρένα Δούρου, κατά την αντιπαράθεσή τους στο κανάλι Mega, στις 16 Μαΐου 14, λέγοντας, προφανώς για να δημιουργήσει εντυπώσεις : «Λένε ψέματα για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού ότι είναι ρέμα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος επίσημα λέει ότι δεν είναι ρέμα»;
  3. Με ποιά κριτήρια έγινε η επιλεκτική αυτή δημοσιοποίηση; Γιατί η δημοσιοποίηση δεν έγινε με τα ίδια – ανοικτά - κριτήρια της δημοσιοποίησης του πορίσματος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ίδιου υπουργείου, του ΥΠΕΚΑ, στις 7 Μαρτίου του 2014;
  4. Σε ό,τι αφορά στην ουσία: στη σελίδα 4 αναφέρεται ότι "τα ρέματα επισημαίνονται με συνεχή γραμμή" για να ακολουθήσει το συμπέρασμα: "οι επιφανειακές πτυχώσεις απορροής που καταλαμβάνονται από την έκταση της ΟΕΔΑ στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού, που συμβολίζονται με διακεκομμένη γραμμή, δεν αποτελούν ρέματα". Ωστόσο σύμφωνα με τα ισχύοντα, ακόμη και διεθνώς, σε όλους τους χάρτες, η διακεκομμένη γραμμή δηλώνει περιοδικές υδρορροές, δηλαδή ρέματα ενώ τα ποτάμια είναι μόνιμες υδρορροές, συνεχούς ροής και συμβολίζονται με συνεχή γραμμή. Προς τι αυτή η αντιστροφή των εννοιών;
  5. Ακόμη κι αν κάνουμε δεκτό τον προαναφερθέντα, παραπλανητικό, ισχυρισμό της γνωμοδότησης, εντός των ορίων της ΟΕΔΑ Γραμματικού, υφίστανται δύο κλάδοι με διακεκομμένη γραμμή, οι οποίοι συνενώνονται και δημιουργούν μία συνεχή γραμμή. Άρα, ρέμα, κατά τη γνωμοδότηση! Τι ισχύει λοιπόν;
  6. Είναι φανερό ότι η γνωμοδότηση εκδόθηκε χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί επιτόπου επίσκεψη. Διότι αν είχε γίνει αυτό, θα διαπιστωνόταν η ύπαρξη τουλάχιστον 150 μέτρων ρέματος. Σε αντίθεση με το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος - όπου αναφέρονται "αυτοψίες" και "διερευνητικές επισκέψεις", (σελ. 7) που οδήγησαν στη διαπίστωση ύπαρξης υδατορέματος.
  Τέλος, είναι φανερό ότι σκοπός της παρούσας γνωμοδότησης είναι να "ακυρώσει" επιστημονικά: α) το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, β) την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γ) τους «χάρτες της Γεωλογικής Υπηρεσίας Στρατού» από τη «Γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Ν.Α. Αττικής». Έρχεται επίσης σε αντίθεση ακόμη και με αυτό που μπορεί να διαπιστώσει οιοσδήποτε επισκεφθεί την ΟΕΔΑ, την ύπαρξη δηλαδή ρέματος και άρα τη λάθος χωροθέτηση του ΧΥΤΑ...
  Στην κρίση των πολιτών η απόπειρα περιφρόνησης της επιστημονικής αρτιότητας αλλά και της κοινής λογικής προκειμένου να επιβληθεί μία επικίνδυνη, σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος, απόφαση.
  Για περισσότερες πληροφορίες:
  www.dinamizois.gr
  www.renadourou.gr
  Fb: /renaperifereia
  Twitter: @renadourou

  Το Γραφείο Τύπου 29/5/14

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ....έτσι για να μην ''ξεχνιόμαστε''
  θαυμάστε τον λεμονανθό που με ένα ξεχωριστό μπουκέτο προσωπικοτήτων διοικεί την Περιφέρεια Αττικής ....
  ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΑΖΥ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ή ΑΝΟΗΤΟΣ (στην καλύτερη....) ή ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.