Πάει… για πέταμα το σχέδιο για τα σκουπίδια

Πυρά εναντίον όσων σχεδιάζει η Περιφέρεια Αττικής για τα σκουπίδια και ειδικά για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό εξαπέλυσε ένας από τους στενότερους συνεργάτες της Ρένας Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα, η τακτική της Περιφέρειας που καλείται να διαχειριστεί 1,5 εκατομμύριο τόνους σκουπιδιών ετησίως είναι, στην ουσία, να μη λαμβάνει αποφάσεις με κίνδυνο κάποια στιγμή είτε να γεμίσουν οι δρόμοι επειδή δεν θα υπάρχει τρόπος διάθεσής τους είτε να επιλεγεί μία λύση κατεπείγοντος χαρακτήρα με απευθείας αναθέσεις και υψηλό κόστος. Η περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου, που κυβερνά εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, αντιμετωπίζει ήδη
αντιδράσεις ειδικά στη δυτική Αττική, όπου όσοι την ψήφισαν ελπίζοντας ότι θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής είδαν να λαμβάνονται αποφάσεις που οδηγούν στην παράταση της λειτουργίας του για άγνωστο χρόνο ακόμη. Τα σχέδια που έχουν εκπονήσει αρμόδια όργανα για το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) χαρακτηρίζονται από μια «δημιουργική ασάφεια» και δεν έχουν καν φθάσει σε ένα σημείο να λάβουν τελική και εγκεκριμένη μορφή για να ενταχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Η κ. Δούρου προσπαθεί, μάλιστα, από τον περασμένο Αύγουστο να πάρει στην Περιφέρεια την αρμοδιότητα για τις μελέτες των έργων που θεωρεί «σε προτεραιότητα», ώστε να μην υλοποιηθούν από τον αρμόδιο για τα απορρίμματα φορέα ΕΔΣΝΑ στον οποίο συμμετέχουν πλειοψηφικά οι δήμοι. Πάντως, στον ιστότοπο του ΕΔΣΝΑ αναρτήθηκε τον περασμένο μήνα η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου ΠΕΣΔΑ προκειμένου να υποβληθούν σχόλια από κάθε ενδιαφερόμενο. Και εκεί που δεν υπήρχε κανένα σχόλιο αναρτημένο, χθες προέκυψε η τοποθέτηση του κ. Γαβρίλη μαζί με δύο ακόμη της ΠΡΩΣΥΝΑΤ και του Δήμου Μάνδρας. Ο κ. Γαβρίλης, αν και θεωρείται προσκείμενος στη ΛΑΕ, παραμένει στην ηγετική περί την κ. Δούρου ομάδα, στηρίζοντάς την σε διάφορες κρίσιμες αποφάσεις.
Ωστόσο, στο θέμα των απορριμμάτων επισημαίνει μεταξύ άλλων:
1. Ο σχεδιασμός εξακολουθεί να είναι ατελής ως προς τη χωροθέτηση των νέων πάσης φύσεως και κατηγορίας μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Ουσιαστικά, η μοναδική «νέα» χωροθέτηση αφορά το «Σχιστό», λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την απόφαση του ΕΔΣΝΑ (2016) να προχωρήσει στη μελέτη του έργου «Κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων – Κατασκευή Εγκατάστασης Κομποστοποίησης στο χώρο του ΣΜΑ Σχιστού.
2. Η δυναμικότητα της μονάδας Σχιστού για 180.000 τόνους ετησίως «είναι εξαιρετικά υψηλή», «δεν συνδέεται με τον πληθυσμό και τον όγκο των παραγόμενων απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά» και δημιουργεί την πεποίθηση ότι στην πράξη θα κληθεί να διαχειριστεί τα απόβλητα από άλλες περιοχές και δήμους «που έως σήμερα δεν προωθούν τις απαραίτητες χωροθετήσεις στις περιοχές τους.
3. Ο υπό έγκριση σχεδιασμός πρέπει να χωροθετεί 6 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής και «παράλληλα να χωροθετεί τον αριθμό, τις θέσεις και τις δυναμικότητες των νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΥ)».
4. Στο Σχιστό σχεδιάζεται και μονάδα «κομποστοποίησης» οργανικών αποβλήτων, η οποία «πρέπει να είναι υποχρεωτικά κλειστού τύπου» ώστε να αποτρέπεται η υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος στο βαθμό που χωροθετείται σε άμεση γειτνίαση με αστικά κέντρα.
Στον πυρήνα των αντιδράσεων που εκφράζονται κατά του νέου ΠΕΣΔΑ είναι το γεγονός ότι τα βάρη πέφτουν και πάλι στη Φυλή και τη δυτική Αττική, επεκτείνονται στο Σχιστό, που φιλοξενούσε όμως χωματερή επί δεκαετίες, και στο Γραμματικό (το οποίο κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ), ενώ άλλες περιοχές της Αττικής «σφυρίζουν αδιάφορα». Στην ίδια λογική κινείται και ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας, που δηλώνει αντίθετος στην αξιοποίηση του λατομείου στο Μελετάνι και άλλων ανενεργών λατομείων, τα οποία, υποτίθεται, σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ως ΧΥΤΥ. Στο δικό της σχολιασμό η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) επικαλείται 12 λόγους για να απορριφθεί η ΣΜΠΕ, μεταξύ των οποίων τη μη εξέταση εναλλακτικών λύσεων που θα μείωναν τον όγκο των απορριμμάτων πριν καταλήξουν σε Μονάδες Επεξεργασίας (προδιαλογή υλικών, χωριστή συλλογή χαρτιού, μετάλλων, πλαστικού, γυαλιού), οι οποίες λόγω μεγάλου φόρτου μπορεί να δοθούν για εκμετάλλευση σε ιδιώτες.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
arishat@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια