Βασίλης Γκόλτσιος:Με αυτό το Κράτος αλήθεια… ποιο είναι το μέλλον αυτής της χώρας;



Από το Σάββατο 6 Ιουνίου ξέσπασε πυρκαγιά σε ιδιωτικό εργοστάσιο ανακύκλωσης απορριμμάτων στην Νέα ζωή Ασπροπύργου.
 Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά ξεκίνησε από ξερόχορτα δίπλα στην περίφραξη του εργοστασίου και στη συνέχεια πέρασε στο εσωτερικό του προαυλίου με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε μεγάλους όγκους από χαρτόνια και πλαστικό.
Στην περιοχή επεκράτησε πανικός και η ατμόσφαιρα  ήταν αποπνικτική.
Το τοξικό νέφος σκέπασε σχεδόν επί τέσσερες ημέρες το λεκανοπέδιο Αττικής δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε καρδιοπαθείς ,άτομα με αναπνευστικά προβλήματα παιδιά ,σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και σε ποιόν δεν δημιούργησαν ,συμπληρώνουμε εμείς.
Την μόλυνση του περιβάλλοντος ,την καταστροφή των καλλιεργειών στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού Αττικής με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και την υγεία των κατοίκων.
Ή πυροσβεστική για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και η Αστυνομία για την περιφρούρηση της περιοχής εκτός των άλλων και από την εισβολή ορδών Ρομά από την γύρω περιοχή που
άρπαξαν την ευκαιρία να πλιατσικολογήσουν διακινδυνεύοντα ακόμη και την ζωή τους ,έδωσαν άνιση μάχη με το θεριό.
Μετά τριήμερον ξύπνησε από τον λήθαργο και το επίσημο κράτος.
Η Περιφερειάρχης Αττικής, υπάρχει και τέτοια,, υπέβαλλε μήνυση με αποτέλεσμα να διαταχθεί επείγουσα προκαταρτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών  για τα αίτια  και τις συνθήκες της πυρκαγιάς.
Στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προκειμένου να εξετασθεί η κατάσταση.
Για τα αίτια της πυρκαγιάς σίγουρα δεν είναι εύκολο να πεισθούμε ότι προήλθε από τα ξερόχορτα έξω από την μάνδρα της μονάδος ανακύκλωσης. Μια μονάδα με έκταση  25 και πλέον στρεμμάτων και κατά άλλους 45 στρεμμάτων  όπου διαχειριζόταν περισσότεροι από 30 τόνοι  εύφλεκτων ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί ,πλαστικά κλπ),μας είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι δεν διέθετε συστήματα πυρασφάλειας και δεν είχε γίνει αποψίλωση των χόρτων περιμετρικά της εγκατάστασης.
Από τα στοιχεία όμως που προκύπτουν η εταιρεία δεν ήταν σε ιδιαίτερα καλή οικονομική κατάσταση  και από 500 εργαζόμενους που απασχολούσε κάποτε τελευταία απασχολούσε περίπου 100 και αυτούς απλήρωτους.
Σαν να μη έφθανε και αυτό , η «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.» έκανε τον μήνα Μάϊο χρήση του άρθρου 89, με αποτέλεσμα να απολυθούν οι τελευταίοι 16 εργαζόμενοι και να παραμείνουν ελάχιστοι για τη φύλαξη κυρίως των εγκαταστάσεων. Συνεπώς το εργοστάσιο δεν λειτουργούσε.
Όλα αυτά μας βάζουν σε σκέψεις σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς.
Το επίσημο κράτος ενήργησε καθυστερημένα και σπασμωδικά και το αποκορύφωμα
ήταν ο πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη και της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου για το ποιος ολιγώρησε περισσότερο.
Κατά τον Υπουργό η Περιφέρεια δεν είχε καταβάλει 500.000 ευρώ στον εργολάβο που προμήθευε την εγκατάσταση με άμμο και χώμα που είναι τα ενδεδειγμένα υλικά για την επιτυχή αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων (με την επικάλυψη δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης οξυγόνου και η φωτιά σβήνει)και μηχανήματα πυρόσβεσης.
 Η κ. Δούρου απάντησε ότι χρειάζεται να επικρατήσει ψυχραιμία και σοβαρότητα από τους αρμοδίους.
Κατά δε τον Γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας κ. Μαυρόπουλο η πυρκαγιά δεν κατασβέσθηκε γιατί δεν κατέστη δυνατή η ανεύρεση 500 φορτηγών άμμου η χώματος αξίας 200.000 ευρώ και κατά άλλους 20.000 ευρώ. Αν είναι δυνατόν.
Ο αρμόδιος Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης απεφάνθει ότι «η πυρκαγιά ήταν σκόπιμη και το νέφος είναι επικίνδυνο» .
«Φέξε μου και γλίστρησα» που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας.
Αλήθεια αυτό το κράτος αλλαλούμ αγωνιζόμαστε να προστατεύσουμε;
Αυτό το κράτος πληρώνουμε να μας εξασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης;
Η κ. Δούρου είναι η αρμόδια περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του  Ενιαίου Διαφαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που διαχειρίζεται τα απορρίμματα της Αττικής.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής που οραματίζεται και πολύ σωστά, βασίζεται κυρίως στην ανακύκλωση, για να περιορισθεί κατά πολύ ο όγκος των σύμμεικτων απορριμμάτων που θάβονται στον ΧΥΤΑ Φυλής και να μη κατασκευασθούν τα φαραωνικά εργοστάσια που άλλοι οραματίζονταν.
Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι, η μάλλον ήταν, η μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών στην περιοχή Αττικής.
 Ήταν συνεπώς βασικό κομμάτι στον όλο σχεδιασμό.
Όπως αποδεικνύεται όμως εδώ και πολύ καιρό  υπολειτουργούσε αφού είχε απολύσει σχεδόν όλο το προσωπικό.
Το πιθανότερο είναι πως λειτουργούσε σαν χώρος εναπόθεσης(υπαίθρια αποθήκη η χωματερή ) ανακυκλώσιμων υλικών.
Αλήθεια, κανείς από τους χαρακτηριζόμενους  «ως αρμόδιους»  δεν είχε αντιληφθεί τίποτε;
Κανείς δεν διερωτήθηκε τι γίνονται τα προοριζόμενα για ανακύκλωση υλικά αφού απορροφούσε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά των Δήμων, Οργανισμών και όχι μόνο;
Ειδικοί θα αποφανθούν, κατόπιν εορτής βέβαια, για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων ,την μόλυνση του περιβάλλοντος, τις οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή κλπ από την επί πενθήμερον έκθεση στο τοξικό νέφος.

Τα δικά μας συμπεράσματα είναι ότι:
 Ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ανεπαρκής,  ασυντόνιστος και αργοπορημένος .
Έχουμε επενδύσει σε ένα κράτος Φούσκα.
 Οι πολίτες είναι εντελώς ανυπεράσπιστοι στον παραμικρό κίνδυνο είτε αυτό λέγεται φωτιά είτε πλημμύρα είτε σεισμός κλπ.
Με λίγα λόγια ,ο Θεός να βάλλει το χέρι του.

Βασίλης Γκόλτσιος


Ο Βασίλης Γκόλτσιος ήταν Αντιπρόεδρος του Δ. Συμβουλίου στον τ.  Δήμο Φυλής

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΟΙ...ΚΑΤΟΙΚΟΙ...ΤΗΣ...ΦΥΛΗΣ

    Α.....Π.....Α.....Ι.....Τ......Ο......Υ.......Ν

    ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ, ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ

    Η ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΑΠΟ ΤΟ 1960.

    ΑπάντησηΔιαγραφή