Περί… Τρόϊκας ο λόγος.




Τα τελευταία  δύο ,τρία χρόνια η λέξη Τρόϊκα έγινε το αλατοπίπερο στην ζωή του Έλληνα.
Με  Τρόϊκα  ξυπνάει  το πρωί Τρόϊκα τρώει το μεσημέρι ,με Τρόϊκα  αποχαιρετάει την ημέρα του και είναι βέβαιο ότι και στον ύπνο του ΤρόΪκα θα ονειρεύεται.
Η λέξη ΤρόΪκα διανθίζει κάθε του έκφραση.
Η  Τρόϊκα  ζητάει αυτό. Η Τρόϊκα επιβάλλει εκείνο. Ε ρε Τρόϊκα που μας χρειάζεται  κλπ,κλπ.
Αλήθεια όμως η λέξη Τρόϊκα τι ακριβώς σημαίνει και από πού κρατάει η σκούφια της;
Η λέξη Τρόϊκα προέρχεται από τα Ρώσικα και σημαίνει τριμερής η τριπλός . Αναφερόταν σε παραδοσιακή άμαξα, όχημα παρόμοιο με το έλκηθρο , που το έσερναν  τρία άλογα ζευγμένα κατά μέτωπο. Το κύριο βάρος έφερε το μεσαίο άλογο που
οδηγούσε την άμαξα και ήταν ιδιαίτερα στολισμένο. Τα άλλα δύο δεξιά και αριστερά από το κεντρικό λειτουργούσαν υποβοηθητικά. Η εμφάνιση των ευγενών με Τρόϊκες  τους προσέδιδε ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια.
Κατά την Οκτωβριανή επανάσταση η λέξη χρησιμοποιήθηκε να δηλώσει την ηγετική ομάδα που αποτελούσαν οι Ιωσήφ Στάλιν,Γριγκόρι  Ζινόβιεφ και Λέων Κάμενεφ που αποτελούσαν  μία Τριανδρία. Την Τριανδρία αυτή αντιμαχόταν  ο  Τρότσκι.
Από τότε η λέξη  καθιερώθηκε να σημαίνει και  πολιτική ηγεσία  αποτελούμενη από τρία πολιτικά πρόσωπα  (Τριανδρία)
Σήμερα η λέξη ΤρόΪκα καθιερώθηκε σαν διεθνής όρος  και αναφέρεται σε όποια δήποτε τριμερή Διοίκηση η τριμερή επιτροπή.
Στην χώρα μας κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης διάφορες Τρόϊκες εμφανίστηκαν στο πολιτικό σκηνικό.
Οι σημαντικότερες κατά την άποψή μου ήταν:
 Η Τρόϊκα  Τζοχατζόπουλου , Γεννηματά, Λαλιώτη. Ήταν κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου και εξαφάνιζαν όποιον αντιτίθετο στον Πρόεδρο. Κατά πολλούς αποτελούσαν η ήλεγχαν την ομάδα ειδικών αποστολών  που εξαφάνιζε τους ανεπιθύμητους. Οι κύριοι Μητσοτάκης, Παναγούλης και άλλοι ίσως γνωρίζουν  περισσότερα για την δράση τους.
Σήμερα ο Τζοχατζόπουλος παραθερίζει… στον Κορυδαλλό.
 Ο Γεννηματάς  , αγιοποιήθηκε κυρίως   λόγω της  μακράς του ταλαιπωρίας  από ανίατη ασθένεια κατά την διάρκεια της Υπουργίας του  η οποία και τελικά  τον κατέβαλλε. Σε κάτι τέτοια  ο Ελληνικός Λαός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος.
Ο τρίτος της παρέας , ο Λαλιώτης, πανίσχυρος υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ των Κυβερνήσεων Σημίτη την εποχή που έγιναν και οι αναθέσεις στα μεγάλα έργα, Αεροδρόμιο, Μετρό  ,Ολυμπιακά έργα ,Γέφυρα Ρίου κλπ, απεσύρθη έντεχνα και σήμερα παριστάνει τον …Κινέζο.
Δεύτερη σημαντική ΤρόΪκα  συνέστησαν οι  Παρασκευάς Αυγερινός ,Πάγκαλος και Παπανδρέου Βάσω.
Η  συγκεκριμένη Τρόϊκα κατά πολλούς επέβαλλε τον Σημίτη.
Χαλαρή μορφή Τρόϊκας φαίνεται να είναι και η αποτελούμενη από τους Λοβέρδο  Χρυσοχοίδη και Διαμαντοπούλου.
 Βέβαια   σήμερα και  η χώρα μας, από Τρόϊκα  κυβερνάται.
Είναι η Τρικομματική Κυβέρνηση με επικεφαλής την Τρόϊκα    Σαμαρά ,Βενιζέλο και Κουβέλη.  Μία  δηλ  Τρικομματική Τριανδρία.
Η  σημαντικώτερη όμως  Τρόϊκα η οποία κυβερνά  από το παρασκήνιο την Ελλάδα δεν αποτελείται από Έλληνες . Αποτελείται από εκπροσώπους των  Δανειστών μας, το ΔΝΤ ,την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωζώνη.
Υπάλληλοι η ενδεχομένως και υψηλόβαθμα στελέχη  μπορεί να είναι στους οργανισμούς που υπηρετούν.
Στην Ελλάδα όμως αποφαίνονται επί παντός επιστητού.
Έχουν  άποψη για όλα και προτείνουν λύσεις για τα πάντα στο Δαιδαλώδες Ελληνικό Κράτος
Αυτό αποδεικνύει περίτρανα την  πλήρη ανικανότητα του Ελληνικού Κράτους και των οργάνων του.
Πώς είναι δυνατόν  μία Τρόϊκα αποτελούμενη από ξένους, ενδεχομένως με κάποια υποστήριξη, μπορεί να φέρει άνω κάτω το Ελληνικό κράτος, να διαπιστώνει αδυναμίες και να προτείνει και λύσεις να επιβάλλει όρους;
Είναι στα αλήθεια τόσο φωστήρες ;
Η απάντηση ,όσο και να σας απογοητεύσει ,είναι όχι.
Οι δικοί μας φωστήρες είναι  ανίκανοι ,άτολμοι η αδιάφοροι .Δεν τολμώ να καταλογίσω σκοπιμότητα, για τότε αλλοίμονό  μας.
Μισή εκατοντάδα Υπουργοί ,Αναπληρωτές, Γ.Γραμματείς ,Γραμματείς και  Φαρισαίοι, με το που θα καθίσουν σε μία καρέκλα αρχίζουν την οργάνωση πως δεν θα την αποχωρισθούν.
Μετρημένοι στα δάκτυλα και μάλιστα του ενός χεριού είναι τα ψώνια που αγωνίζονται για κάτι καλύτερο , για αυτόν τον δύσμοιρο τόπο.
Το ίδιο γινόταν μέχρι χθές ,το ίδιο γίνεται και σήμερα .
Στα εύκολα και τα πανηγύρια συμμετέχουν όλοι.  Στα  δύσκολα εξαφανίζονται όλοι να μη φορτωθούν πολιτικό κόστος που ενδεχομένως στοιχίσει την επανεκλογή τους.
Τα παραπέμπουν όλα στον Πρωθυπουργό και τους στενούς του Συνεργάτες
Αλλά τότε αλήθεια τι χρειάζονται;
Αυτά βλέπουν οι Τροϊκανοί και πουλάνε μούρη. Ανεύθυνους και άσχετους συναντούν  που είναι έτοιμοι να προσφέρουν δουλικότητα αντί προτάσεων και λύσεων .
Αυτά βλέπουν οι ξένοι  και κατάντησαν τους  Έλληνες πολίτες  υποζύγια ,που σέρνουν την άμαξα της Τρόϊκας.
Αν αυτοί οι λεβέντες  είχαν έτοιμες προτάσεις και λύσεις  για τον τομέα που υπηρετούν και Διοικούν  αλήθεια τι δουλειά θα έκανε και σε τι θα χρησίμευε η Τρόϊκα;
Έρχομαι λοιπόν εγώ με το φτωχό μου το μυαλό και  κάνω μία υπόθεση ,μία σκέψη:
 Αν κ. Πρωθυπουργέ καταργούσαμε  όλον αυτό τον συρφετό που έτσι και αλλιώς προβλήματα δημιουργεί και δεν λύνει και στην θέση τους βάζαμε μία Τρόϊκα τι θα γινόταν;
Δεν θα γλυτώναμε από τεράστια έξοδα και από τεράστια γραφειοκρατία; Αυτό το τέρας που πολλές φορές διαβεβαιώσατε ότι θα το συντρίψετε;
Όλα όσα γίνονται δεν γίνονται να περιορίσουμε τα έξοδα και να καταπολεμήσουμε την γραφειοκρατία;
Εμπρός λοιπόν τολμήστε.
Η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη  από Περεστρόϊκα .
Μία Τρόϊκα όσο και να θέλει ,όσο και να προσπαθεί ούτε τις δαπάνες μπορεί να αυξήσει  ούτε την γραφειοκρατία. Χώρια που θα είναι υπό τον  άμεσο έλεγχο σας.
Με τον τρόπο αυτό η ξένη Τρόϊκα θα είναι άνευ αντικειμένου και θα πάει από εκεί που ήρθε.
Τι θέλω να πω με αυτό.
Αν εμείς λύναμε μόνοι τα προβλήματά μας κάναμε δηλ τα αυτονόητα ,δεν θα είχαμε ανάγκη από την υποστήριξη η τις υποδείξεις των ξένων.
Εμείς απλώς μία ιδέα ρίξαμε στο τραπέζι. Σίγουρα υπάρχουν περισσότερες και καλύτερες.
Βασίλης Γκόλτσιος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια