Συνεχίζεται ο «Ιερός πόλεμος» στη Φυλή

 



   Μετά το  "Μπλόκο" από τις μοναχές στη λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας προς Άνω Λιόσια και Φυλή  είχε έρθει η πνευματική ποινή στις μοναχές της Μονής Κλειστών για την παρεκτροπή τους από τον  Μητροπολίτη Αθηναγόρα.   Αυτή η πνευματική ποινή  συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και αυτό δείχνει πως ο  «Ιερός πόλεμος»  βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μιας και οι μοναχές έβαλαν "μπροστάρηδες" κάποιους πιστούς γιατί δεν έγινε η Θεία Λειτουργία του 15Αύγουστου.

Ακολουθεί το σχετικό άρθρο: 

Click me!

Το τι γίνεται τους τελευταίους μήνες στην μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως και στην Μονή Κλειστών στα Άνω Λιόσια δεν έχει προηγούμενο.

Με την παραμικρή αφορμή κάθε μέρα ξεσπάει ένας πόλεμος ανάμεσα τους δύο αλλά αυτό που έγινε πριν λίγες μέρες έφερε στην επιφάνεια το χάσμα που υπάρχει. Η κόντρα τείνει να ξεφύγει και να οδηγηθεί εκτός απροόπτου!

Είναι γνωστό πως το ιστορικό έθιμο της καθόδου της εικόνας της Παναγίας Ελεούσας, η οποία φυλάσσεται στη Μονή Κλειστών, στη Φυλή είναι μια σημαντική γιορτή για την ευρύτερη περιοχή. Η εικόνα κάθε Απρίλιο με τη συνδρομή εκκλησιαστικών και αυτοδιοικητικών φορέων από το Μοναστήρι, διασχίζει μια λιτανευτική διαδρομή περίπου 9 χιλιομέτρων με συμμετοχή χιλιάδων πιστών, και μεταφέρεται στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Άνω Λιόσια Λιόσια και στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής.

Τον Απρίλιο όμως του 2024, κι ενώ οι προετοιμασίες για το έθιμο βρίσκονταν σε εξέλιξη (20 Απριλίου προς τα Άνω Λιόσια και 27 Απριλίου προς τη Φυλή), ξαφνικά οι μοναχές αποφάσισαν πως δεν θα επιτρέψουν την μεταφορά της εικόνας, προβάλλοντας το επιχείρημα πως οι πιστοί μπορούν να προσέλθουν στο Μοναστήρι για να προσκυνήσουν εφέτος.


Δηλαδή να τηρείται μεν το έθιμο με την περιφορά δύο χρονιές, αλλά την τρίτη χρονιά, η εικόνα να παραμένει στο Μοναστήρι. Έτσι ήθελαν έτσι αποφάσισαν!

Η απάντηση όμως του μητροπολίτη δεν άργησε!

Ως πρώτη αντίδραση ήταν να επιβληθεί «πνευματική ποινή» στις Μοναχές. Όπως ανακοινώθηκε από την Μητρόπολη τότε « ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας επέβαλε επιτίμιο στις μοναχές της Ιεράς Μονής Κλειστών, λόγω της αναιτιολόγητης άρνησής τους να συμμορφωθούν στο Πρόγραμμα Λιτανεύσεων της Εφεστίου Εικόνας της Μονής Κλειστών, που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως». Πρόκειται για πνευματική ποινή που επιβάλλεται επί σοβαρών εκκλησιαστικών παρεκτροπών, με σκοπό να μετανοήσει όποιος τιμωρήθηκε. Εξ ου και διευκρίνισε ότι θα άρει το επιτίμιο, μόνο αν οι μοναχές ζητήσουν συγγνώμη.

«Ακόμα και στην γιορτή της Μονής τον Δεκαπενταύγουστο που συρρέουν χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα, ο Δεσπότης δεν επέτρεψε ούτε εκείνη την ιερή ημέρα να παραβρεθεί ιερέας παρόλο που το ζήτησαν οι μοναχές, προκειμένου να κοινωνήσουν οι ίδιες αλλά και ο κόσμος. Αποτέλεσμα ήταν να διαμαρτυρηθούν οι πιστοί που βρέθηκαν εκεί», λέει στο edolio5 θαμώνας της μονής. 


Το edolio5 επιχείρησε να έρθει σε επαφή με τον ίδιο τον Μητροπολίτη Ιλίου όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό. Καμία απάντηση όμως δεν μας δόθηκε ούτε από την ηγουμένη της μονής που αρνήθηκε να μας μιλήσει και έβαλε «μπροστά» κάποιους πιστούς.

Είναι αυτονόητο ότι θα φιλοξενηθούν οι απόψεις των αναφερομένων στο ρεπορτάζ εάν οι ίδιοι το επιθυμούν

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια