"Μπλόκο" από τις μοναχές στη λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας

 


  Μετά από σχεδόν μια δεκαετία που η λιτάνευση της  Εικόνας της Παναγίας σε  Άνω Λιόσια και Χασιά πραγματοποιούνταν κανονικά, οι μοναχές αποφάσισαν να μην παραχωρήσουν την εικόνα για να διεξαχθεί το έθιμο. Οι 14 μοναχές, σύμφωνα με την απογραφή, αποφάσισαν ομόφωνα όχι μόνο να μην παραχωρήσουν την εικόνα αλλά και να απαγορεύσουν το προσκύνημα των πιστών κατά τις ημέρες που θα γινόταν η λιτάνευση. 

Click me!

Ακολουθεί ανακοίνωση του Δήμου Φυλής και το έγγραφο του Μητροπολίτη Ιλίου-Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα.

Ο Δήμος Φυλής πληροφορήθηκε, με βαθειά θλίψη, από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Αθηναγόρα την αντικανονική άρνηση της Ιεράς Μονής Κλειστών να παραδώσει την Εφέστιο Εικόνα για το έθιμο της λιτάνευσής της στα Άνω Λιόσια και στη Φυλή.

Είναι αυτονόητο ότι η άρνηση αυτή αντίκειται στην υπ’ αριθ. πρωτ. 3222/16-12-2015 Απόφαση της Ιεράς Συνόδου, στο θρησκευτικό συναίσθημα και στις παραδόσεις των συνδημοτών μας.

Ο Δήμος Φυλής εκφράζει την απογοήτευσή του γιατί  είχε ολοκληρώσει το σύνολο των προετοιμασιών για τις δύο κορυφαίες αυτές θρησκευτικές τελετές, δηλαδή:

1.       Είχε παρακαλέσει το Σεβασμιώτατο να μεριμνήσει για τη σύνταξη του προγράμματος λιτανεύσεων, όπως κι έγινε.

2.       Είχε ενημερώσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτ. Αττικής, τον ΟΑΣΑ για την εκτροπή των λεωφορειακών γραμμών και την Τροχαία για τη λήψη μέτρων.

3.        Είχε εξασφαλίσει τη παρουσία ασθενοφόρου και ιατρού και τιμητικό άγημα από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

4.        Είχε συντηρήσει την προθήκη για την ασφαλή λιτάνευση της Εικόνας και είχε εξασφαλίσει την παρουσία ειδικού τεχνίτη για την ασφαλή τοποθέτησή της στην προθήκη. 



Κατόπιν αυτού ο Δήμος Φυλής στέκεται, σταθερά, στο πλευρό των δημοτών του. Με σεβασμό και εμπιστοσύνη στους εκκλησιαστικούς θεσμούς και κατ’ εφαρμογήν της Απόφασης της Ιεράς Συνόδου «για άρση πάσης διχογνωμίας και παραπικρασμού», επαφίεται στη διαβεβαίωση του Σεβασμιωτάτου ότι «θα αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε παρεκτροπή, ώστε να μη διακοπεί το από αιώνων έθιμο».

 


 


 

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια