Αυτό οφείλεται κυριότερα στο γεγονός ότι, συνδυάζει το όραμα, με τον πρακτικό και άμεσο τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Τη δουλειά του τιμούν, διαχρονικά, με την εμπιστοσύνη τους οι συνδημότες του.
Στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 εκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 56% και σήμερα, πέντε μήνες πριν από τις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 δεν έχει αντίπαλο ως φαίνεται...
Με αυτό, θελήσαμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση μαζί του...
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε Δήμαρχε, στο Δήμο σας «λένε» ότι, δεν έχετε αντίπαλο στις Δημοτικές Εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου. Ποιο το σχόλιο σας;
«Δεν θεωρώ αντιπάλους τους συνδημότες, που δεν ταυτίζονται με τις απόψεις μου. Θεωρώ λογικό να υπάρχουν και αντίθετες απόψεις.
Μοναδικός μου αντίπαλος είναι τα προβλήματα κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Προβλήματα που λύνονται με αμοιβαίο σεβασμό και πνεύμα ενότητας.»
Θα επιμείνω, ενισχύοντάς το μάλιστα. «Κοινό μυστικό» ότι, θα εκλεγείτε με μεγάλη πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή.
«Οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το μέσον για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και την επόμενη, πολύ κρίσιμη πενταετία. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι συνδημότες μας.»
Γιατί χαρακτηρίσατε ως «πολύ κρίσιμη» την επόμενη πενταετία;
«Γιατί ολοκληρώσαμε, στην τρέχουσα δημοτική περίοδο, ένα τεράστιο έργο στην οργάνωση του Δήμου και στη δημιουργία υποδομών και θέσαμε τις βάσεις για την υλοποίηση των έργων οραματικού χαρακτήρα, που θα αλλάξουν, ολιστικά, την επόμενη πενταετία, σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, τη φυσιογνωμία του Δήμου.»
Μπορείτε να κάνετε ένα σύντομο απολογισμό του έργου που ολοκληρώνετε, ως Δημοτική Αρχή, στο τέλος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου;
«Οι παρεμβάσεις μας αποσκοπούν στην βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Δήμου και της ποιότητας ζωής των δημοτών, στη στήριξη της τοπικής οικονομίας, στην δημιουργία κλίματος ασφάλειας, στην αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, στη στήριξη των φοιτητών, στην κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη και στη φροντίδα των αδέσποτων. Για το σκοπό αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω> >από είκοσι μεγάλα έργα, ενώ υλοποιούμε, με χρηματοδότηση, από το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, άλλα δεκατρία μεγάλα έργα προϋπολογισμού πάνω από 60 εκατ. Ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, ένα χρόνο πριν από το τέλος της τρέχουσας τετραετίας, έχουμε παραδώσει δύο πνευματικά κέντρα, ένα σχολείο, τρεις παιδικούς σταθμούς, δύο μεγάλες αστικές αναπλάσεις, δεκάδες πλατείες, πέντε νέους αθλητικούς χώρους, πάνω από εκατό χιλιόμετρα οδοποιίας, ένα αποχετευτικό και δύο αντιπλημμυρικά μεγάλης κλίμακας. Σε εξέλιξη βρίσκονται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και η τηλεμετρία του δικτύου ύδρευσης και η ανέγερση τριών νέων μεγάλων σχολείων.»
Μιλήσατε και για οραματικού χαρακτήρα έργα...
«Πρόκειται για μεγάλα περιβαλλοντικά έργα, που αλλάζουν τη φυσιογνωμία του Δήμου και τον βάζουν στην πρωτοπορία της Ευρώπης. Μιλάμε για την ενεργειακή αυτοτέλεια, μέσω της δημιουργίας τριών μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων και μια μεγάλης δυναμικότητας εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας, ισχύος 240 MW. Ήδη, το έργο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Χωματερή βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ έχουν αδειοδοτηθεί, από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δύο πάρκα φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 72 MW σε αντίστοιχα δημοτικά κτήματα.
Με τα έργα αυτά, ο Δήμος θα στηρίξει τους δημότες του, καταπολεμώντας την ενεργειακή φτώχεια.
Παράλληλα, δουλεύουμε για την υδρολογική αυτοτέλεια του Δήμου, με τη διάνοιξη γεωτρήσεων, από τις οποίες θα εκμεταλλευτούμε τα υπόγεια νερά της Πάρνηθας, διοχετεύοντάς τα στο δημοτικό δίκτυο ύδρευσης.
Οι προβλέψεις μιλούν για 6 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως, ενώ ήδη κάνουμε γεωτρήσεις για την άρδευση του δημοτικού πρασίνου.
Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ζεστού νερού από τη βιομάζα της Πάρνηθας.
Να πω, ακόμα, ότι δουλεύουμε σκληρά και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, με ένταξη έργων στο Πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” και με αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού με led.»
Είναι ακόμη δύο μεγάλα έργα όμως, εγκατάσταση της Φοιτητούπολης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Πάρκο Μεταφορών.
«Έχετε δίκιο. Πρόκειται για δύο οραματικά έργα, Παναττικού επιπέδου, με αναπτυξιακό πρόσημο.
Για την Πανεπιστημιούπολη έχει ήδη υπογραφεί η σχετική σύμβαση, με τη μορφή της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ).
Είναι ένα έργο που θα βάλει το Δήμο Φυλής στο χάρτη των πανεπιστημιακών πόλεων της Χώρας.
Βρισκόμαστε, επίσης, σε διαβουλεύσεις, για την εγκατάσταση της Πανεπιστημιούπολης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στο Δήμο Φυλής.
Για το Πάρκο Μεταφορών και logistics είμαστε στη φάση της ωρίμασης του έργου, σε συνεργασία με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΥΠΕΔ).
Προσδοκούμε ότι όλα αυτά θα υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία, γι’ αυτό και τη θεωρούμε κρίσιμη.»
Τουριστική ανάπτυξη και Φυλή “πάνε” μαζί;
«Η καθιέρωση του Δήμου Φυλής ως τουριστικού προορισμού είναι ένας μεγάλος αναπτυξιακός στόχος. Επιδιώκουμε να εκμεταλλευτούμε το δρυμό της Πάρνηθας, με το σημαντικό περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα και να δώσουμε ώθηση στη βαριά βιομηχανία του Δήμου μας, δηλαδή στις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και εστίασης.
Έχουμε κάνει επαφές με το Υπουργείο Τουρισμού και με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμό για να διαμορφώσουμε τη στρατηγική προσέλκυσης επισκεπτών, με βασικό προτέρημα ότι είμαστε ένας τουριστικός προορισμός, που απέχει, μόλις, 15 χιλιόμετρα από την Ομόνοια.»
Με αυτά που έχουμε πει ως τώρα, μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος Φυλής είναι από τους πρώτους, σε έργα, σε όλη τη Χώρα;
«Δεν θέλω να μπω σε συγκρίσεις με άλλους Δήμους και συναδέλφους Δημάρχους. Εμείς κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για το Δήμο μας κι εκείνοι για τους δικούς τους.
Ανταλλάσσουμε εμπειρίες και καλές πρακτικές για το καλό των συνδημοτών μας. Αλλά, επιτρέψτε μου να πω, ότι, τα τελευταία χρόνια, με τις δυσκολίες στην οικονομία και με την πανδημία, αναλώσαμε μεγάλη προσπάθεια για τη στήριξη των συνδημοτών μας. Δημιουργήσαμε ένα μεγάλο δίχτυ κοινωνικής προστασίας.»
Τι ακριβώς κάνετε;
«Στηρίζουμε τους οικονομικά αδύναμους πολίτες του Δήμου μας. Είμαστε επικεφαλής εταίρος στο επισιτιστικό πρόγραμμα ΤΕΒΑ, εξασφαλίζοντας τρόφιμα και άλλα είδη στους δημότες της όλης της Δυτικής Αττικής.
Παράλληλα, λειτουργούμε οργανωμένο Κοινωνικό Παντοπωλείο με μηνιαίες διανομές τροφίμων στους δικαιούχους.
Διατηρούμε επίσης Κοινωνικό Φαρμακείο και συνεργαζόμαστε με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με το Δίκτυο Υγιών Πόλεων, την Ελληνική Εταιρία για το Αλτσχάιμερ και άλλους φορείς.
Ανά τακτικά διαστήματα, η Κοινωνική Υπηρεσία διοργανώνει αιμοδοσίες, ενημερωτικές εκδηλώσεις και προγραμματίζει προληπτικές ιατρικές εξετάσεις για τους δημότες.
Στην προστασία των συνδημοτών μας αποβλέπει και μια ακόμα υπηρεσία του Δήμου, η Πολιτική Προστασία.»
Είναι δική σας αρμοδιότητα η Πολιτική Προστασία;
«Η Πολιτική Προστασία ανήκει στις αρμοδιότητες της Πολιτείας, αλλά η ζωή έχει αποδείξει ότι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι αποφασιστικός. Ιδίως για ένα Δήμο σαν το δικό μας, που επηρεάζεται από τα χιόνια της Πάρνηθας και κινδυνεύει από τις φωτιές της. Για το λόγο αυτό δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία, συνεπικουρώντας το έργο της Πολιτείας.
Μέχρι στιγμής, χάρη στη σκληρή δουλειά των συνεργατών μου, έχουμε αποσοβήσει πολλές πυρκαγιές και κρατάμε, πάντα, το Δήμο ανοιχτό στις χιονοπτώσεις.»
Κύριε Παππού, πώς θα θέλατε να κλείσουμε την κουβέντα μας;
«Εκφράζοντας το αμέριστο ενδιαφέρον μας για τους νέους μας, το αύριο του Δήμου και της Πατρίδας μας. Δημιουργούμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για την εκπαίδευσή τους.
Συντηρούμε και εξοπλίζουμε τα σχολεία, κατασκευάζουμε νέα, επιβραβεύουμε τους επιμελείς μαθητές, στηρίζουμε τους φοιτητές που σπουδάζουν στην επαρχία με το φοιτητικό πακέτο, δημιουργήσαμε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών που λειτουργεί στο Δήμο μας. Και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κάθε πρόταση που μπορεί να συμβάλει στη μόρφωση και στην ψυχαγωγία τους.»
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ
- Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1967.
- Είναι απόφοιτος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης και διατηρεί φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης, στα Άνω Λιόσια.
- Κάτοχος Μεταπτυχιακών διπλωμάτων στις Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος–Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Environmental Management Strategies – Environmental Education) και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
- Ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2003 και διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος τις περιόδους 2003-2006 και 2011-2014.
- Το 2006 εκλέχθηκε Δήμαρχος Άνω Λιοσίων και από το 2014 είναι Δήμαρχος Φυλής.
- Aντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Τοπικής Ένταξης και Κοινωνικής Δράσης ELISAN (European Local Inclusion and Social Action Network)
- Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Παπαδήμα και πατέρας δύο κοριτσιών.
0 Σχόλια