Ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού πλούτου στο Δήμο Φυλής από την Ο.Μ. Χασιάς-Φυλής του ΣΥΡΙΖΑ

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνέχεια της τηλε-ημερίδας που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο, με πρωτοβουλία της Ο.Μ. Χασιάς-Φυλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και στόχο την ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού πλούτου στο Δήμο Φυλής, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9-9-2021 συνάντηση μεταξύ της ομάδας εργασίας που προέκυψε από την τηλε-ημερίδα και της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής στην έδρα της υπηρεσίας στο κέντρο της Αθήνας. Στην σημαντική για τον Δήμο Φυλής συνάντηση παραβρέθηκαν από την ομάδα εργασίας η Συντονίστρια της Ο.Μ. Κατερίνα Καράλη, ο κοινωνικός επιστήμονας και υπ. Διδάκτορας του Παντείου Δημήτρης Μπουρίκος και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Γεώργιος Βαρελίδης, ενώ παρούσες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων ήταν η Διευθύντρια κα Χ. Μερκούρη, η προϊσταμένη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Κ. Παπαγγελή και οι αρμόδιες αρχαιολόγοι.

Η συνάντηση υπήρξε εξαιρετικά παραγωγική, έγινε παρουσίαση του αρχαιολογικού πλούτου στο Δήμο Φυλής, της σημερινής κατάστασής του, των κινδύνων που αντιμετωπίζει και της ανάγκης ανάληψης δράσης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δυστυχώς, όπως προέκυψε από τη συνάντηση, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένταξη των δυο βασικών αρχαιολογικών χώρων (Φρούριο Φυλής και Αρχαίο Τείχος Δέμα) σε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση, ανάδειξη και προστασία τους. Επίσης, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν καταγράφεται κάποια δράση του Δήμου Φυλής για την αξιοποίηση των σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στις περιοχές Τσουκλίδι, Ζοφριά, Λίμνη- Ζεφύρι, με σκοπό την ανάπλαση των συγκεκριμένων συνοικιών με βάση τις αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, των πολιτιστικών διαδρομών και της βιωσιμότητας.

Εξετάστηκε η πρόταση για συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στη μελέτη και ανάδειξη των σημειακών αρχαιολογικών πόρων στις παραπάνω περιοχές, ως κόμβους τοπικών αναπλάσεων, με τη διενέργεια κατάλληλων ερευνητικών εργασιών που θα βοηθήσουν στην εκπόνηση μελετών παρέμβασης και δράσεων.

Όπως έχει δημόσια δεσμευτεί η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα αυτό και με όλες τις δυνάμεις της να αξιοποιεί κάθε σχετική κοινωνική συμμαχία και να αποτελεί παράγοντα επίσπευσης κάθε εξέλιξης που θα αποσκοπεί στην θετική ανάδειξη της περιοχής μας. 

Το Γραφείο Τύπου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια