Ένωση Γονέων: Εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία

 


Αγαπητοί γονείς, μαθητές,

Ευχόμαστε σε όλους υγεία, δύναμη και αισιοδοξία!

Μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκινάει γεμάτη όνειρα, ελπίδες, παιδικά χαμόγελα, μέσα όμως σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, με χιλιάδες προβλήματα. Όλοι μας, αυτό το διάστημα, έχουμε σοβαρούς προβληματισμούς και ερωτηματικά για τους όρους που θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία, για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, η πανδημία καλπάζει, εξαιτίας της επιμονής της κυβέρνησης να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπισή της. Εξαιτίας της συνειδητής επιλογής της να συμμορφώνεται με αυτά που ζητάει η “αγορά”, οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως π. χ. στον Τουρισμό, γεγονός που οδηγεί και φέτος, όπως και πέρσι, σε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν κρύβονται!

Φέτος, αύξηση μαθητών ανά τμήμα. Στην αρχή της πανδημίας έλεγαν «πού να βρούμε σε τόσο μικρό διάστημα, τόσες νέες αίθουσες». Στη συνέχεια η Υπουργός Παιδείας ισχυριζόταν κυνικά ότι νέες σχολικές αίθουσες για 15αρια τμήματα και προσλήψεις εκπαιδευτικών για τη στελέχωση τους θα κόστιζε πάνω από 200 εκ. ευρώ και ότι αυτό είναι κόστος, ενώ τώρα με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης δίνουν μέσα σε μια νύχτα 8 δις ευρώ στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών. Και φέτος τα κενά θα είναι χιλιάδες, με την έναρξη της χρονιάς. Αρνείται πεισματικά, εδώ και δύο χρόνια, να εφαρμόσει έστω και ένα μέτρο ελέγχου της διάδοσης του ιού στα σχολεία. Είναι πραγματική πρόκληση να προχωρά σε αύξηση μαθητών ανά τμήμα, μέσα από κλείσιμο σχολείων, συγχώνευση τμημάτων, κατάργηση ολιγομελών. Όλες οι πρωτοβουλίες της, αντί να στοχεύουν στο να διασφαλίσει περισσότερους χώρους και εκπαιδευτικούς, στοχεύουν στη μείωση του προσωπικού στην εκπαίδευση τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε βοηθητικό προσωπικό (κατεύθυνση για μείωση 6.500 οργανικών θέσεων, προσαρμογή των κενών με βάση τις προσλήψεις, περιορισμός της παράλληλη στήριξης μέχρι δύο εκπαιδευτικούς σε κάθε σχολείο κ.α.).

Αρνείται να εφαρμόσει το αίτημα για περιοδικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ στα σχολεία, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της διάδοσης σε κάθε σχολείο και περιοχή. Το αίτημα αυτό το απέρριπτε την περσινή σχολική χρονιά μέχρι τις 2 Νοέμβρη, λέγοντας ότι «τα σχολεία δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού» και µία εβδομάδα μετά τα έκλεισε για έξι ολόκληρους µμήνες! Είναι καθαρή υποκρισία να πετάει η κυβέρνηση το µμπαλάκι στους εκπαιδευτικούς, ανοίγοντας το θέμα του εμβολιασμού, τη στιγμή που ξέρει ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί. Η μεγάλη πλειοψηφία της σχολικής κοινότητας, που είναι οι μαθητές, θα περιοριστούν στα self-test µε τα γνωστά προβλήματα.

Βιώνουμε ένα μορφωτικό έγκλημα διαρκείας απέναντι στους μαθητές!

Ιδιαίτερα φέτος, μπαίνουμε σε μία σχολική χρονιά, όπου χιλιάδες μαθητές αντιμετωπίζουν τεράστια εκπαιδευτικά – μαθησιακά κενά και ελλείψεις, εξαιτίας του πολύμηνου κλεισίματος των σχολείων και της αμφίβολης - σε σχέση με τα εκπαιδευτικά της αποτελέσματα – τηλεκπαίδευσης, από την οποία αποκλείστηκαν χιλιάδες μαθητές. Πολλοί μαθητές, ειδικά των μικρότερων ηλικιών, πισωγυρίζουν από ήδη κατακτημένη γνώση. Διογκώθηκαν το άγχος, ο φόβος και η ανασφάλεια στα παιδιά. Η πολύμηνη απουσία κοινωνικοποίησης, επαφής με φίλους και αγαπημένες δραστηριότητες άφησε ισχυρά αποτυπώματα στα παιδιά μας. Ωστόσο, καμία πρόβλεψη, κανένας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών, την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων δεν υπάρχει. Αντιθέτως, η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή ρυθμίσεων (π.χ. εργαστήρια δεξιοτήτων) που απαξιώνουν το μορφωτικό περιεχόμενο του σχολείου.

Η χρονιά ξεκινά, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα εδώ και δύο χρόνια! Και όχι μόνο αυτό! Εφαρμόστηκε το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, σε χρονιά πανδημίας, που πέταξε 40.000 μαθητές έξω από τα Πανεπιστήμια! Δημιουργεί σχολεία πολλών ταχυτήτων, εξαναγκάζει τους γονείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους, ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες και χορηγούς. Διαχωρίζει τα παιδιά «σ’ αυτά που παίρνουν και σ’ αυτά που δεν παίρνουν τα γράμματα», υποβαθμίζοντας το περιεχόμενο της μόρφωσης. Βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών ώστε να μπορέσουν να σπουδάσουν. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχονται κατά πόσο εφαρμόζουν και προωθούν αυτές τις αλλαγές. Γενικεύονται ακόμα περισσότερο οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία!

● Αραίωση των μαθητών στις αίθουσες - 15 μαθητές ανά τάξη.

● Κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.

● Αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης.

● Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία, που να καλύπτει τις ανάγκες εν μέσω πανδημίας.

● Περισσότερα δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών.

● 24ωρη λειτουργία του κέντρου υγείας Άνω Λιοσίων με σύνδεση με τα σχολεία της περιοχής

● Αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε μέσα προστασίας, υλικά και υποδομές.

● Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων.

Μέτρα στήριξης και επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος!

● Πλήρης, έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης συνδεδεμένα µε τα σχολεία.

● Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία µε ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των εργαζομένων.

Είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση !

Φτάνει πια. Ως εδώ και μη παρέκει. Είναι καιρός να πάρουν την απάντηση που τους πρέπει, είναι καιρός «τα όνειρα να πάρουν εκδίκηση». Το σχολείο που έχουμε ανάγκη είναι αυτό που προσφέρει σε όλα τα παιδιά ισότιμη και ποιοτική μόρφωση. Που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος και όχι από «χορηγούς» και γονείς. Που θα φροντίσει όχι μόνο για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του ιού, αλλά και για την κάλυψη των όποιων κενών δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα 2 χρόνια. Και θα το φτιάξουμε αυτό το σχολείο. Μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές, μαζικοποιώντας τους Συλλόγους μας σε κάθε σχολείο, δίνοντας αγωνιστικό περιεχόμενο στην δράση και λειτουργία τους. Γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας. Γιατί το 2021 η επιστημονική γνώση δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη να γίνει κτήμα των πολλών.

      Επαναφέρουμε  για  άλλη  μια  φορά  το  οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα  των  σχολείων  στο  Δήμο μας.

ΦΤΑΝΕΙ  ΠΙΑ  ΜΕ  ΤΑ  ΠΡΟΚΑΤ  ΚΑΙ  ΤΑ  ΚΟΝΤΕΙΝΕΡΣ

Ζητάμε  εδώ  και  τώρα σύγχρονα  και  ασφαλή σχολικά κτήρια  που  να  καλύπτουν  τις  πραγματικές  ανάγκες  των  παιδιών σε  όλες  τις  βαθμίδες  της  εκπαίδευσης  ( Νηπιαγωγεία , Δημοτικά , Γυμνάσια , Λύκεια )

 

To ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια