Οι Ολλανδοί της Reggeborgh αναλαμβάνουν τον όμιλο Ελλάκτωρ

 


 Νέα εποχή ανοίγει για την Ελλάκτωρ από σήμερα καθώς στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα και διαρκεί μέχρι τώρα 5 ώρες, επικράτησε η πλευρά της Reggeborgh, η οποία είναι και από σήμερα επίσημα η μεγαλομέτοχος του ομίλου Ελλάκτωρ με συμμαχίες που έχει συνάψει. Σχεδόν 2,5 χρόνια από το Change4Ellaktor, έχουμε διάδοχη κατάσταση στην οποία πλέον ηγούνται οι ολλανδοί, των οποίων η πρόταση για νέα διοίκηση  εγκρίθηκε με ποσοστό 61,27% με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφο. Λίγο νωρίτερα υπερψηφίστηκε με ποσοστό 61,14% η ανάκληση της διοίκησης Καλλιτσάντση.

Προηγήθηκε η απόρριψη της πρότασης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (με 89,5%) και η αποδοχή μείωσης του (με 88,55%). Στη συνέχεια υπερψηφίστηκε η ανάκληση του Δ.Σ. και η τοποθέτηση νέου σύμφωνα με τις προτάσεις της Reggeborgh οι οποίοι παίρνουν στα χέρια τους τον ιστορικό όμιλο.

Πριν ψηφιστεί το τρίτο θέμα για την παύση του Δ.Σ. πήρε το λόγο ο απερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ και δήλωσε πως η Reggeborgh ζητά Δ.Σ. της επιλογής της χωρίς να προτείνει κάτι συγκεκριμένο και άφησε αιχμές για τα θέματα ανταγωνισμού.
Κατόπιν πήρε το λόγο ο κ.Γ.Σωτηρόπουλος, εκπρόσωπο της Reggeborgh, ο οποίος είπε πως περίμενε από το απερχόμενο Δ.Σ. γενναιότητα καθώς η συντριβή τους στα πρώτα θέματα είναι προφανής. Είπε επίσης ότι προφανώς ο κ.Καλλιτσάντσης δεν έχει μετοχές γιατί  θα τις έχει μεταβιβάσει στην Invesco η οποία καταψήφισε τα πρώτα 2 θέματα που είχε θέσει η απερχόμενη διοίκηση. Κατηγόρησε επίσης την διοίκηση Καλλιτσάντση για την δέσμευση των λογαριασμών και την δημόσια τοποθέτηση του κ.Δ.Καλλιτσάντση εναντίον της απερχόμενης διοίκησης. Ζήτησε την υπερψήφιση της παύση της παρούσας διοίκησης και την ανάδειξη νέου Δ.Σ.
Συνολικά δήλωσαν συμμετοχή κάτοχοι 164,729 εκατ. μετοχών με ποσοστο 76,87%. του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

Tο νέο διοικητικό συμβούλιο

Το νέο διοικητικό συμβούλιο που προτείνεται αποτελείται από τους: Διευθύνοντα Σύμβουλο τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφο. Για τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου του ΔΣ προτείνεται ο δικηγόρος Γιώργος Μυλωνογιάννης. Ως μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ προτείνεται ο μηχανολόγος μηχανικός Δημήτρης Κονδύλης και ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη ο πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Τούμπουρος και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου.
Τα θέματα της Γ.Σ. ήταν η μείωση του μετοχικού, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η ανάκληση του Δ.Σ., η τοποθέτηση νέου Δ.Σ., η ανάκληση της επιτροπής ελέγχου, η τοποθέτηση νέας επιτροπής ελέγχου.

Τι είπε ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης

O Aναστάσιος Kαλλιτσάντσης στην τοποθέτηση του μιλώντας είπε πως σήμερα η Ελλακτωρ κατέχει ηγετική θέση σε όλους τους κλάδους. Μετέχει σε 5 από τις 7 παραχ και απέκτησε τη Μαρίνα Αλίμου, τη μεγαλύτερη στα Βαλκάνια. Οπως είπε είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας με ανεκτέλεστο 1.8 δισ. ευρώ.

Είναι ο δεύτερο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας με  491 MW και πρόσφατα έκανε συμφωνία με τη EDPR τη 2η μεγαλύτερη στην Ευρώπη για την ανάπτυξη 900MW. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βιοαερίου και πραγματοποιεί 30 περιβαλλοντικά έργα. Το συνολικο χαρτοφυλάκιο ξεπερνά τα 3 δισ ευρώ και διαθέτει ρευστότητα πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Είπε πως η προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαιου κατά 50,4 εκατ. ευρώ είναι προς το συμφέρον των μετόχων καθώς θα συμβάλει στη ρευστότητα στις κατασκευές. Από αυτά το 40,8 θα πάει στην θυγατρική Ακτωρ για να μείνει πίσω το πρόβλημα στις κατασκευές. Τα υπόλοιπα  9,6 εκατ. ευρώ θα πάνε στην Ελλάκτωρ για νέες επενδύσεις. Σημείωσε επίσης πως τα νέα έργα σε Ελλάδα και Ρουμανία είναι κερδοφόρα.

Δίνοντας στοιχεία είπε πως το 2018 ο όμιλος είχε υποχρεώσεις 761 εκατ. ευρώ και δάνεια άλλα 115 εκατ. ευρώ ενώ οι απαιτήσεις έφταναν τα 233 εκατ. ευρώ που σήμερα έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Μίλησε επίσης για τα προβλήματα με την υπόθεση του ανταγωνισμού. Σε μία χρονική στιγμή όπου ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου μάζευε έργα (σιδηροδρομικά, οδικά, αποχετευτικά) για να τονώσει το αντικείμενο του, το θέμα του καρτέλ των έργων, λειτούργησε αρνητικά. Είπε πως λόγω αυτής της υπόθεσης, χάθηκαν εργολαβίες άνω των 400 εκατ. ευρώ,

Τα νέα έργα από το 2018 μέχρι σήμερα όπως είπε, είναι 1,1 δισ. ευρώ σε νέα έργα, συμβολαιοποιήθηκαν 260 εκατ. ευρώ σε απαιτήσεις (claims), ενώ από συμπληρωματικές συμβάσεις ήρθαν άλλα 120 εκατ. ευρώ. Η επίδοση του ομίλου. Είπε πως από το Β`εξάμηνο του 21 προσδοκεί ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, διεύρυνση στις παραχωρήσεις με στόχευση την Εγνατία και το νέο διαγωνισμό για την Αττική Οδό, ανάπτυξη έργων περιβάλλοντος  (ειδικά στη ΜΕΑ Αττικής) και ΑΠΕ αλλά και συμμετοχή σε έργα-ΣΔΙΤ.

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της Reggeborgh

Ο εκπρόσωπος της Reggeborgh κ. Γ.Σωτηρόπουλος, έκανε επίσης αρχική τοποθέτηση και είπε πως τον τελευταίο καιρό, υπάρχουν κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό τις οποίες και αντέκρουσε. Επίσης μίλησε για τη χθεσινή κίνηση της Invesco με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και την τελική απόσυρση του αιτήματος.

Για τις καταγγελίες περί ανταγωνισμού σημείωσε πως είναι αβάσιμες και πως οταν τέθηκε το θεμα στην ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού το οποίο δεν έγινε δεκτό καθως κρίθηκε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος. Η τοποθέτηση της ρεγγ είναι πως η πρόταση του Δ.Σ. πρέπει να απορριφθεί καθώς δεν είναι τεκμηριωμένη και δήλωση ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο παρών Δ.Σ. Δημιουργούνται πολλές αμφιβολίες και ζητήθηκε νέο Δ.Σ. για να φέρει πλήρη χρηματοδοτική πρόταση για την ανάπτυξη του ομίλου.

πηγή: https://ypodomes.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια