Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ: Αποστάσεις Βορίδη για «ρουσφέτια» Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής

 


Αποστάσεις από την πρακτική Πατούλη για 406 (δήθεν covid) προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, και, μάλιστα, με περιθώριο υποβολής σχετικών αιτήσεων μόλις 36 ώρες (!) κράτησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη με θέμα: «Σωρεία προσλήψεων με επίκληση την πανδημία και με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ στην Περιφέρεια Αττικής», ο κ. Βορίδης, είπε χαρακτηριστικά:

«Με ρωτάτε για το αν αυτές οι συγκεκριμένες προσλήψεις που έκανε η Περιφέρεια Αττικής, αξιοποιώντας αυτήν τη νομοθετική δυνατότητα, συνδέονται με τον COVID. Η απάντηση εδώ είναι διπλή. Εάν με ρωτάτε αν εγώ έχω αρμοδιότητα ελέγχου, σας λέω ότι δεν έχω αρμοδιότητα προληπτικού ελέγχου. Εάν με ρωτάτε αν έχει αρμοδιότητα ελέγχου άλλος φορέας, σας απαντώ ναι, έχει το ΑΣΕΠ,

το οποίο μπορεί με βάση τις κλασικές διατάξεις του ν. 2190/94 να ελέγξει τις προσλήψεις και την αναγκαιότητά τους με αυτήν τη διαδικασία.

Και σας λέω και ένα τρίτο. Αυτό, μπορεί, επίσης, να το ελέγξει το περιφερειακό συμβούλιο. Έχετε παράταξη στο περιφερειακό συμβούλιο, υποθέτω ότι μπορεί να ρωτήσει και να λάβει απαντήσεις για τον αριθμό, τα πρόσωπα και την αναγκαιότητα.

Άρα, λοιπόν, δεν ξέρω τι περισσότερο πρέπει να πούμε εδώ για έναν νόμο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και άρα όταν ήταν να συζητηθεί, συζητήθηκε και, δεύτερον, για μία ενέργεια η οποία αφορά την Αυτοδιοίκηση η οποία επειδή είναι Αυτοδιοίκηση αποφασίζει, σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες και ελέγχεται με τη δική της διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Ζαχαριάδης: Χαίρομαι που κρατάτε αποστάσεις από Πατούλη

«Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι διότι παίρνετε τις αποστάσεις σας -και καλά κάνετε- από αυτό το οποίο κάνει ο κ. Πατούλης στην Περιφέρεια Αττικής, είτε δηλώνοντας ότι άλλο η Περιφέρεια και άλλο ο θεσμός του Υπουργείου Εσωτερικών -αυτό είναι απολύτως προφανές- είτε διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις και πίσω από τις γραμμές, αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρακτική», σχολίασε την απάντηση Βορίδη, ο Κ. Ζαχαριάδης.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι «η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε μια ανακοίνωση πρόσληψης τετρακοσίων έξι ατόμων εκτός ΑΣΕΠ. Μα, θα μου πείτε: «Έχουμε COVID. Τι να κάνουμε, πώς να προχωρήσουμε;» Οι θέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να σχετιστούν με τον COVID είναι εξήντα πέντε, όλες οι υπόλοιπες δεν έχουν καμία σχέση με τον COVID.

Άρα, λοιπόν, πάμε σε μια διαδικασία στην Περιφέρεια Αττικής χωρίς μετρήσιμα κριτήρια από Επιτροπή που θα διορίσει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης με μια ανάρτηση η οποία έγινε στο διαδίκτυο σε μια σελίδα η οποία είναι κρυμμένη από τις 17/1 και για μιάμιση ημέρα μέχρι τις 19/1 στις 12:00 το μεσημέρι σε μια διαδικασία που είναι άνευ προηγουμένου και έξω από αυτά τα οποία λέγατε».

Ορισμός «κομματοκρατίας», της «πελατοκρατίας», της φαυλότητας και αναξιοκρατίας

Και πρόσθεσε:

«Εγώ δεν σας λέω να πάμε σε διαγωνισμό και ενώ έχουμε COVID, να βγουν τα αποτελέσματα μετά από δύο χρόνια. Προτείνετε στον κ. Πατούλη να ζητήσει από το ΑΣΕΠ να του βγάλει πίνακες, να του βγάλει μόρια, να του βγάλει προσοντολόγιο, να πάμε σε κατεπείγουσες διαδικασίες με κριτήρια, με αξιοκρατία. Εσείς δεν είστε το κόμμα της αριστείας;

Ποια είναι, λοιπόν, κύριε Βορίδη, η αριστεία που δείχνει ο κ. Πατούλης στην Περιφέρεια Αττικής; Μία προκήρυξη μιάμισης μέρας με μία επιτροπή ορισμένη από τον ίδιο, χωρίς δικαίωμα ενστάσεων. Αν αυτό εν έτει 2021 και με πρόσχημα την πανδημία δεν είναι ο ορισμός της «κομματοκρατίας», της «πελατοκρατίας», της φαυλότητας και της αναξιοκρατίας, τότε πραγματικά ποιος είναι, κύριε Υπουργέ;»

Βορίδης: Πέταξε την μπάλα στην εξέδρα

Μάλιστα, και σε αυτές τις σοβαρές κατηγορίες – χαρακτηρισμούς Ζαχαριάδης κατά του Γ. Πατούλη, ο υπουργός Εσωτερικών δεν θέλησε να απαντήσει, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα:

«αυτό το οποίο συζητάμε «παίζει» στην πραγματικότητα με τη σύγχυση των θεσμών και των ορίων και κάνετε κάτι που είναι εξαιρετικά κακό.

Η Αυτοδιοίκηση, κύριε Ζαχαριάδη, είναι αυτοδιοίκηση. Η Αυτοδιοίκηση βεβαίως και δέχεται κριτική, όπως όλοι οι πολιτικοί θεσμοί,

για τις επιλογές τις οποίες κάνει κάθε φορά.  Το να μέμφεστε, όμως, τον Υπουργό Εσωτερικών για επιλογές τις οποίες έχει κάνει ένας αυτοδιοικητικός φορέας είναι βαθιά επικίνδυνο, διότι στην πραγματικότητα τι εννοείτε πίσω απ’ αυτό; Ότι θα έπρεπε ο αυτοδιοικητικός φορέας να μην έχει δικαίωμα να αυτοδιοικηθεί και να πάρει αποφάσεις και να κριθεί για τις αποφάσεις του αυτές, αλλά στην παραγματικότητα να του το αφαιρέσουμε, για να το γυρίσουμε σε ένα κεντρικό συγκεντρωτικό κράτος», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια