Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την επέκταση της χωματερής στη Φυλή




Στο τελικό στάδιο μπαίνει ο διαγωνισμός για τα έργα επέκτασης της χωματερής στην Φυλή  αφού επί σχεδόν είκοσι χρόνια διαδοχικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να προχωρήσουν στην κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική.

Στον διαγωνισμό, προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ, συμμετέχουν δύο διεκδικητές που είναι στην ουσία οι εργολάβοι που βρίσκονται και σήμερα εγκατεστημένοι στη Φυλή. Πρόκειται για την κοινοπραξία της ΗΛΕΚΤΩΡ, του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με την WATT, που έχει ήδη πάρει σημαντικό προβάδισμα μετά το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών, και την Μεσόγειος. Η WATT διοικείται από τον πρώην επικεφαλής της ΗΛΕΚΤΩΡ Θαν. Κατρή.

Στην απόφαση του διαδημοτικού συνδέσμου που διαχειρίζεται τη χωματερή της Φυλής, του ΕΔΣΝΑ που προχωράει το διαγωνισμό, αναφέρεται πως με την τεχνική λύση της κοινοπραξίας ΗΛΕΚΤΩΡ – WATT, ο νέος χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών βρίσκεται «εξ ολοκλήρου στην αδειοδοτημένη ΟΕΔΑ Φυλής. Με την προτεινόμενη διάταξη η χωρητικότητα των νέων αποθέσεων, σύμφωνα με τον διαγωνιζόμενο ανέρχεται σε 4.153.000 κυβικά μέτρα, αξιοποιούνται οι υφιστάμενες υποδομές (δίκτυα βιοαερίου, δίκτυο συλλογής στραγγιδίων, κ.λπ.), αποφεύγεται η κατάληψη μεγάλων νέων εκτάσεων στις οποίες δεν υπάρχουν υφιστάμενες αποθέσεις».

Με βάση την προσφορά της Μεσόγειος «η συνολική έκταση της περιοχής επέμβασης είναι περίπου 470,82 στρέμματα. Η λεκάνη θα κατασκευαστεί στο τμήμα της Γ΄ φάσης της Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής, συνολικής έκτασης 334,32 στρεμμάτων. Επιπλέον στην μελέτη προτείνεται η αποκατάσταση επιφάνειας, η οποία ανέρχεται σε 125 στρέμματα περίπου». Τέλος «η συνολική χωρητικότητα του περιγραφόμενου ΧΥΤΑ ανέρχεται σε 4.244.012,58 κυβικά μέτρα».

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα κριθεί μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που έχουν υποβάλει οι δύο υποψήφιοι ανάδοχοι που θα γίνει εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η χωματερή της Φυλής, Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων -ΟΕΔΑ - Δυτικής Αττικής, βρίσκεται στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής. Ο ΕΔΣΝΑ έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση το 2004 με το Δήμο Φυλής η οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται η παραχώρηση έκτασης 1.000 στρεμμάτων (500 αρχικώς και 500 στη συνέχεια) για τη δημιουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και παράλληλα η καταβολή αντισταθμιστικών οφελών προς το Δήμο Φυλής για την περιβαλλοντική όχληση που υφίσταται από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Η διάρκεια της σύμβασης προβλέφθηκε 20ετής, δηλαδή μέχρι το 2024.

Αν και μεσολάβησαν δύο δεκαετίες, τα έργα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας στην Αττική ώστε να κλείσει η χωματερή, βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά. Μάλιστα η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας με τον Γ. Πατούλη δέχεται πλέον βολές καθώς, παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες, έχει καθυστερήσει σημαντικά την προετοιμασία για τις τρεις μονάδες που σχεδιάζει στο Λεκανοπέδιο καθώς και σειρά μικρότερων μονάδων επεξεργασίας βιοαποδομήσιμων υλικών. Η Περιφέρεια αποδίδει την κωλυσιεργεία και στο γεγονός πως καθυστέρησε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Είναι γνωστό πως η χωματερή της Φυλής, με βάση τις συμβάσεις που είναι σε ισχύ και αυτές που έχουν ήδη προγραμματιστεί να συναφθούν, αναμένεται να κορεσθεί σύντομα, ακόμα και μετά τα έργα επέκτασης που προγραμματίζονται.

ΠΗΓΗ:https://www.businessdaily.gr/


Τελική τεχνική προσφορά της ΕΝΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. -W.A.T.T. Α.Ε. - Α' ΦΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΕΔΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Έχει υποβληθεί τεχνική λύση η οποία βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην αδειοδοτημένη ΟΕΔΑ Φυλής. Η νέα λεκάνη αναπτύσσεται στο βόρειο-δυτικό τμήμα του ΧΥΤΑ Φυλής και, μετά την τελική τεχνική πρόταση, καταλαμβάνει οριζοντιογραφική έκταση 63.725 m2 (πρισματική έκταση 70.300 m2) ενώ θα εκτείνονται σε τμήμα των υφιστάμενων κυττάρων της Α’ Φάσης και των κυττάρων Β3 – Β6 της Β’ Φάσης. Η έκταση επί της οποίας θα τοποθετηθεί στεγάνωση, συμπεριλαμβανομένων πλέον της νέας λεκάνης και των τμημάτων μεταξύ των υφιστάμενων κυττάρων της Α’ και της Β’ Φάσης, ανέρχεται σε 85800 m2.

Με την προτεινόμενη διάταξη η χωρητικότητα των νέων αποθέσεων , σύμφωνα με τον διαγωνιζόμενο ανέρχεται σε 4.153.000 m3, αξιοποιούνται οι υφιστάμενες υποδομές (δίκτυα βιοαερίου, δίκτυο συλλογής στραγγιδίων, κ.λπ.), αποφεύγεται η κατάληψη μεγάλων νέων εκτάσεων στις οποίες δεν υπάρχουν υφιστάμενες αποθέσεις.

Η μέση ημερήσια παραγωγή στραγγισμάτων, κατά τη δυσμενέστερη φάση λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ανέρχεται σε 92,41 m3/d. Η επιλογή της επεξεργασίας των στραγγισμάτων γίνεται μέσω μίας κινητής μονάδας, της οποίας η εγκατάσταση χωροθετείται βορειοδυτικά της κεντρικής εισόδου του ΧΥΤΑ Φυλής. Οι εγκαταστάσεις θα καταλαμβάνουν έκταση 1.000 m2 και η πρόσβαση γίνεται από την υφιστάμενη οδό παράκαμψης των ζυγιστηρίων. Σύμφωνα με την υποβληθείσα μελέτη, διατηρείται ο αρχικός σχεδιασμός ενώ εξειδικεύονται οι απαιτούμενες εργασίες, ώστε να τεκμηριώνεται επαρκώς η προτεινόμενη λύση.

Για την διαχείριση του παραγόμενου βιοαερίου θα εφαρμοστεί η ενεργητική άντληση του βιοαερίου με οριζόντια και κατακόρυφα φρεάτια. Η εκτιμώμενη παροχή σχεδιασμού των έργων διαχείρισης βιοαερίου είναι 7.836,72 m3/hr.

Για την διαχείριση των ομβρίων προτείνεται η κατασκευή δικτύου περιμετρικών τάφρων με φρεάτια κατάληξης για την ορθή διαχείριση των ομβρίων και την αποτροπή τους από την είσοδο στην απορριμματική μάζα. Εξειδίκευση σημειώνεται στα έργα αποκατάστασης σε περιοχές του ΧΥΤΑ (περιοχή ΔΕΜΑ και κύτταρο 6 – κύτταρο Αθηνών), καθώς δεν διαθέτουν σύστημα τελικής κάλυψης, παρά μόνο προσωρινής.

Όσον αφορά τα έργα της μεταβατικής διαχείρισης, χωροθετούνται σε διαμορφωμένο πλάτωμα συνολικής έκτασης 17.000 m2 περίπου νοτιοδυτικά του υφιστάμενου ΕΜΑΚ και ανάμεσα στα αποκατεστημένα κύτταρα της Β’ Φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής και των εγκαταστάσεων της ΒΕΑΛ.

Επιπλέον, τα έργα αποκατάστασης αφορούν δύο περιοχές στο ΧΥΤΑ.Η συνολική έκταση των περιοχών προς αποκατάσταση ανέρχεται σε 121.200,00 m2, 61.400,00 m2 για την περιοχή του κυττάρου Αθηνών και 59.800,00 m2 για την περιοχή «Δέμα». Οι περιοχές αυτές ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και στους περιορισμούς των τευχών δημοπράτησης δηλαδή να καλύπτουν συνολική έκταση άνω των 120 στρεμμάτων και να μην έχει γίνει διάθεση αποβλήτων για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών πριν από την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης.

Τέλος, το χρονοδιάγραμμα είναι πλήρες ,και όλες οι περιγραφόμενες εργασίες τεκμηριώνονται επαρκώς.


Τελική τεχνική προσφορά της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, τον διακριτικό τίτλο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε

Η συνολική έκταση της περιοχής επέμβασης είναι περίπου 470,82 στρέμματα. Η λεκάνη θα κατασκευαστεί στο τμήμα της Γ΄φάσης της Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής, συνολικής έκτασης 334,32 στρεμμάτων. Επιπλέον στην μελέτη προτείνεται η αποκατάσταση επιφάνειας, η οποία ανέρχεται σε 125 στρέμματα περίπου. Τέλος το επίπεδο των εγκαταστάσεων της μεταβατικής περιόδου έχει συνολική οριζοντιογραφική έκταση 11545μ2 περίπου, ενώ η συνολική χωρητικότητα του περιγραφόμενου ΧΥΤΑ ανέρχεται σε 4.244.012,58m3.

Η μέση ημερήσια παραγωγή στραγγισμάτων, κατά τη δυσμενέστερη φάση λειτουργίας του ΧΥΤΑ, για τους υγρούς μήνες ανέρχεται σε 154,06 m3/d, ενώ η μέση τιμή του μήνα Ιανουαρίου (ο οποίος είναι ο δυσμενέστερος) σε 236,3 m3/d. Για την διαχείριση των παραγόμενων στραγγισμάτων προβλέπεται η αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών επεξεργασίας στραγγισμάτων της ΟΕΔΑ Φυλής για την περαιτέρω διαχείριση των συλλεγόμενων λυμάτων. Ειδικότερα, από το φρεάτιο συλλογής και ελέγχου έκαστου κυττάρου τα στραγγίσματα θα μεταφέρονται μέσω κατάλληλου αγωγού προς την υφιστάμενη ΜΕΣ, όπου θα λαμβάνει χώρα η προβλεπόμενη επεξεργασία.

Για την διαχείριση των ομβρίων, θα κατασκευαστεί δίκτυο αντιπλημμυρικής προστασίας. Η αντιπλημμυρική προστασία του συνόλου των έργων εξασφαλίζεται μέσω περιμετρικών τάφρων προστασίας και φρεατίων απόληξης.

Για την διαχείριση του βιοαερίου, το βιοαέριο αντλείται και οδηγείται προς ενεργειακή αξιοποίηση ή/και καύση στο συγκρότημα πυρσών καύσης. Η εκτιμώμενη παροχή σχεδιασμού των έργων διαχείρισης βιοαερίου είναι 6.791,90 m3/hr.

Όσον αφορά τα έργα αποκατάστασης προτείνεται η αποκατάσταση της διαμορφωμένης λεκάνης απόθεσης η οποία εδράζεται στην επιφάνεια των κυττάρων Α1 και Α4 η οποία ανέρχεται πλέον σε 132στρέμματα. Σύμφωνα με την τεχνική προσφορά, επειδή στο διάστημα κατά το οποίο θα κατασκευάζεται η νέα λεκάνη ΧΥΤΑ, η απόθεση των απορριμμάτων θα συνεχίσει να λαμβάνει χώρα στο εν ενεργεία τμήμα του υφιστάμενου ΧΥΤΑ, οι εργασίες αποκατάστασης δεν θα ξεκινήσουν παρά μόνο εάν περάσουν τουλάχιστον 18 μήνες από το πέρας απόθεσης απορριμμάτων επί αυτού, όπως ορίζεται από τα Τ.Δ.

Για τα έργα μεταβατικής διαχείρισης, περιγράφονται εργασίες για την ορθή διαχείριση της ποσότητας των σύμμεικτων/υπολειμματικών απορριμμάτων ή/και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων 20.000 τόνων ανά έτος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια