To KKE παρεμβαίνει με ανακοίνωσή του για τις απολύσεις εργαζομένων σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Αναλυτικά, αναφέρει:
Το τελευταίο διάστημα πολλές δημοτικές αρχές, προχωρούν στη μη ανανέωση συμβάσεων όλων των εργαζομένων που δουλεύουν μέσα από το πρόγραμμα της «Εναρμόνισης της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» στους παιδικούς σταθμούς των δήμων ή των νομικών προσώπων αυτών.
- Η αρχή έγινε από το δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, όπου η δημοτική αρχή προχώρησε στο κλείσιμο δύο παιδικών σταθμών, με αιτιολογία τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος παρότι ο δήμαρχος δηλώνει ότι ο δήμος είναι οικονομικά εύρωστος. Αποτέλεσμα 13 εργαζόμενοι να πετιούνται στον καιάδα της ανεργίας. Την ίδια στιγμή οι ανάγκες των εργαζομένων απαιτούν όχι μόνο να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, αλλά να δημιουργηθούν και νέοι.
- Ακολούθησε ο δήμος Αλίμου που παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία δεν ανανέωσε την σύμβαση 12 εργαζομένων πάλι από το ίδιο πρόγραμμα. Η απόφαση για τη μη ανανέωση των συμβάσεων είναι εκδικητική απέναντι τους, γυναίκες κυρίως εργαζόμενες- κάποιες από αυτές μωρομάνες- οι οποίες στο πρώτο διάστημα της πανδημίας έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα να λείπουν δικαιολογημένα από τη δουλειά τους. Επιπλέον ο δήμαρχος Αλίμου πήρε την απόφαση να κάνει χρήση της Π.Ν.Π. και να βάλει τους εργαζόμενους να δουλέψουν κατά το μήνα Αύγουστο, περίοδο που υπάρχει διακοπή εργασίας σύμφωνα με τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας των Δημοτικών Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών και οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς υποχρεωτικά παίρνουν την κανονική άδεια τους. Έπειτα από την αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στην απόφαση αυτή ο δήμαρχος επιλεκτικά, προχώρησε στη μη ανανέωση των συμβάσεων, δηλαδή στην απόλυση τους, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις άλλων εργαζομένων προκειμένου να καλύψει τα κενά.
- Τελευταίος ο δήμος Περιστερίου όπου ο δήμαρχος τηλεφωνικά μέσα στο δεκαπενταύγουστο ενημέρωσε κάποιες εργαζόμενες ότι δε θα προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων τους, χωρίς καμιά αιτιολογία, παραβιάζοντας ακόμα και την κείμενη νομοθεσία που ευθαρσώς δηλώνει ότι «η μη ανανέωση των συμβάσεων θα πρέπει να δικαιολογείτε από σοβαρό λόγο» , νόμος 4415/2016 αρ.68 παρ. 2.
Κάθε χρόνο οι εργαζόμενες μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνονται όμηροι των εκάστοτε δημάρχων για την ανανέωση ή μη των συμβάσεων τους. Οι δήμαρχοι εφευρίσκουν διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις τους. Μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων είναι τέτοιο το μένος τους απέναντι στους εργαζόμενους όπου ευθαρσώς δηλώνουν ότι «θα φύγετε εσείς για να έρθουν άλλοι» που θα υπακούον τις εντολές.
Πρέπει να τελειώσει η ταλαιπωρία, αλλά και το άγχος των εργαζόμενων μέσα από Πρόγραμμα «Εναρμόνισης της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που στηρίζουν τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και χωρίς αυτούς είναι αδύνατο να λειτουργήσουν, αφού το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό δεν επαρκεί. Η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Δημοτικούς Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, είναι αναγκαία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποια μέτρα θα προχωρήσει ώστε να επαναπροσληφθούν οι συγκεκριμένες εργαζόμενες στους συγκεκριμένους δήμους, αλλά και πότε θα τελειώσει ο γολγοθάς της ομηρίας αυτών των εργαζομένων αφού όλος αυτός ο κόσμος δουλεύει και προσφέρει τις υπηρεσίες του για διάστημα που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα δέκα χρόνια.
Οι βουλευτές
Κατσώτης Χρήστος
0 Σχόλια