Προγραμματική σύμβαση Δήμου Φυλής και ΕΔΣΝΑ για την ανάπλαση και αξιοποίηση αποκατεστημένων κυττάρων Χ∆Α – ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων,





    Σε συνεδρίαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ, που έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 2019 αλλά σήμερα δημοσιοποιήθηκε, πάρθηκε η απόφαση για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον ΕΔΣΝΑ και τον ∆ήµο Φυλής µε αντικείμενο την Ανάπλαση και αξιοποίηση αποκατεστημένων κυττάρων Χ∆Α – ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, Φυλής – Δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου και Πάρκου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ , Βασίλειος Κόκκαλης ,έκανε τη παρακάτω εισήγηση: 
 "Εντός της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕ∆Α) Δυτικής Αττικής έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν τα βασικότερα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής. Στις εγκαταστάσεις αυτές γίνεται η διαχείριση, επεξεργασία και τελική διάθεση της συντριπτικής πλειονότητας των παραγόμενων αποβλήτων ολόκληρης της Αττικής, µε αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου επιβάρυνση της συγκεκριμένης περιοχής για πολλά χρόνια. 
   Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ αντιλαμβανόμενοι τη διαχρονική και μονομερή επιβάρυνση της περιοχής, µε τη 2η Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμµού Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής που εγκρίθηκε µε τη µε αρ. 414/2016 Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και κυρώθηκε µε την υπ’ αρ. 61490/5302/19-12-2016 (Β’ 4175) ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, προέβλεψαν το σταδιακό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, µε στόχο την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ισορροπίας. 
   Ομοίως, κύριο και πρωταρχικό µέληµα του ∆ήµου Φυλής, ως φορέα στου οποίου τα διοικητικά όρια βρίσκεται η ΟΕ∆Α, αλλά και ως ιδιοκτήτη εκτάσεων εντός αυτής, αποτελεί η άρση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, η προστασία του περιβάλλοντος, η αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ισορροπίας και η αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των δημοτών. Η κοινή αυτή στόχευση αμφοτέρων των φορέων οδήγησε στην απόφαση για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Ε∆ΣΝΑ και τον ∆ήµο Φυλής µε αντικείμενο την Ανάπλαση και αξιοποίηση αποκατεστημένων κυττάρων Χ∆Α – ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, Φυλής – Δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου και Πάρκου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.    Αντικείμενο της σύμβασης είναι η διαμόρφωση, ανάπλαση και αξιοποίηση των αποκατεστημένων κυττάρων του Χ∆Α και ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων και Φυλής µε στόχο τη δημιουργία ενός Περιβαλλοντικού Πάρκου και ενός Πάρκου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για τη δημιουργία του Πάρκου θα γίνουν εκτεταμένες φυτεύσεις πρασίνου και παρεμβάσεις για δράσεις ήπιας αναψυχής. 
   Στον χώρο θα λαμβάνουν χώρα δράσεις που θα προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη, την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, θα στηρίζουν την έρευνα και την καινοτομία, θα προσφέρουν υπηρεσίες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναψυχής, καθιστώντας ταυτόχρονα τον χώρο επισκέψιμο στο κοινό. Επιπροσθέτως των ενεργειακών εφαρμογών η περιβαλλοντική διάσταση του πάρκου και ο επιμορφωτικός του χαρακτήρας θα ενισχυθεί από την ένταξη σε αυτό δράσεων οι οποίες θα επιφέρουν την επίτευξη στόχων ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και κυκλικής οικονομίας. Η υλοποίηση της σύμβασης θα γίνει µε χρηματοδότηση από δηµόσιους πόρους και η δημοπράτησή του έργου θα γίνει µε τις διαδικασίες περί δηµοσίων συµβάσεων, τηρουμένων των προβλεπομένων διαδικασιών δημοσιονομικού προσυμβατικού ελέγχου. 
   Ο προϋπολογισμός της σύμβασης περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους δαπάνες (συµπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) : 
α) εκτιμώμενο κόστος ανάπλασης και δημιουργίας του Πάρκου ύψους 26.000.000,00€ 
β) εκτιμώμενο κόστος συντήρησης του Πάρκου (3ετές) 4.463.248,60€
γ) εκτιμώμενο κόστος για την αποκατάσταση των φθορών της οδού στην είσοδο του ΧΥΤΑ 1.499.432,78€ 
δ) πρόσληψη τεχνικού / νομικού / οικονομικού συμβούλου ύψους 100.000,00€, 
ε) κόστος ετήσιας συντήρησης της οδού πρόσβασης 297.600,00 € .
   Από τη λειτουργία εγκαταστάσεων ΑΠΕ προβλέπονται ετήσια έσοδα της τάξης του 1.000.000€. Ο Δήμος Φυλής θα αναλάβει ο ίδιος ή µέσω τρίτων αναδόχων, την υλοποίηση όλων των ενεργειών για την αποκατάσταση του χώρου και την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων. Η ανακατασκευή και συντήρηση της οδού πρόσβασης, καθώς και η συντήρηση του Πάρκου θα γίνει µε δαπάνη του Ε∆ΣΝΑ.    Η χρονική διάρκεια της σύμβασης λειτουργίας και συντήρησης του χώρου ορίζεται ως 20ετής µε δυνατότητα άσκησης δικαιώματος προαίρεσης για ακόμη 10 έτη. 
  Η δράση αυτή θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα αντικείμενα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην χώρα. 
  Ο συμβολισμός και η σημασία της αποκατάστασης είναι μεγάλη αφού ένας χώρος συνυφασμένος στη συνείδηση των πολιτών ως υποβαθμισμένος θα παραδοθεί πλήρως αποκατεστημένος µε τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και µε χρήσεις φιλικές προς το περιβάλλον."

Τώρα αν όλα τα παραπάνω μείνουν σε φάση αποφάσεων ή πράξεων το άμεσο μέλλον θα δείξει τι θα γίνει.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια