Ε.Ε.Α.Ε: Δεν υπάρχουν ραδιενεργά απόβλητα στο ΧΥΤΑ Φυλής




   Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς παρέδωσε τις μελέτες της ASPROFOS στους εκπροσώπους του Δυτικού Μετώπου ύστερα από την εισαγγελική παραγγελία της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Καλλιόπης Θεολογίτου  με την επισήμανση ότι οι εν λόγω μελέτες έχουν αμφισβητηθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
   Παρόλο που το Δυτικό Μέτωπο είχε στα χέρια του τις μελέτες πιθανόν από δικογραφία του Σεπτεμβρίου 2018 , που μπήκε στο αρχείο, συνέχιζε να τις ζητάει επίμονα από το Δήμαρχο Φυλής μέσω της δικαιοσύνης και του Συνήγορου του Πολίτη. Ο κύκλος των "χαμένων μελετών" που είχαν εφεύρει κάποιοι τελείωσε μετά την παράδοσή τους στους ενδιαφερόμενους του Δυτικού Μετώπου .   Μετά τη δημοσιοποίησή τους από το Δυτικό Μέτωπο προκύπτει το εξής παράδοξο:   οι δύο μελέτες τελειώνοντας προτείνουν, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες, την  περαιτέρω έρευνα από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας(ΕΕΑΕ), που όμως αυτή τις αμφισβητεί.  



  Η ΕΕΑΕ  σε ανακοίνωσή της, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, αναφέρει:

Η ΕΕΑΑ επισημαίνει ότι τα ραδιενεργά απόβλητα της χώρας δεν καταλήγουν σε κανέναν χώρο υγειονομικής ταφής. Ειδικότερα για την περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, τονίζει ότι είχαν γίνει προ ετών ενέργειες ραδιολογικής διερεύνησης εκ μέρους της ΕΕΑΕ, με αφορμή ανησυχίες που είχαν εκφραστεί, αλλά από τον έλεγχο δεν προέκυψε καμία απολύτως ένδειξη ύπαρξης ραδιενεργών αποβλήτων.
Κατόπιν αιτήματος του Δήμου Φυλής, η ΕΕΑΕ έλαβε γνώση και εξέτασε μελέτες εταιρείας, στις οποίες γινόταν αναφορά σε ανησυχητικά ραδιολογικά ευρήματα στον χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής. Η ΕΕΑΕ εκτίμησε ότι οι μελέτες αυτές δεν είναι δυνατό να ληφθούν υπόψη από ραδιολογική άποψη, διότι οι μετρήσεις στερούνταν επιστημονικής τεκμηρίωσης, η δε εξαγωγή συμπερασμάτων βασιζόταν σε σύγκριση με όρια που δεν συμπίπτουν με τα όρια της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.
Στην πράξη, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, «η μόνη εμπλοκή των ΧΥΤΑ με θέματα ραδιενέργειας αφορά τις συνηθισμένες περιπτώσεις ανίχνευσης ραδιενέργειας σε αστικά απορρίμματα εξαιτίας των εκκριμάτων ασθενών που έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις ή θεραπείες πυρηνικής ιατρικής. Οι περιπτώσεις αυτές δεν συνιστούν ραδιενεργά απόβλητα, η δε αποδέσμευσή τους είναι αποδεκτή πρακτική, γίνεται άνευ όρων και δεν ενέχει κίνδυνο για το κοινό, τους εργαζόμενους στη διαχείριση των απορριμμάτων και το περιβάλλον».
Η ΕΕΑΕ υπογραμμίζει ότι, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν αναμένεται η ύπαρξη φυσικών ή τεχνητών ραδιονουκλιδίων σε σημαντικές από άποψη ακτινοπροστασίας συγκεντρώσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής και, κατά συνέπεια, δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για ραδιολογική επιβάρυνση της περιοχής.



Επίσης μετά τη δημοσίευση των μελετών  το Δυτικό Μέτωπο αναφέρει

"Το θέμα της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής έχει πάρει -δικαιολογημένα- μεγάλες διαστάσεις. Ιδιαίτερα τα ευρήματα των περίφημων κρυμμένων μελετών για ύπαρξη ραδιενεργού ακτινοβολίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς και να βάλει σε κίνδυνο και την αξιοπιστία του και να χάσει τον πραγματικό στόχο. Με αυτό το δεδομένο, θεωρώ αναγκαίο να κάνω δύο επισημάνσεις.
- η μελέτη προσδιορίζει ως πηγή των εκπομπών το χώρο της παλιάς χωματερής, όχι άλλους χώρους.
- ακόμη και χωρίς την ύπαρξη εκπομπών ραδιενέργειας, η ρύπανση είναι μόνιμη και απερίγραπτη.
Κεντρικός στόχος, λοιπόν, παραμένει το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης και όχι τα "μπαλώματα" οποιουδήποτε είδους."



  Τι ακριβώς ισχύει δεν είμαστε ειδικοί για να γνωρίζουμε, αλλά το σίγουρο είναι ότι η υγεία αλλά και ο φόβος των πολιτών δεν προσφέρονται για πολιτικά παιχνίδια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια