Αφύπνισε συνειδήσεις η συγκλονιστική εκδήλωση για τον Σχολικό Εκφοβισμό (βίντεο)



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφύπνισε συνειδήσεις η συγκλονιστική εκδήλωση για τον Σχολικό Εκφοβισμό
Καταπέλτης υπήρξε ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σούρας κατά την παρουσία του στην Εκδήλωση για τον Σχολικό εκφοβισμό (bullying) και τον εθισμό στο Διαδίκτυο που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Φυλής με πρωτοβουλία του Προέδρου της Νίκου Χατζητρακόσια.
Ο αναπληρωτής Δήμαρχος ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν στην Εκπαιδευτική Κοινότητα όχι μόνο κατάφερε να διοργανώσει μια άρτια από κάθε άποψη ενημερωτική εκδήλωση  αλλά και να γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του Δημαρχείου “Μελίνα Μερκούρη” από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ο Νίκος Χατζητρακόσιας άλλωστε,  κατά το σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε άπαντες, δίνοντας τη δέσμευση πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν καθώς αυτή είναι και η προτροπή του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού.
Ο Πρόεδρος την Β’βάθμιας Σχολικής Επιτροπής στη συνέχεια,  υποδέχτηκε κι  έδωσε το λόγο στον Κεντρικό Ομιλητή Δημήτρη Σούρα, ο οποίος στη κυριολεξία καθήλωσε, το ευρύ κοινό του.
Ο ψυχίατρος όχι μόνο ένιωσε βαθιά συγκίνηση από την πολυπληθή παρουσία των παιδιών αλλά και τους ζήτησε να κάτσουν στην κορυφή της αίθουσας, στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρώντας και αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι αυτά ήταν και οι “πρωταγωνιστές” της ενημερωτικής εκδήλωσης.

Από κει και ύστερα ο Ομιλητής με τρόπο ιδιαίτερα αυθόρμητο και παραστατικό με λόγια και λέξεις που στην κυριολεξία αφύπνισαν συνειδήσεις μίλησε για το Bullying και τον Εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο δεχόμενος εν συνεχεία δεκάδες ερωτήσεις από μικρούς και μεγάλους.
Αξίζει επιγραμματικά να αναφέρουμε, μερικά από τα σημεία της  ομιλίας του:
·         Στις 41 χώρες της Ευρώπης η Ελλάδα κατέχει το αρνητικό ρεκόρ να είναι 4η στο Bullying
·         Ο Σχολικός Εκφοβισμός (Bullying) είναι μια πράξη που κρύβει ιδιαίτερη βία που αν μπορούσαμε να την περιγράψουμε με λόγια θα ήταν “Σε έβαλα στο μάτι και βάλθηκα να σε καταστρέψω!”
·         Το Bullying αποκτά μιμητικά στοιχεία
·         Οι γονείς δεν ξέρουν να αντιμετωπίζουν πάντα τον Σχολικό εκφοβισμό γιατί δεν διαθέτουν τις γνώσεις.
·         Όταν βλέπουμε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού μας, πρέπει να το πλησιάζουμε και να το βοηθάμε να μιλήσει.
·         Τα παιδιά φοβούνται, ντρέπονται, νιώθουν ενοχές ακόμη και απέναντι στους γονείς τους όταν πέφτουν θύματα Bullying.
·         Πρέπει να πλησιάζουμε τα παιδιά μας και να τους αφιερώνουμε χρόνο.
·         Ο έξυπνος άνθρωπος ακούει! ΑΚΟΥΣΤΕ τα παιδιά σας. Έχουν πολλά να σας πουν.
·         Πρέπει να τους λέμε “Είμαι δίπλα σου. Μη φοβάσαι τίποτα”. Έτσι τα παιδιά αποκτούν εμπιστοσύνη κι αρχίζουν να χαλαρώνουν.
·         Οι Ειδικοί πρέπει να μπουν στα Σχολεία, να ενημερώσουν και τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του Σχολικού Εκφοβισμού.
·         Χρειάζεται συμμαχία Γονιών και Δασκάλων ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
·         Οι Ειδικοί πρέπει να μπαίνουν στις τάξεις ή σε ενημερωτικές εκδηλώσεις και να ενημερώνουν γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά.
·         Η Πρόληψη είναι αναγκαία. Δεν πρέπει να έχουμε την αντίληψη ότι το Bullying, δεν θα χτυπήσει τη δική μας πόρτα.
·         Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αύξηση της αυτοεκτίμησης των παιδιών μας.
·         Ακούστε τα παιδιά σας. Έχουν πολύ περισσότερα πράγματα να μας πουν από αυτά που εμείς νομίζουμε. Αν δείτε ότι δεν τα καταφέρνετε μόνοι σας, απευθυνθείτε σε Ειδικό.
·         Είναι κρίμα να μην υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και ένα παιδί να αρρωστήσει επειδή έχει πέσει θύμα βίας.
·           Το Bullying περιέχει ΒΙΑ! Λεκτική, ψυχολογική, σωματική, ηλεκτρονικό εκφοβισμό, περιορισμό, απομόνωση εκείνου που το υφίσταται.
·         Όταν απευθυνθείτε σε κάποιον Ειδικό, όπως σας ψυχολογεί εκείνος, θα πρέπει να τον ψυχολογήσετε κι εσείς ώστε να είστε σίγουροι για τη σωστή επιλογή σας.
·         Οι γονείς δεν αντιδικούν με τα παιδιά των άλλων. Μιλούν με τα δικά τους παιδιά, ενημερώνουν το Σχολικό περιβάλλον και τους φίλους των παιδιών τους.
·         Ως γονείς με τα παιδιά μας, συζητάμε, ακούμε, συμβουλεύουμε, δηλώνουμε διαρκώς της παρουσίας μας.
·         Δεν παρκάρουμε τα παιδιά μας. Τα επιβραβεύουμε, τονώνουμε την αυτοπεποίθησή τους, τους δείχνουμε διαρκώς πως τα αγαπάμε.
·         Με τα ηλεκτρονικά παιγνίδια και το διαδίκτυο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή! Το 2018 σημειώθηκαν 8.000 αυτοκτονίες. Πρόκειται για έγκλημα χωρίς τιμωρία! Ελέγχουμε αυστηρά και διαρκώς με τις ασχολούνται τα παιδιά μας στο διαδίκτυο. Ενημερωνόμαστε και δεν τους επιτρέπουμε να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια. Σε αυτό είμαστε κάθετοι κι αν παραστεί ανάγκη ανεβάζουμε τους τόνους και απαγορεύουμε.
·         Το να πλησιάσουμε τα παιδιά μας και τους νέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για υγιείς σχέσεις. Αν δεν “μιλήσουμε τη γλώσσα τους” δεν θα μπορέσουμε να τους καταλάβουμε, ούτε να μας καταλάβουν...
Αυτά ήταν μόνο μερικά σημεία, από τον χειμαρρώδη λόγο του Δημήτρη Σούρα, ο οποίος έδωσε τη δέσμευση να βρεθεί ξανά στο Δήμο Φυλής.
Ως ελάχιστη τιμή για την ουσιαστική παρουσία του στον τόπο, ο Νίκος Χατζητρακόσιας του απένειμε τιμητική πλακέτα στο τέλος της εκδήλωσης και λίγο μετά από την υπέροχη παραίνεση του, με αποδέκτες τα παιδιά... 
“Η ζωή είναι ένα Ουράνιο Τόξο” τους είπε. “Κι ο άνθρωπος για να περνάει καλά, πρέπει να απολαμβάνει όλα του τα χρώματα!
Τη γνώση, την αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία, το διάβασμα, το φαγητό, την άθληση, τις τέχνες και ότι υπάρχει γύρω του και του προκαλεί όρεξη για ζωή και θετικά συναισθήματα.
Ακολουθούν οι σύνδεσμοι με μερικά χαρακτηριστικά videos από την εκδήλωση.















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια