Γ. Πατούλης: «Ένταξη των Ελλήνων Ρομά μέσα από συνεργασίες»


Την πάγια θέση της ΚΕΔΕ να στηριχθεί έμπρακτα η προσπάθεια ένταξης των Ελλήνων Ρομά μέσω πολιτικών που θα πρέπει να διαμορφωθούν από ένα δίκτυο συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων από φορείς της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Γ. Πατούλης.
Κατά την εισήγησή του στην ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Η Προώθηση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πόλεων και Περιφερειών για την ένταξη των Ρομά μέσα από την ενίσχυση των δικτύων Ρομά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», που διοργανώθηκε από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πόλεων και Περιφερειών για την Ένταξη Ρομά, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ελλήνων Τσιγγάνων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών σε συνεργασία με την Ομάδα Ρομά και Ταξιδιωτών του Συμβουλίου της Ευρώπης με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Ρομά που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου.
Κατά την εκδήλωση εκφράστηκε η βούληση αντιμετώπισης του προβλήματος της υποβάθμισης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης των Ρομά, με τη συμβολή ενός τοπικού και περιφερειακού δικτύου αιρετών και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των μελών του Δικτύου σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο, για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων που αφορά την κοινωνική ομάδα των Ρομά.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Δήμαρχος Σάμου, Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο, Μ. Αγγελόπουλος. Τοποθετήσεις έκαναν ο κ. John Warhisham, θεματικός ομιλητής του Κογκρέσου σε θέματα Ρομά,  η κα Γιάντσιου Κατερίνα, Ειδική Γραμματέας για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κα Αρκούδη Χρυσούλα από την ομάδα του Συμβούλιου της Ευρώπης για θέματα Ρομά, ο κ. Βασιλείου, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου και Χ. Δημαρχόπουλος Δήμαρχοι Τρικκαίων και Ξάνθης αντίστοιχα και εκπρόσωποι του Κογκρέσου αλλά και της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπεγράφη η Διακήρυξη της Συνέργειας κατά του Αντι-Τσιγγανισμού η οποία, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, θα δώσει τη δυνατότητα συνεργειών της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης του εξωτερικού με μοναδικό κίνητρο την θεμελίωση των αρχών που στηρίζουν την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ευρωπαίων πολιτών.
Στην παρέμβαση του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι ένας μεγάλος αριθμός των Ελλήνων τσιγγάνων, εξακολουθεί να ζει ακόμη και σήμερα, σε συνθήκες ακραίου αποκλεισμού και κοινωνικής περιφρόνησης και αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προληπτική αλλά και επουλωτική αντιμετώπιση φαινομένων ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
«Μέσα στην περίοδο της κρίσης, οι Δήμοι, που λειτουργούν ως ασπίδες προστασίας πρώτου βαθμού της κοινωνικής συνοχής και όχι μόνο, ανέδειξαν το φιλότιμο, την ευαισθησία, την ύψιστη μορφή αλληλεγγύης που μπορεί να έχει μια οργανωμένη κοινωνία όταν αυτή, απαλλαγμένη από τα προσκόμματα της κεντρικής εξουσίας, αναλαμβάνει δράση για να αντιμετωπίσει κρίσιμα προβλήματα επιβίωσης και υγείας του πληθυσμού της» τόνισε χαρακτηριστικά.
πηγή:https://www.epoli.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια