Παρουσίαση αποτελεσμάτων των ολοκληρωμένων προγραμμάτων αστυνόμευσης και ασφάλειας στη Δυτική Αττική, στον Λαγανά Ζακύνθου, στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης και στον Κάβο Κέρκυρας



   Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017 τα αποτελέσματα των ολοκληρωμένων προγραμμάτων αστυνόμευσης και ασφάλειας που εφαρμόζει η ΕΛ.ΑΣ. στη Δυτική Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα για τις περιοχές μας ανέφεραν ότι από τις αρχές Ιουνίου που η ΕΛ.ΑΣ. δεσμεύτηκε στις τοπικές κοινωνίες της Δ. Αττικής για δράσεις τέσσερις βασικούς τομείς:



1ον. Θα ιδρύσουμε στη Δυτική Αττική, με έδρα το Δήμο Αχαρνών, Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής, γεγονός το οποίο έγινε.

2ον. Στοχευμένες συνεχείς δράσεις με δυνάμεις Ο.Π.Κ.Ε., Ο.Ε.Π.Τ.Α., ΔΙ.ΑΣ. και τοπικών Υπηρεσιών. Ειδικές επιχειρησιακές δράσεις Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, Οικονομικής Αστυνομίας, με συνδρομή της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, Ε.Κ.Α.Μ., Διεύθυνσης Τροχαίας και η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων, Υ.Ε.Μ.Σ.Α..

3ον  Ενίσχυση των Υπηρεσιών με αστυνομικό προσωπικό. Έχει ήδη επιτευχθεί, Υπηρεσίες όπως τα Α.Τ. Αχαρνών, Φυλής, Ζεφυρίου, Ασπροπύργου, Μεγάρων έχουν ενισχυθεί με προσωπικό και αναμένεται τέλος Σεπτεμβρίου να ενισχυθούν με την τοποθέτηση 500 νέων Αστυφυλάκων.

4ον Τα μέτρα, τα οποία  θα είχαν συνέχεια, συνέπεια και δεν θα σταματούσαν με τα πρώτα καλά αποτελέσματα και με την πρώτη φαινομένη αντιστροφή του κλίματος αίσθησης ασφάλειας στη Δυτική Αττική. 

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.


Αθήνα, 26 Ιουλίου 2017
Παρουσίαση αποτελεσμάτων των ολοκληρωμένων προγραμμάτων αστυνόμευσης και ασφάλειας στη Δυτική Αττική, στον Λαγανά Ζακύνθου, στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης και στον Κάβο Κέρκυρας
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα ολοκληρωμένα προγράμματα αστυνόμευσης και ασφάλειας, που εφαρμόζει η Ελληνική Αστυνομία στη Δυτική Αττική, στον Λαγανά Ζακύνθου, στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης και στον Κάβο Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τέταρτη 26 Ιουλίου 2017) στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Παραβρέθηκαν ακόμα ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Αντώνιος Μπάκας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Αλκιβιάδης Ασημακόπουλος, ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Καστάνης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης, Ταξίαρχος Δημήτριος Αθανασόπουλος, ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, Αστυνομικός Διευθυντής Εμμανουήλ Δασκαλάκης και ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Κουμπούνης.
Ο απολογισμός των δράσεων παρουσιάστηκε από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος, Αστυνομικό Υποδιευθυντή Θεόδωρο Χρονόπουλο, ο οποίος ανέλυσε τα αποτελέσματα των ειδικών αστυνομικών δράσεων.
Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης δήλωσε:
«Πρώτα από όλα να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την παρουσία τους, γιατί έτσι θα μας δοθεί η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε το έργο που έχει παραχθεί από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας της συγκεκριμένης Περιφέρειας της Δυτικής Αττικής, αλλά όπως είδατε και στην παρουσίαση γενικότερα προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.
Θα ήθελα να τονίσω τρία στοιχεία και αμέσως μετά να δώσω τη δυνατότητα στους καθ’ ύλην αρμόδιους συνεργάτες ένστολους, ιδιαίτερα στον κ. Αρχηγό, στον κ. Επιθεωρητή αλλά και στον κ. Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, να σας δώσουν χρήσιμα και αναγκαία στοιχεία για την αξιολόγησή σας και την αξιολόγηση των συμπολιτών μας.
Στοιχείο πρώτο που θέλω να αναδείξω. Φαίνεται νομίζω ξεκάθαρα ότι η Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδειξαν μία συνέπεια σε όσα δεσμεύτηκαν μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Δήμου Αχαρνών, αλλά και τους υπόλοιπους Δημάρχους και εκπροσώπους Δημοτικών Συμβουλίων των άλλων Δήμων, που συγκροτούν την Περιφέρεια της Δυτικής Αττικής.
Τα επιχειρησιακά θα τα αναλύσουν οι ένστολοι συνεργάτες μας. Θέλω να αναδείξω και να καταδείξω ότι οι μάχιμοι αστυνομικοί - άντρες και γυναίκες - καθημερινά δίνουν τον αγώνα τους μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον και κατόρθωσαν πραγματικά να επιφέρουν αυτό που είχε ανάγκη ο Έλληνας πολίτης, δηλαδή να εδραιώσουν το αίσθημα ασφάλειας σε περιοχές, οι οποίες χρόνια αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα παραβατικότητας και εγκληματικότητας.
Το δεύτερο που θέλω να θέσω υπόψη των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας είναι μία διαπίστωση. Γίνεται πραγματικά μία προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης, στο πεδίο του δημόσιου αγαθού, αυτό της δημόσιας ασφάλειας.
Έχω πει επανειλημμένως, δεν θα κουραστώ να τα επαναλαμβάνω, ότι η Ελληνική Αστυνομία, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, έχει διασφαλίσει, έχει κατοχυρώσει το να είναι η χώρα μας - να είναι η Ελλάδα - αλλά και η Περιφέρεια της Αττικής, ασφαλείς τόποι τουριστικού προορισμού, ασφαλείς τόποι για οικονομική δραστηριότητα.
Είναι λάθος όσοι προσπαθούν να αντιπαρατεθούν πολιτικά σε αυτό το πεδίο, στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας. Κατά την εκτίμηση μου - την ταπεινή μου εκτίμηση - δεν προσφέρουν υπηρεσίες στην κοινή εθνική προσπάθεια να βγούμε από τα δύσκολα, που έτσι και αλλιώς βρίσκονται και οι πολίτες και η εθνική μας οικονομία. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις επιτυχίες που έχει η Ελληνική Αστυνομία και την ικανοποιητική μέχρι τώρα κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι σε μία περίοδο μακροχρόνιας κρίσης το αίσθημα ασφάλειας κλονίζεται, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που δείκτες της μικρής και μεσαίας παραβατικότητας είναι προς τα επάνω. Ποτέ δεν το αποκρύψαμε και εξάλλου νομίζω ότι στους απολογισμούς, με απόλυτη ειλικρίνεια αλλά και παρρησία, η Αστυνομία παρουσιάζει τα αποτελέσματά της.
Τρίτο και τελευταίο στοιχείο, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τόσκας, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι στη Βουλή για να υπερασπιστεί μία τροπολογία του Υπουργείου μας, με εξουσιοδότησε να δηλώσω με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και ευελπιστούμε με ακόμη καλύτερα, θετικότερα αποτελέσματα.
Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω δημόσια τόσο τη Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά ιδιαίτερα αυτούς που καθημερινά δίνουν τη μάχη. Στο πρόσωπο του κ. Ψωμά και του Αναπληρωτή του, του κ. Δασκαλάκη, θέλω να εκφράσω τις δημόσιες ευχαριστίες μας για τη συνέπεια στην υλοποίηση των μέτρων, που αποφασίστηκαν από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία.
Συμπερασματικά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι την τελευταία περίοδο τα κρούσματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας έχουν περιοριστεί και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ακόμη καλύτερη συνέχεια στο μέλλον.»
Στη συνέχεια ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στην τοποθέτηση του ανέφερε:
«Καλησπέρα σας, ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Η Ελληνική Αστυνομία στα μέσα του Ιούνη δεσμεύτηκε στις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Αττικής, δια των εκπροσώπων τους - των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων - για τέσσερις βασικούς τομείς.
Πρώτον ότι θα ιδρύσουμε στη Δυτική Αττική, με έδρα το Δήμο Αχαρνών, Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής, γεγονός το οποίο έγινε.
Δεύτερη δέσμευση ήταν για στοχευμένες συνεχείς δράσεις με δυνάμεις Ο.Π.Κ.Ε., Ο.Ε.Π.Τ.Α., ΔΙ.ΑΣ. και τοπικών Υπηρεσιών. Ειδικές επιχειρησιακές δράσεις Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, Οικονομικής Αστυνομίας, με συνδρομή της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, Ε.Κ.Α.Μ., Διεύθυνσης Τροχαίας και η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων, Υ.Ε.Μ.Σ.Α..
Και αυτό γίνεται συνεχώς και αδιαλείπτως για 40 μέρες περίπου, με αποτελέσματα τα οποία κατά την ταπεινή μου εκτίμηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά - εξαιρετικά θα τα έκρινα - και για τα οποία δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι πάντα θα έχουμε τόσες μεγάλες και πολλές επιτυχίες, αλλά ένα είναι βέβαιο, ότι η δράση της Αστυνομίας στη Δυτική Αττική θα έχει συνέχεια, συνέπεια αδιάλειπτη και αδιατάρακτη.
Τρίτη δέσμευσή μας, ενίσχυση των Υπηρεσιών με αστυνομικό προσωπικό. Έχει ήδη επιτευχθεί, Υπηρεσίες όπως τα Α.Τ. Αχαρνών, Φυλής, Ζεφυρίου, Ασπροπύργου, Μεγάρων έχουν ενισχυθεί με προσωπικό και αναμένεται τέλος Σεπτεμβρίου να ενισχυθούν με την τοποθέτηση 500 νέων Αστυφυλάκων πλέον, αφού θα έχουν τελειώσει τη φοίτησή τους στη Σχολή, σε Υπηρεσίες της Αττικής με πρόκριμα, σε κάθε περίπτωση, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής.
Τέταρτη υπόσχεση ήταν ότι τα μέτρα, τα οποία για όλους ήταν βέβαιο ότι θα ξεκινήσουμε στις 15 με 20 Ιουνίου, θα είχαν συνέχεια, συνέπεια και δεν θα σταματούσαν με τα πρώτα καλά αποτελέσματα και με την πρώτη φαινομένη αντιστροφή του κλίματος αίσθησης ασφάλειας στη Δυτική Αττική. Και αυτό είναι γεγονός θα μου επιτρέψετε. Συνεχίζουμε, σήμερα έχουμε 40 μέρες περίπου και συνεχίζουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία. Κάθε πρωί ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, ο Υπαρχηγός, ο Αρχηγός, ο Γενικός Γραμματέας έχουν στο γραφείο τους, την 24ωρη ενημέρωση για τη Δυτική Αττική, αυτό συνεχίζει, γίνεται κάθε μέρα. Θα συνεχίσει να γίνεται και πιστεύουμε ότι πραγματικά τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά και για τον πλέον δύσπιστο ίσως κριτή μας.
Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις δυνάμεις, όλους τους συναδέλφους άνδρες, γυναίκες που υπηρετούν και επιχειρούν στη Δυτική Αττική, καθημερινά όλο το εικοσιτετράωρο. Τις μεγάλες υπηρεσίες, τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, την Οικονομική Αστυνομία. Εκ’ των αντικειμένων τους, οι δύο αυτές Υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση «να βγάζουν και μεγάλες δουλειές» και καλά κάνουν και άξιες συγχαρητηρίων είναι με το προσωπικό τους, αλλά και το ίδιο άξιο συγχαρητηρίων είναι το προσωπικό όλων των άλλων Υπηρεσιών, των Τμημάτων, των Τμημάτων Ασφαλείας, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, της Αμέσου Δράσεως, της ΔΙ.ΑΣ., της Ο.Ε.Π.Τ.Α., που κάνει εξαιρετική δουλειά, της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, που συνεπικουρούν τις μεγάλες επιχειρήσεις, της Ε.Κ.Α.Μ., που και αυτή όταν απαιτείται η συνδρομή της, την παρέχει αγογγύστως και με μεγάλο ζήλο και μεράκι, τα εναέρια μέσα, που και αυτά επιχειρούν όποτε είναι απαραίτητο, όλους τους αστυνομικούς γυναίκες και άντρες της πιο μικρής Αστυνομικής Υπηρεσίας στη Δυτική Αττική.
Ο Αρχηγός έχει την ηθική υποχρέωση να εκφράσει την ευαρέσκειά του και την απόλυτη ικανοποίηση στον κ. Δασκαλάκη, που εποπτεύει τη διαδικασία. Έχει την ευθύνη της ανάλυσης των στοιχείων εγκληματικότητας, παραβατικότητας, της εκπόνησης των μέτρων συντονισμού και ελέγχου και εποπτείας αυτών.
Εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας και στο Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής κ. Ψωμά και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο.
Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από όλους τους αστυνομικούς που υπηρετούν και επιχειρούν στη Δυτική Αττική. Σας ευχαριστώ πολύ »
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις δημοσιογράφων και απαντήσεις – τοποθετήσεις από τους παρισταμένους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια