EKΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με επισημότητα η εκδήλωση μνήμης για την απελευθέρωση της Αθήνας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
Με επισημότητα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 7 Μαΐου 2017, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, η Εκδήλωση Μνήμης για την απελευθέρωση της Αθήνας από τους χωρικούς της Αττικής (24 Απριλίου/ 7 Μαΐου 1821).
Στις 18:30, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, οι επίσημοι και τα τμήματα των πολιτιστικών φορέων ντυμένα με παραδοσιακές αρβανίτικες φορεσιές παρατάχθηκαν μπροστά στο Μνημείο, όπου νωρίτερα είχαν πάρει θέση η Φιλαρμονική του Στρατού και το Άγημα της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής.
Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσαν οι ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Μητρόπολης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κι εν συνεχεία ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς που, όπως και πέρσι, είχε την ευθύνη της διοργάνωσης μίλησε για τη διαδικασία  καθιέρωσης της Εκδήλωσης ως Δημόσιας Εορτής, με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. «Ήδη, όπως γνωρίζετε, το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής έχει λάβει τη σχετική Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου η οποία και θα σταλεί στην Περιφέρεια Αττικής και στους αδελφούς Δήμους ως πρόταση για τη λήψη ανάλογης Απόφασης», τόνισε ο Δήμαρχος Φυλής ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Περιφέρεια
Αττικής, το Δήμο Αθηναίων, το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, τους συνδιοργανωτές Δήμους και τους πολιτιστικούς φορείς που έδωσαν το «παρών». «Ας δεσμευθούμε ότι θα είμαστε εδώ και του χρόνου, αλλά και κάθε χρόνο, μέχρι η Επέτειος αυτή να λάβει τη θέση που της αξίζει στην Ιστορική Μνήμη και ιδίως με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για το χαρακτηρισμό της ως Δημόσιας Εορτής» κατέληξε.
Στο χρονικό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους χωρικούς της Αττικής αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, ο οποίος αξιοποίησε την καταγραφή των γεγονότων από το Μενιδιάτη ιστορικό και συγγραφέα Δημήτρη Γιώτα. «Θα βασιστώ, τιμής ένεκεν, στην ιστορική καταγραφή του Δημήτρη Γιώτα, ενός ανθρώπου που όπως ο αείμνηστος Ασπροπυργιώτης Δημήτρης Καλλιέρης έχει συμβάλει τα μέγιστα για τη συνειδητοποίηση του ιστορικού αυτού γεγονότος από τους νεότερους» τόνισε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι τυχαία η επιλογή του Μνημείου του Άγνωστου στρατιώτη για την απόδοση των οφειλόμενων τιμών στους συντοπίτες μας. Από αυτή την τοποθεσία, όπου βρισκόταν η Πύλη της Μπουμπουνίστρας στο τείχος των Αθηνών, διείσδυσαν στην πόλη και την κατέλαβαν. Διακρίθηκαν στον πολυετή Αγώνα οι: Μελέτης Βασιλείου και Μήτρος Τσεβάς από τη Χασιά και από το Μενίδι ο Αναγνώστης Κιουρκατιώτης και οι Λεκκαίοι. Ο Γιάννης Ντάβαρης από τους Μεσογείτες, ο Μήτρος Λίτζας από το Μαρούσι και από τους Αθηναίους που μπήκαν κι αυτοί στον Αγώνα οι Νίκος Σαρής, Νίκος Δανίλης και οι Ζαχαρίτσηδες. Η τεράστιας σημασίας εξέγερση των χωρικών της Αττικής, και η απελευθέρωση της Αθήνας πασίγνωστης στον κόσμο για την αρχαία ιστορία, εντυπωσίασε την Ευρώπη και δημιούργησε κλίμα φιλελληνισμού. Η πολιορκία όμως της Ακρόπολης γρήγορα λύθηκε από  τους Τούρκους, που έσπευσαν από την Εύβοια (Ομέρ Βρυώνης, Ομέρ Πασάς) με ισχυρές  εμπειροπόλεμες δυνάμεις. Τα επόμενα χρόνια η Αττική υπήρξε ένα αιματηρό πεδίο αγώνων, δυστυχώς και εμφυλίων, με μεγάλες θυσίες. Τελικά, οι Τούρκοι αποχώρησαν το Μάρτη του 1833, εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα των Μεγάλων Δυνάμεων», πρόσθεσε και κατέληξε ως εξής. «Η εξαιρετικά σύντομη περιγραφή των γεγονότων του 1821 στην Αττική, είναι ένας μικρός φόρος τιμής στις μορφές των ηρώων Ελλήνων χωρικών, που όρθωσαν το ανάστημά τους και ακολούθησαν τα πεπρωμένα τους Έθνους, με αμέτρητες θυσίες, ελευθερώνοντας την πατρίδα τους. Ως τέτοιας σημασίας γεγονός πρέπει να τιμάται από τους δήμους της Αττικής και ιδιαίτερα από το Δήμο Αθηναίων. Αυτό κάνουμε σήμερα εδώ, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη».
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο από τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτή Γιάννη Δέδε, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής Γιάννη Βασιλείου, τους Δημάρχους Αγίων Αναργύρων- Καματερού Νίκο Σαράντη, Ασπροπύργου Νίκο Μελετίου, Αχαρνών Γιάννη Κασσαβό και Φυλής Χρήστο Παππού, από τους Αντιδημάρχους Ιλίου Δημήτρη Βασιλόπουλο, Μεταμόρφωσης Ευάγγελο Χειμώνα και από την Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Παιανίας Ελένη Δάβαρη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Στρατού, ενώ τιμές απέδωσε το Άγημα της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής.

Παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Βλάχος και Θανάσης Μπούρας, οι Αντιδήμαρχοι Αχαρνών Γιώργος Σταύρου και Φυλής Σπύρος Μπρέμπος και Γιάννης Μαυροειδάκος, η πρώην Δήμαρχος Ζεφυρίου και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής Φωτεινή Γιαννοπούλου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Φροντίδας Αχαρνών Γιώργος Δασκαλάκης, οι Αναπλ. Δήμαρχοι Φυλής Γιώργος Κρητικός, Γιώργος Σονίδης και Τζένη Μπάρα, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Καραϊσκάκης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Φυλής Ελένη Λιάκου, ο επιλαχών Βουλευτής του Ποταμιού και εκπρόσωπος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θανάσης Βασιλείου και ο πρώην Πρόεδρος της ΓΡΙΖΑΣ Αλέξανδρος Σύρμας.   

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια