Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε το Συντονιστικό για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ

Τη Δευτέρα, 25/7/16, κατατέθηκε μήνυση από το Συντονισμό πολιτών και συλλογικοτήτων για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Στόχος είναι να υπάρξει αναζήτηση των υπευθύνων για την πυρκαγιά, που προκλήθηκε στη χωματερή την Κυριακή, 17/7. Πιο κάτω ακολουθεί το πρώτο τμήμα της μηνυτήριας αναφοράς. 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Δια του αστυνομικού τμήματος Άνω Λιοσίων Αττικής
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ Των………………………
ΚΑΤΑ οιουδήποτε κριθεί από τον κ. Εισαγγελέα ότι φέρει ευθύνη.

Τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 17-7-2016 εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην κεντρική -και μοναδική- εγκατάσταση διαχείρισης αστικών αποβλήτων της Αττικής και, 


ειδικότερα, στο χώρο ταφής των σύμμεικτων (ανάμεικτων) απορριμμάτων. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας, δηλαδή της Δευτέρας 18-7-2016, δηλαδή μετά από αρκετές ώρες. 

Στην εγκατάσταση της Φυλής, πέραν του χώρου υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ), λειτουργούν, επίσης, μονάδα επεξεργασίας (ΕΜΑΚ) μικρού μέρους των σύμμεικτων απορριμμάτων που δεν οδηγούνται απευθείας για ταφή, ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα αποτεφρωτήρας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων, μονάδα καύσης του παραγόμενου στη χωματερή βιοαερίου, μονάδα ανακυκλώσιμων υλικών (κυρίως χαρτιού), καθώς και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως οι μονάδες επεξεργασίας των στραγγισμάτων. 

Την ευθύνη της διαχείρισης της εγκατάστασης έχει ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που εδρεύει στην Αθήνα, στην οδό Άντερσεν 6. Ο φορέας αυτός συγκροτείται από εκπροσώπους του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής και της περιφερειακής ένωσης δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Εκ του νόμου, πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ είναι ο/η περιφερειάρχης Αττικής. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί χώρο αυξημένης επικινδυνότητας, ιδιαίτερα, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς. 

Στο χώρο της ταφής (ΧΥΤΑ) οδηγούνται, περίπου, 1.800.000 τόνοι ετησίως. Κατά κύριο λόγο, τα σύμμεικτα απορρίμματα των δήμων και το μεγαλύτερο μέρος των «προϊόντων» του εργοστασίου επεξεργασίας (ΕΜΑΚ). Στα σύμμεικτα αστικά απορρίμματα περιέχονται οργανικά, πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα και άλλα υλικά. Λόγω κακής λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης των αποβλήτων, γενικότερα, στο χώρο ταφής καταλήγουν και επικίνδυνα υλικά (φάρμακα, χρώματα, βερνίκια, χημικά υλικά κλπ.), που δεν θα έπρεπε, δεδομένου ότι αφενός είναι βλαβερά για την υγεία του ανθρώπου και αφετέρου είναι πολύ εύφλεκτα. Επίσης εξαιτίας της πλημμελούς λειτουργίας της εγκατάστασης, πολλές φορές έχει λάβει χώρα ακόμα και απόρριψη επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων,

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια