Κουράγιο, τα πρώτα... 100 χρόνια είναι δύσκολα!


patoulis_marousi_kede.jpg

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης | ΕUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

   Ας μεταφερθούμε στο μακρινό 4143 μ.Χ. Ο τότε δήμαρχος Φυλής Χ.Ψ. ανακοινώνει περιχαρής στους δημότες του ότι ο δήμος ξεχρεώνει οφειλές 2.128 και πλέον ετών! Και όλα αυτά χάρη στο άρθρο 79 του ν. 4316/2014, ίσως και στην αγωνιστικότητα της τότε διοίκησης της ΚΕΔΕ. Θα μπορούσε να είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αντιθέτως, πρόκειται για την πραγματικότητα που διαμορφώνει απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας στις αρχές Απρίλη, βάσει του νόμου που ψήφισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση.
Η σχετική απόφαση, όπως αναρτήθηκε στη «Διαύγεια»
Οφειλές τριών δήμων προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία συμψηφίζονται με την παραπάνω απόφαση (ΑΔΑ:71ΜΙ465ΦΘΕ-64Η), που απαιτείται για την
«ενεργοποίηση» του νόμου, και εξοφλούνται με τη μηνιαία παρακράτηση του 5% των Κοινών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που λαμβάνει έκαστος δήμος.
Δόσεις για πάντα
Τι σημαίνει αυτό; Ο Δήμος Αμαρουσίου, που αναφέρεται πρώτος στην απόφαση, εξοφλεί χρέη άνω των 56 εκατ. ευρώ, πληρώνοντας μηνιαίως 28.316,69 ευρώ. Ξεχρεώνει σε 1.991 μήνες, δηλαδή σε 165 χρόνια. Ο Δήμος Πειραιώς εξοφλεί περί τα 10 εκατ. ευρώ σε περίπου 12 χρόνια, με μηνιαίες δόσεις 65.972,24 ευρώ. Ο Δήμος Φυλής εξοφλεί χρέη άνω των 468 εκατ. ευρώ, με μηνιαίες δόσεις 18.345,10 ευρώ. Ξεχρεώνει σε 2.128 χρόνια (25.546 μήνες)! Η ρύθμιση, στην οποία μπορεί να ενταχθεί όποιος δήμος το επιθυμεί, διεκδικήθηκε και επετεύχθη από τη σημερινή διοίκηση της ΚΕΔΕ εντός δύο μηνών από την ανάληψη καθηκόντων, στα τέλη του 2014.
Στις περιπτώσεις των Δήμων Φυλής και Πειραιώς ανέλαβαν νέες διοικήσεις τον Σεπτέμβριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο σημερινός δήμαρχος Φυλής, Χ. Παππούς, εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ότι τα χρέη που «κληρονόμησε» ξεκινούν από το 1999 και παλαιότερα. Κακοδιαχείριση; Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οφειλές διογκώθηκαν απλά και μόνο από προσαυξήσεις. Στην περίπτωση του Δήμου Αμαρουσίου, ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι «συνεισέφερε» στο χρέος.
Δείχνουν Πατούλη
Σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη Ενότητα, Ανατροπή και Εργο για το Μαρούσι, που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τα 56 εκατ. ευρώ «τα 33 είναι κύριες εισφορές και τα υπόλοιπα 23 προσαυξήσεις και πρόστιμα. Εξ αυτών τα 26 εκατ. δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της δημαρχίας Πατούλη, 12 εκατ. κατά την περίοδο δημαρχίας Τζανίκου, ενώ 18 εκατ. αντιστοιχούν στην περίοδο από 1/1/2006 μέχρι 31/3/2008, χωρίς να είναι γνωστό πόσα δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Πατούλη που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου από τον Γενάρη του 2007».
Πρόκειται για «οφειλές των δημοτικών επιχειρήσεων και κυρίως του “αμαρτωλού” Οργανισμού Εργασίας, που χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά για την εξυπηρέτηση πελατειακών προσλήψεων», σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τον δήμαρχο ότι «συνειδητά απέκρυψε την αλήθεια προεκλογικά, αφού γνώριζε πλήρως τα ανωτέρω χρέη προς το ΙΚΑ». Ακόμη διερωτάται: «Αν πραγματικά ο κ. δήμαρχος δεν αισθάνεται υπεύθυνος για τη δημιουργία αυτού του χρέους, γιατί τότε αρνήθηκε τη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνησή του;», και υπογραμμίζει ότι «αν επιμένει στην άρνησή της, εμείς θα απευθυνθούμε στις εποπτεύουσες Αρχές», βλέποντας και «άλλα χρέη που θα μεταφερθούν στον δήμο» από δημοτικές επιχειρήσεις.
«Τέλος, αναρωτιόμαστε, αν οι υπουργοί που υπογράφουν την απόφαση, θα μεριμνήσουν, ώστε να διερευνηθεί από τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, αν τα παραπάνω χρέη δημιουργήθηκαν με “νόμιμο” τρόπο ή πέραν της σπατάλης υπήρξε και κακοδιαχείριση», καταλήγει πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξης. Η υπαγωγή στη ρύθμιση αποφασίστηκε σε δημοτικό συμβούλιο της 9ης Γενάρη. Ουσιαστικά, ο δήμος εκμηδενίζει πλέον το χρέος του, διευκολύνεται να καταρτίσει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Φωτογραφική» ρύθμιση
Το συμπέρασμα, στο οποίο οδηγείται κανείς, είναι ότι πρόκειται για μια «φωτογραφική» ρύθμιση προς όφελος συγκεκριμένων δήμων. Υπενθυμίζεται ότι, αν και ο κ. Πατούλης δηλώνει ακομμάτιστος, η διαδρομή του στον χώρο της Ν.Δ. είναι γνωστή, και εύκολα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε υπουργούς της πρώην κυβέρνησης. Αλλωστε, στις εκλογές της ΚΕΔΕ τον Οκτώβριο στηρίχτηκε σύσσωμα από τον χώρο της Δεξιάς.
Αντικρούοντας την παραπάνω άποψη ο κ. Πατούλης τονίζει στην «Εφ.Συν.»: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ΚΕΔΕ δεν είναι εργαλείο κανενός, είναι όλων μας. Και η Αυτοδιοίκηση και οι δήμοι έχουν προβλήματα. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να επικρίνει τη σημερινή διοίκηση της ΚΕΔΕ για την αγωνιστικότητά της και την επίλυση παθογενειών του παρελθόντος. Η σημερινή διοίκηση διεκδίκησε και πέτυχε πολλά για όλους τους δήμους. Ο ένας δήμος ωφελείται από το ένα θέμα, άλλος από άλλο».
Ως προς τα... του οίκου του, αποκρούει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης. «Ο καθένας μπορεί να κατηγορήσει όποιον θέλει. Είναι χρέη από τις προηγούμενες διοικήσεις, ενσωματώθηκαν από νομικά πρόσωπα στις υποχρεώσεις του δήμου, όπως συνέβη και σε άλλους δήμους μετά τον “Καλλικράτη”, και όταν αναλάβαμε το 2007 ήταν πολλαπλάσια».
Δει δη χρημάτων
Η ρύθμιση ήρθε σε μια περίοδο αναμφισβήτητης οικονομικής «ανομβρίας» για την Αυτοδιοίκηση. Μόνο οι ΚΑΠ έχουν περικοπεί κατά 60% τα τελευταία χρόνια. Σε περίπου 20 υπολογίζονται αυτή τη στιγμή οι δήμοι που αδυνατούν να ισοσκελίσουν προϋπολογισμούς. Ο ν. 4316/2014 προβλέπει απαλλαγές, εάν οι δήμοι συμψηφίσουν τις οφειλές προ εξαετίας. Σε αντίθετη περίπτωση, εξοφλούν σταγόνα σταγόνα στο... διηνεκές. Στους ΟΤΑ που υπάγονται στον συμψηφισμό, παρέχονται επιπλέον ευεργετήματα, όπως -μεταξύ άλλων- απαλλαγή από το ποινικό αδίκημα της μη καταβολής χρεών στο Δημόσιο και από διοικητικές κυρώσεις.
Η διεκδίκηση της ρύθμισης είχε στηριχτεί από τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με την προοπτική «ανακούφισης» δήμων από οικονομικά βάρη που δημιουργήθηκαν, λόγω της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας. Αυτοδιοικητικά στελέχη σχολιάζουν ότι «κανείς δεν είχε ιδέα ποιους τελικά ευνοεί. Πιαστήκαμε στον ύπνο», λένε, ιδιαίτερα όταν θυμούνται ότι στο παρελθόν συζητιόταν μια συνάντηση μεταξύ των δημάρχων Γ. Πατούλη και Χ. Παππού και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, σε στενό κύκλο.
πηγή:http://www.efsyn.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια