Μόνο στη Φυλή λέει ο επίτροπος για τα σκουπίδια του Πύργου;;;

Ο εφιάλτης των απορριμμάτων επέστρεψε για τους κατοίκους του δήμου Πύργου οι οποίοι μέρα με την μέρα βλέπουν τους σωρούς των σκουπιδιών να αυξάνουν. Η εικόνα που παρουσιάζει για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα σε διάστημα ενός έτους ο δήμος του Πύργου είναι πραγματικά τραγική.
Μπορεί από την πλευρά του ΧΥΤΑ της Ναυπάκτου να έχει ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου ο δήμος Πύργου να αποστείλει συνολικά 6.000 τόνους απορριμμάτων ωστόσο ακόμα δεν έχει δοθεί ούτε καν η προκαταβολή η οποία ζητείται -26.984 ευρώ- παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη ταφεί οι πρώτοι 2.000 τόνοι απορριμμάτων. Το πρόβλημα όπως είχε επισημάνει η «ΠΡΩΤΗ» εντοπίζεται στο γεγονός ότι η επίτροπος δεν έχει υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι σχετικές πιστώσεις και ζητά απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημόσιων Συμβάσεων η οποία μπορεί να φτάσει στον δήμο Πύργου μετά από 15 -20 μέρες.
Οικονομική αιμορραγία
Ήδη από το ΧΥΤΑ Ναυπάκτου –Βλαχομάνδρας- έχουν εκδοθεί τέσσερα εντάλματα πληρωμής συνολικού ύψους 160.000 ευρώ -εντάλματα τα οποία έχουν κολλήσει στην επίτροπο- ωστόσο από την πλευρά
της Αιτωλοακαρνανίας ζητείται το ποσό των 26.984 ευρώ προκειμένου να «ξεπαγώσει» η διαδικασία και να δεχτούν και τους υπόλοιπους τέσσερις τόνους απορριμμάτων. Το ποσό των 160.000 ευρώ αφορά μόνο στον ΧΥΤΑ ενώ σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και άλλες 87.000 ευρώ τα οποία απαιτούνται για μεταφορικά σύνολο 247.000 ευρώ για έναν και μόνο μήνα. Το προηγούμενο διάστημα όπου η μεταφορά γινόταν προς το ΧΥΤΑ της Φυλής ο δήμος Πύργου κλήθηκε να πληρώσει το ποσό των 264.000 ευρώ για μεταφορικά και ταφή με εντάλματα τα οποία υπεγράφησαν κανονικά.
Αποπνικτική ατμόσφαιρα
Τα απορριμματοφόρα παραμένουν σταθμευμένα και γεμάτα σκουπίδια στον χώρο της Συντριάδας ενώ ασφυκτικά γεμάτα είναι και τα κοντέινερ τα οποία βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Η ατμόσφαιρα στην περιοχής της Συντριάδας είναι κυριολεκτικά αποπνικτική καθώς ακόμα και ο αέρας μυρίζει όπως και τα σκουπίδια τα οποία βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο. Οριακή μπορεί να χαρακτηριστεί και η κατάσταση στις περισσότερες γειτονιές του Πύργου. Ήδη συνεργεία του δήμου άρχισαν να ραντίζουν τους σωρούς των σκουπιδιών προκειμένου να μειωθεί τόσο η δυσοσμία όσο και η ανάπτυξη εντόμων τα οποία έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το πότε αλλά και το πώς θα αρθεί το αδιέξοδο ενώ ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι σε λιγότερο από δεκαπέντε μέρες –στις 15 Ιουνίου- λήγει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.
Σύσκεψη για τα σκουπίδια
Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον χώρο του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος και οι Αντιδήμαρχοι κκ. Βασίλης Παναγόπουλος, Λάμπης Αριστειδόπουλος και Κώστας Μποσμής όπου συζήτησαν τρόπους προκειμένου να αρθεί το νέο αδιέξοδο το οποίο προκύπτει από την μη υπογραφή των ενταλμάτων πληρωμής. Όπως επισημάνθηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο υπάρχει είναι η κοινωνική συναίνεση καθώς οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει έως τώρα έχουν πέσει στο «κενό».
Αναφερόμενος στο μείζον θέμα των απορριμμάτων ο δήμαρχος Πύργου τόνισε «Το αδιέξοδο είναι γνωστό σε όλους και εάν δεν υπάρξει κοινωνική συναίνεση το πρόβλημα θα γίνεται συνεχώς πιο δύσκολο. Η αποκομιδή έχει σταματήσει γιατί έχει δημιουργηθεί πρόβλημα σε σχέση με την πληρωμή του ΧΥΤΑ Ναυπάκτου το οποίο πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα λυθεί». Όπως επισήμανε ο Μ. Παρασκευόπουλος ακόμα και σήμερα η πολιτεία δείχνει την αδιαφορία της ενώ υπογράμμισε ότι απαιτείται έκτακτη χρηματοδότηση του δήμου προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί η μεταφορά των απορριμμάτων η οποία είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, καθώς οι ΧΥΤΑ όμορων περιοχών δεν δέχτηκαν σκουπίδια από τον δήμο Πύργου «θα πρέπει έως ότου ολοκληρωθεί το θέμα της διαχείρισης στην Τριανταφυλλιά, με ένα χρονικό ορίζοντα δυο ετών, να βρεθεί οποιαδήποτε άλλη λύση. Η δημοτική αρχή πάλεψε σε τόσο αντίξοες συνθήκες και κατάφερε να έχει αυτή τη στιγμή αδειοδοτημένο χώρο στον οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να πάμε. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα της κρίσης και της αλήθειας. Θα πρέπει όλοι να αποδείξουν ότι είχαν πρόταση και μπορούν να συμβάλουν στην λύση του προβλήματος». Αναφερόμενος στο υπέρογκο κόστος της μεταφοράς και της εναπόθεσης των απορριμμάτων ο Μ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι το κόστος δυστυχώς θα επιβαρύνει τους ίδιους τους πολίτες καθώς ο δήμος θα κληθεί να πληρώσει έως το τέλος του Αυγούστου περί τις 900.000 ευρώ προς τους ΧΥΤΑ Ναυπάκτου και Φυλής.
Πρώτη άποψη
Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ταλανίζει τον δήμο Πύργου εδώ και περίπου έναν χρόνο. Η μοναδική νόμιμη λύση η οποία υπήρχε εκείνη στην περιοχή των Λιμνών «πολεμήθηκε» καθώς κάποιοι έκριναν ότι δεν θέλουν τα σκουπίδια και με περίσσια περιβαλλοντική ευαισθησία προχώρησαν στην κατάληψη του χώρου. Από τότε μέχρι και σήμερα κανένας νέος χώρος δεν μπόρεσε να αδειοδοτηθει ούτε καν να δεχτεί (έστω και προσωρινά) τα σκουπίδια τα οποία οι ίδιοι οι πολίτες παράγουν. Δυστυχώς κάποιοι φοβούμενοι το πολιτικό κόστος δεν υπεραμύνθηκαν των προσωρινών λύσεων που υπήρχαν. Μερικές εβδομάδες μετά τις εκλογές και οι πολίτες του Δήμου Πύργου βρίσκονται ξανά μπροστά στο ίδιο αδιέξοδο. Τα σκουπίδια απειλούν την υγεία όλων και αυτή τη φορά δεν υπάρχει προσωρινή λύση την οποία να μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί, έστω και για μερικούς μήνες. Αντίθετα η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λήγει στις 15 Ιουνίου και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι τελικά θα γίνει. Το θέμα όμως της διαχείρισης δεν αφορά μόνο την απερχόμενη δημοτική αρχή αλλά και τη νεοεκλεγείσα από την οποία όλοι περιμένουν προτάσεις άρσης του αδιεξόδου.
πηγή:http://www.protinews.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια