ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_Συσκεψη_Ωραριο_Κυριακων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη με θέμα την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές  στις περιοχές της   Δυτικής Αττικής κάλεσε  η Αντιπεριφερειάρχης

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 έλαβε χώρα σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής με θέμα  τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στις περιοχές της Δυτικής Αττικής. Η εκδήλωση αυτή διεξήχθη με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλας Δήμου,

Όπως είναι ήδη γνωστό και  σύμφωνα με τον νόμο  4177 - «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών» - η αρμοδιότητα για την έκδοση απόφασης σχετικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στις περιοχές της Δυτικής Αττικής έχει παραχωρηθεί στην κα Δήμου.

Ωστόσο, όπως δήλωσε η ίδια, η Αντιπεριφερειάρχης δεν σκοπεύει να ασκήσει αυτή την αρμοδιότητα μέσω του εύκολου τρόπου της λήψης μιας απόφασης χωρίς να αφουγκραστεί πρώτα τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών στις οποίες πάντοτε, εκ πεποιθήσεως, δίνει απόλυτη προτεραιότητα. Και προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της επέλεξε την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

Αναλυτικότερα συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, τον
Σύλλογο Εμπόρων Ελευσίνας – Θριασίου, τον Εμπορικό Σύλλογο Μεγάρων, το Εργατικό κέντρο Ελευσίνας, τον Δήμο Ασπροπύργου, τον Δήμο Φυλής, την Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνας, την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), την Ένωση Καταναλωτών Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. την ΓΣΕΒΕΕ και τον Σύλλογο Εμπόρων και Επιτηδευματιών Ασπροπύργου.  Για κάθε Δήμο χωριστά ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες  εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε ύστερα από την επακόλουθη διαβούλευση  να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.


«Γνωρίζω ότι η διαδικασία που επέλεξα θα έχει μεγάλες δυσκολίες καθώς, όπως είναι αναμενόμενο, οι απόψεις των συμμετεχόντων στη διαβούλευση ενδέχεται να έχουν σημαντικές αποκλίσεις. Θεωρώ όμως χρέος μου να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις αντιθέσεις ώστε να προκύψει το βέλτιστο δυνατόν αποτέλεσμα», συμπλήρωσε η κα Δήμου.
  
Συνοπτικά στο άρθρο 16 του προαναφερθέντος νόμου, προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο (δύο πριν από τα Χριστούγεννα, μία πριν από το Πάσχα και τέσσερις στις ισάριθμες εκπτωτικές περιόδους) καθώς και η δυνατότητα της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων τις υπόλοιπες 45 Κυριακές του έτους. Αυτά θα πρέπει να είναι σε χώρους μέχρι 250 τ.μ., και  μπορούν να είναι με συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise), αλλά όχι σε αλυσίδες, σε πολυκαταστήματα, εκπτωτικά κέντρα και mall. Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι από τις 11 το πρωί μέχρι και τις οκτώ το βράδυ.  


Τέλος, γνωστοποιήθηκαν στους παρευρισκομένους οι προσπάθειες της Αντιπεριφερειάρχη σχετικά με τον πόλεμο κατά του παρεμπορίου αλλά και τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα αυτό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια