ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ






ΕΔΣΝΑ: 6η Συνεδρίαση Εκτλεστικής Επιτροπής


Εκτύπωση
6η Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΔΣΝΑ
-Πρόταση για διακοπή εργασιών ιδιωτικής εταιρείας στον ΧΥΤΑ   Φυλής
-Κυβέρνηση δύο επιπέδων
-Επίσκεψη Επιτρόπου Γ. Χαν. Ας απολογηθούν οι υπεύθυνοι
-Μετά από 30 χρόνια ο ΧΥΤΑ εκπέμπει... δυσοσμία
Πρόταση προς διαβούλευση στην Εκτελεστική Επιτροπή, για να αποφασίσει τη διακοπή των εργασιών ιδιωτικής εταιρείας, της οποίας το προσωπικό και τα μηχανήματα θάβουν τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Φυλής, κατέθεσε στη σημερινή συνεδρίαση του Οργάνου, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.
«Πρέπει να αποφασίσουμε να σταματήσει άμεσα η συγκεκριμένη εργασία στο ΧΥΤΑ και λόγω έλλειψης νομιμότητας και λόγω έλλειψης χρημάτων. Κατανοώ
τί μπορεί να σημαίνει αυτό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην καθημερινή λειτουργία της Αττικής, και τη δημόσια υγεία, αλλά δεν μπορώ να διακινδυνεύσω να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Προτείνω λοιπόν, να στείλουμε επιστολή προς την εταιρεία με την οποία να ζητάμε να διακόψει εντός δέκα ημερών την παροχή υπηρεσιών, για εργασίες που δεν έχει σύμβαση με το Φορέα. Όσοι υπολογίζουν να έχουν έναν Περιφερειάρχη Αττικής, exofficio πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, σε διακοσμητικό ρόλο, ατύχησαν. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Τουλάχιστον τώρα, κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια. Εξιλαστήριο θύμα σε ευθύνες άλλων δεν θα γίνω», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής.
Στη συζήτηση που επακολούθησε, υπήρξε προβληματισμός για τη διακοπή των εργασιών της Εταιρείας, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε σε αυτή τη φάση αδυναμία διαχείρισης των σκουπιδιών και ως εκ τούτου συσσώρευσή τους, στους δρόμους της Αττικής, στη μέση του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου.
Αποφασίστηκε το θέμα να επανέλθει για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ε.Ε.), που θα γίνει στις 23 Ιουλίου του 2012.
«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί έχουν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και κάνουν συνεχείς συσκέψεις. Τους προτείνω όμως, να προγραμματίσουν γρήγορα συσκέψεις και για τα προβλήματα της καθημερινότητας των Ελλήνων, που είναι εξίσου σοβαρά και επείγοντα. Η διαχείριση των απορριμμάτων, η οικονομική κατάσταση των Δήμων και των Περιφερειών, δεν μπορούν να περιμένουν για να επιλυθούν, όταν τελειώσουν τα σημερινά εθνικά προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Σγουρός.
Το θέμα αυτό θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση της Ε.Ε, η οποία πάντως με τις σημερινές αποφάσεις της, δρομολόγησε το διαγωνισμό για τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και όλων των αναγκαίων διαδικασιών για την επισκευή και συντήρηση των μηχανημάτων του Συνδέσμου, που λειτουργούν στους χώρους υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων. «Η όλη διαδικασία θα νομιμοποιηθεί με τις σημερινές μας αποφάσεις, που τις πήραμε σε χρόνο ρεκόρ», είπε ο  Περιφερειάρχης Αττικής.
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου κου. Γιοχάνες Χάν, τη συνάντησή του με τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, και τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Υπουργός για καθυστερήσεις στις επενδύσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων ο Περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε στην Ε.Ε.         «Το λέω εδώ και δύο χρόνια με κάθε τρόπο και μέσο. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Ο ΧΥΤΑ έχει μόνο δύο χρόνια ζωής ακόμη. Αν χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, και ως εκ τούτου και η τελευταία ευκαιρία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, υπεύθυνοι θα είναι όλοι αυτοί που αδιαφορούν και κρύβονται. Αυτοί θα απολογηθούν στους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Θα περιμέναμε από τον κύριο Υπουργό τουλάχιστον στο θέμα των στερεών αποβλήτων να ακούσει και τη δική μας άποψη, πριν τη συνάντησή του με τον κύριο Χαν».
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη - έφοδο, που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Φυλής, κ. Δημήτρης Μπουραϊμης την Πέμπτη 12/7 και ώρα 12 τα μεσάνυχτα, στο χώρο του ΧΥΤΑ, διαμαρτυρόμενος για τις οσμές χωρίς μάλιστα καμία προηγούμενη ενημέρωση, ο κ. Σγουρός τόνισε: «Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται εκεί τριάντα χρόνια και μόλις δημιουργήθηκε ένας νέος Σύνδεσμος και μια νέα Διοίκηση, άρχισαν οι μηνύσεις, οι έφοδοι, οι διαμαρτυρίες για δυσοσμία. Γίνεται προσπάθεια απαξίωσης του Συνδέσμου και του έργου του. Αυτό  δεν πρέπει να το επιτρέψουμε και θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη αν συνεχιστούν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις».
Στη σημερινή συνεδρίαση έγινε και πάλι συζήτηση για τις οφειλές των Δήμων προς τον ΕΔΣΝΑ, για τα αιτήματα ορισμένων να μην καταβάλλουν τις οφειλές τους λόγω οικονομικής αδυναμίας, και για την οικονομική ασφυξία που προκαλείται στον ΕΔΣΝΑ από τη μη είσπραξη των οφειλομένων.
Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε, Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Χιωτάκης, σημείωσε με έμφαση ότι «οι Δήμοι πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν υποχρεώσεις προς τον ΕΔΣΝΑ και πρέπει και να είναι συνεπείς προς αυτές». Ανέφερε ακόμη ότι «οι Υπουργοί Οικονομικών - Ανάπτυξης - Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, οφείλουν άμεσα να ασχοληθούν με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική», ενώ για το θέμα της επίσκεψης του Περιφερειάρχη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τόνισε: «Συμφωνώ με την ενέργεια του Προέδρου. Να γίνει έλεγχος όπως έχει ξαναγίνει».
Με το αίτημα της εισαγγελικής έρευνας συμφώνησε και το μέλος της Ε.Ε, πρώην Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και πρ. Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Γιώργος Μαστοράκος, ο οποίος ζήτησε να κατατεθεί από τις οικονομικές υπηρεσίες του Συνδέσμου, οικονομοτεχνική μελέτη για τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να έχουν σαφή γνώση των οικονομικών τα μέλη της επιτροπής, και να καταρτισθεί σχέδιο εξυγίανσης του Συνδέσμου. Κατήγγειλε ταυτόχρονα την αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων, ζητώντας άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις. 
Στην υποχρέωση της Κυβέρνησης να ασχοληθεί με το Σύνδεσμο, αναφέρθηκε και ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων, κ. Ανδρέας Βαρελάς, επισημαίνοντας ότι τα αντισταθμιστικά προς το Δήμο Φυλής, ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να τα αναλάβει το κράτος, ενώ για τη διακοπή των εργασιών της ιδιωτικής εταιρείας στο ΧΥΤΑ, είπε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει τώρα, διότι οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Κ. Αδαμόπουλος, τόνισε ότι ο ΕΔΣΝΑ δέχεται επιθέσεις και από έξω και από μέσα: «Αν είναι να φύγουμε, να φύγουμε με ψηλά το κεφάλι».
 Κλείνοντας τη Συνεδρίαση ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, υπογράμμισε ότι θα πρέπει, έστω και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, όλοι μαζί, Διοίκηση και εργαζόμενοι, να δώσουν την μάχη για την διατήρηση σε λειτουργία του Συνδέσμου. «Το οφείλουμε στους κατοίκους της Αττικής. Ο Σύνδεσμος λειτουργεί τους τελευταίους μήνες χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε τι δυνατό. Μόνοι μας όμως, χωρίς Κυβερνητική συνδρομή και μάλιστα άμεση, χωρίς τις εισφορές των Δήμων, η σημερινή οριακή κατάσταση θα εκραγεί. Ελπίζω ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε επαφές με τους Υπουργούς και θετικές εξελίξεις. Αλλιώς θα τιναχτούν όλα στον αέρα. Εγώ πάντως Ιφιγένεια, αποκλείεται να γίνω».
Ακολουθεί η αναλυτική εισήγηση του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ στην Εκτελεστική Επιτροπή:
ΑρχείοΜέγεθος ΑρχείουΗμερομηνία Ανάρτησης
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (ΕΔΣΝΑ 16-7-2012.pdf)ΕΔΣΝΑ 16-7-2012.pdf70 Kb        16/07/2012

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τηλέφωνα: 213 2063501, 213 2063505, 210 6993404
Fax: 210 6929775, 210 6993110
e-mail: grafeiotypou@patt.gov.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια