ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ


Καθαρίζεται το ρέμα της ΕσχατιάςPDFΕκτύπωσηE-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μένη Πιρπινιά   
Τετάρτη, 16 Μάιος 2012 19:40
rema katharismos.Στον προγραμματισμένο καθαρισμό του ρέματος της Εσχατιάς προχώρησε από την Δευτέρα 14 Μαΐου 2012, η περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την έναρξη των καθαρισμών στα ρέματα της Δυτικής Αττικής για το τρέχον έτος από την αντιπεριφέρεια, οι οποίοι ξεκίνησαν και φέτος από το Ζεφύρι, ύστερα από παρέμβαση της αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Σταυρούλας Δήμου.
Το τελευταίο διάστημα στο σημείο όπου το ρέμα είναι ανοικτό, πέρα από τη συσσώρευση απορριμμάτων όπως ρούχα πλαστικά, μπουκάλια κ.α., είχε παρατηρηθεί ροή χρωματισμένων υδάτων με μπλε βαφή, καθώς και έντονη μπλε βαφή στον τσιμεντένιο πυθμένα του. Επιπλέον, εκτός του χρώματος, αναδύονταν και έντονη
δυσοσμία. Αυτοψίες είχαν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η μόλυνση είχε ξεκινήσει από το τμήμα του ρέματος που βρίσκεται στο Δήμο Αχαρνών και ειδικότερα από μία μάνδρα σιδήρου που βρίσκεται επί της οδού Ιλισού.
Όπως τόνισε η κα Δήμου, το έργο του καθαρισμού άρχισε από το τμήμα του ρέματος, το οποίο βρίσκεται εντός της χωρικής αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής με στόχο μετά την ολοκλήρωσή του να ανακουφιστούν οι κάτοικοι της περιοχής όχι μόνο από τον κίνδυνο ενδεχόμενης μόλυνσης, πλημμύρας ή πυρκαγιάς, αλλά και από τις δυσάρεστες οσμές, που όσο αυξάνεται η ζέστη γίνονται ακόμα πιο έντονες.
Γιώργος Ραφτέλης: «Πληγή που πρέπει να κλείσει…»
Το χρόνιο και έντονο πρόβλημα με το ρέμα της Εσχατιάς πηγάζει από το γεγονός ότι τσιγγάνοι – κάτοικοι της περιοχής που βρίσκεται στα σύνορα Ζεφυρίου – Αχαρνών αδειάζουν μπάζα, σίδερα και σκουπίδια στο ρέμα, τα οποία συλλέγουν από διάφορες περιοχές της Αθήνας, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Πολλά «κατεβάζει» το ρέμα και από την περιοχή των Αχαρνών.
«Η κατάσταση είναι άσχημη και δύσκολη. Εκτός από την Περιφέρεια που καθαρίζει το ρέμα δυο φορές το χρόνο, με δικά του συνεργεία ο δήμος Φυλής προχωρά, από την άνοιξη και μετά, άλλες τρεις φορές στον καθαρισμό του. Ωστόσο, πολύ σύντομα γεμίζει και πάλι με μπάζα, σίδερα και σκουπίδια από τσιγγάνους που πληρώνονται για να τα πάρουν από περιοχές της Αθήνας και τα πετούν εδώ» τονίζει ο αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιώργος Ραφτέλης.
Ο ίδιος θεωρεί δύσκολη έως αδύνατη τη φύλαξη της περιοχής, προκειμένου να αποτρέπονται οι ρίψεις μπαζών και σκουπιδιών. «Είναι πολύ δύσκολο να προφυλαχθεί ο χώρος, διότι το συγκεκριμένο ρέμα βρίσκεται στην έκταση τριών δήμων και κατά μήκος μιας περιοχής με ιδιαίτερα πληθυσμιακά στοιχεία. Έπειτα, δεν έχουν συγκεκριμένη ώρα που τα πετούν. Νύχτα, ξημερώματα, ότι ώρα μπορείτε να φανταστείτε» σημειώνει ο κ. Ραφτέλης, προσθέτοντας ότι η πληγή θα υπάρχει μέχρι να σκεπαστεί το ρέμα και να προχωρήσει η σχετική μελέτη.
Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι ο καθαρισμός του ρέματος είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 14 Μαίου. "Τα συνεργεία και φέτος, με προσωπική παρέμβαση της κας Δήμου, θα μείνουν εδώ περισσότερες, από το προβλεπόμενο, ημέρες, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα πιο επισταμένου καθαρισμού".
Πέτρος Καλλέργης: «Καθαρίζω με κρύα καρδιά…»
Το ρέμα καθαρίζεται δυο φορές το χρόνο από την Περιφέρεια, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ρέματα της Δυτικής Αττικής που καθαρίζονται από μια φορά και, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό, λόγοι οικονομικοί δεν επιτρέπουν κάτι παραπάνω.
«Στη Δυτική Αττική υπάρχουν 27 ρέματα, σε μια πολύ μεγάλη έκταση που φτάνει μέχρι την Οινόη, το Αλεποχώρι και τη Κινέτα. Τα χρήματα που προβλέπονται, φτάνουν για να καθαριστούν οριακά μια φορά όλα. Το ρέμα της Εσχατιάς όμως το καθαρίζουμε δυο φορές, γιατί εδώ υπάρχει πρόβλημα» αναφέρει ο υπεύθυνος μηχανικός της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής Πέτρος Καλλέργης.Εμφανίζεται, πάντως, απογοητευμένος, καθώς τονίζει ότι παρά τον καθαρισμό του, σε μια εβδομάδα θα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. «Κάθε χρόνο έρχομαι με κρύα καρδιά, διότι ξέρω πως θα το καθαρίσω σήμερα και μετά από μια εβδομάδα θα είναι πάλι γεμάτο σκουπίδια...».

Λεζάντες: 1. Ο Γιώργος Ραφτέλης συνομιλεί με τον Πέτρο Καλλέργη 2, 3. Συνεργεία μαζεύουν όλα τα σκουπίδια και καθαρίζουν το ρέμα 4. Το κομμάτι αυτό είναι πλέον καθαρό αλλά σε μια εβδομάδα θα παρουσιάζει την ίδια κατάσταση 5. Σύνορα με την Αυλίζα των Αχαρνών
rema katharismos1rema katharismos2rema katharismos3
rema katharismos4rema katharismos5

ΠΗΓΗ:
http://www.doxthi.gr 

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. προς τον κ. Ραφτέλη και τον κ. Καλλέργη:

    Πείτε μας πότε καθαρίστηκε τελευταία φορά το ρέμα....????
    Ποιές 2 & 3 φορές το χρόνο;
    Τελευταία φορά που καθαρίστηκε ΠΟΤΕ ήταν; Ξέρουν; Θυμούνται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πως φτάσαμε στον καθαρισμό του ρέματος ενώ την Παρασκευή ο κ. Μαυροειδάκος δημοσίευσε άρθρο και Δευτέρα πρωί πιάσανε δουλειά;

    Τέτοια επιρροή έχει ο κ. Μαυροειδάκος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 10 Σεπτεμβρίου 2010 καθαρίστηκε τελευταία φορά το ρέμα: https://plus.google.com/photos/103321396630374023462/albums/5742383246117807393/5742385760406752914

    Πριν την συνένωση των δήμων, επι δημαρχείας Φ.Γιαννοπούλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή