Πυρ κατά… πάντων στη διαχείριση των απορριμμάτων


Πυρ κατά… πάντων στη διαχείριση των απορριμμάτων από τον Δημήτρη Μπουραίμη



bouraimis1Συντάχθηκε απο τον/την Μένη Πιρπινιά   
Τρίτη, 17 Απρίλιος 2012 22:51
Οξύτατη επίθεση τόσο κατά της προηγούμενης διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ όσο και κατά του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει ο νέος διαβαθμιδικός σύνδεσμος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, εξαπέλυσε ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραίμης, με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα και τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του οργάνου. Επιχειρώντας να βάλει το χέρι επί των τύπων των ήλων, προκειμένου να αντιληφθούν όλοι την σοβαρότητα της κατάστασης, ο κ. Μπουραίμης προχώρησε πέρα και έξω από τα περιθώρια, θέτοντας σοβαρά ερωτηματικά για τη νομιμότητα του τρόπου με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων, την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, την αθέτηση των συμβάσεων και τη λειτουργία του εργοστασίου ανακύκλωσης, το οποίο χαρακτήρισε «πληγή που πρέπει να κλείσει…»

Την κάθετη διαφωνία του τόσο με το τεχνικό πρόγραμμα, όσο και με τον προϋπολογισμό, εξέφρασε ο δήμαρχος Φυλής, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο τον ισχυρισμό της νομικής ομάδας του Συνδέσμου ότι δεν έχουν ευθύνη για την Κερατέα και το Γραμματικό. Όπως τόνισε, με βάση το άρθρο 1 για την σύσταση του διαβαθμιδικού, μέσα στους δήμους είναι η Κερατέα και το Γραμματικό.«Είναι απαράδεκτο ένα τεχνικό πρόγραμμα να είναι τόσο μονομερές. Μιλά μόνο για τη Φυλή και για τίποτε άλλο, αποποιούμενο την ευθύνη για τους δυο άλλους χώρους του περιφερειακού σχεδιασμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Δημήτρης Μπουραίμης υπενθύμισε ότι το 2003 καθορίστηκαν οι τρεις κατάλληλες θέσεις σε Κερατέα, Γραμματικό και Φυλή για την εγκατάσταση ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων. Όπως υπογράμμισε, δέκα χρόνια μετά, η καθυστέρηση υλοποίησης αυτού του περιφερειακού σχεδιασμού, με ευθύνη της πολιτείας, είχε ως αποτέλεσμα σήμερα ο χώρος να δέχεται πάνω από 7.000 τόνους ημερησίως. «Η ληστρική αυτή εκμετάλλευση του χώρου μετέβαλλε δραματικά τα δεδομένα που είχαν ληφθεί υπόψιν για την θεσμοθέτηση του περιφερειακού σχεδιασμού, γεγονός που συνεπάγεται μια απίστευτη ρύπανση του εδάφους, του αέρα και του υδροφόρου ορίζοντα σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα οποιαδήποτε προσέγγιση έργου στην περιοχή, θεωρείται ξεπερασμένη από τις συνθήκες» επεσήμανε.
Χαρακτήρισε δε, εκ του πονηρού, την τοποθέτηση ότι ο διαβαθμιδικός σύνδεσμος δεν έχει την ευθύνη για τους δυο άλλους χώρους της Κερατέας και του Γραμματικού, καθώς είναι καθολικός διάδοχος, έχει δημοπρατημένα έργα σε αυτές τις περιοχές και έπρεπε στο τεχνικό πρόγραμμα, να είχε προβλεφθεί έστω και ένα ευρώ. «Δεν μπορεί να είμαστε Περιφέρεια Αττικής του δήμου Φυλής. Είναι ντροπή για το όργανο να υπάρχει μόνο ο δήμος Φυλής. Δεν μπορεί ένα τεχνικό πρόγραμμα να περιλαμβάνει μόνο έργα στο δήμο Φυλής. Ούτε να επιχειρεί η νομική υπηρεσία να λέει ότι δεν ανήκουν στον σύνδεσμο τα άλλα έργα» υπογράμμισε.
Να κλείσουν το εργοστάσιο ανακύκλωσης και ο αποτεφρωτήρας…
Πληγή που πρέπει να κλείσει άμεσα και αυτόματα χαρακτήρισε το εργοστάσιο ανακύκλωσης ο δήμαρχος Φυλής, τονίζοντας μάλιστα ότι, πέραν του ότι λειτουργεί παράνομα διότι στερείται των απαραίτητων αδειών, αποτελεί εστία μόλυνσης και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, λόγω των παραβιάσεων των περιβαλλοντικών όρων. «Επειδή έχει χρηματοδοτηθεί, δεν σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργεί επ΄ άπειρον και να μην παράγει αυτά για τα οποία χρηματοδοτήθηκε. Υπάρχει ένα κόστος λειτουργίας του περίπου 20 εκατομμύρια ενώ θα μπορούσε να ήταν 7, αν το διαχειριζόταν ο σύνδεσμος και στην ουσία δεν λειτουργεί. Ότι παραγόμενο υπάρχει, πάει στο ΧΥΤΑ» ανέφερε και ζήτησε έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν έρευνες και κατατεθειμένες μετρήσεις για τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
Ο υπεύθυνος του εργοστασίου υποστήριξε ότι υπάρχουν οι απαραίτητες μετρήσεις και τηρούνται όλα τα περιβαλλοντικά μέτρα ενώ όσον αφορά στην άδεια λειτουργίας, βρίσκεται στη δεύτερη φάση υλοποίησης των οδηγιών της Πυροσβεστικής.
Πάντως, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του διαβαθμιδικού Γιάννης Σγουρός είπε ότι, αν υπάρχει θέμα λειτουργίας του εργοστασίου χωρίς την απαραίτητη άδεια, τότε να κλείσει.
Επιπλέον, ο Δημήτρης Μπουραίμης επέστησε την προσοχή όλων στο γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι ΧΥΤΑ τοξικών αποβλήτων και δεν έχει τέτοια άδεια. Ζήτησε, μάλιστα, όσο φυλάσσονται εκεί τοξικά απόβλητα, να σταματήσει η λειτουργία του αποτεφρωτήρα, τον οποίο χαρακτήρισε «παρωχημένης τεχνολογίας, που λειτουργεί στους 600 βαθμούς ενώ θα μπορούσε με τα σημερινά δεδομένα της τεχνολογίας να λειτουργεί στους 1000 με 1200 βαθμούς. Θα μπορούσε να λειτουργεί ως πρότυπο, λόγω της χωρητικότητάς του. Ως εκπρόσωπος του δήμου Φυλής είμαι αντίθετος σε οποιοδήποτε θέμα τίθεται αναφορά με την σημερινή λειτουργία του αποτεφρωτήρα».
Επάρατη η προηγούμενη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ…
Σκληρή ήταν, εξάλλου, η επίθεση που εξαπέλυσε στην προηγούμενη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, χαρακτηρίζοντάς την επάρατη. «Έπαιρνε αποφάσεις και προσέθετε στον σύνδεσμο διαρκώς νέα μέλη, μέλη που όχι μόνο φέρνουν τα απορρίμματά τους αλλά δεν μας πληρώνουν κιόλας. Αν αυτό αναζητηθεί, είναι πολλά τα χρήματα. Έχει δε μπει σε τέτοια γελοιότητα το θέμα, που βγαίνει ένας περιφερειάρχης και λέει στο δήμο Ερμιόνης, για παράδειγμα, να μην πληρώνει 100 εκατομμύρια για να πηγαίνει τα απορρίμματα στο εξωτερικό αλλά να μεσολαβήσει ο ίδιος για να τα φέρνει στη Φυλή!»
Επιπλέον, χαρακτήρισε ως ερμαφρόδιτη κατάσταση, που δεν έχει μέλλον, τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο, προσθέτοντας ότι εφόσον τα έσοδα τα δίνει ουσιαστικά η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, εκείνη είναι που πρέπει να πάρει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις.
«Έχεις δίκιο, Τάκη…»
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτοκριτική για την θητεία του τόσο στον ΕΣΔΚΝΑ, όσο και στην ΤΕΔΚΝΑ έκανε ο πρώην δήμαρχος Παπάγου κ. Νικολάου, ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασης να προστίθενται νέα μέλη στον ενιαίο σύνδεσμο αλλά παραδέχθηκε πως ο δήμαρχος Φυλής έχει δίκιο. «Έχεις δίκιο Τάκη, δεν έγινε τίποτα. Μόνο διαχείριση κάναμε και το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετώπισε η Φυλή. Προσωπικά, σας ζητάω συγνώμη» ανέφερε.
Άγγελος Λιόσης: «Να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός…»
Αποδεκτή έκανε ο Γιάννης Σγουρός την πρόταση του περιφερειακού συμβούλου Δυτικής Αττικής Άγγελου Λιόση, στα εκτελεστέα έργα να μπουν έστω και με ένα ευρώ, οι σταθμοί μεταφόρτωσης και οι δυο άλλοι χώροι για ΧΥΤΑ στην Αττική. «Μπορεί να μην έχουμε τώρα εμείς την ευθύνη αλλά όταν τελειώσουν δικά μας έργα δεν θα είναι; Σε εμάς δεν θα ανήκουν;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε διαφορετική δουλειά από αυτό που γινόταν μέχρι τώρα και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Είμαι 20 χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος και από αυτά που είχαμε ψηφίσει την πρώτη κιόλας φορά, έχει γίνει μόνο το 1/3. Φτάνει πια…»
Ο Δημήτρης Μπουραίμης είπε, μεταξύ άλλων:
«Ξεπουλήσατε τον Ενιαίο Σύνδεσμο, παίζατε ένα παιχνίδι που τον απαξίωνε. Παίρνατε ότι θέλατε, δίνατε όπου θέλατε, βάζατε όποιον θέλατε….»
«Είμαι αντίθετος στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, είναι πληγή που πρέπει να κλείσει άμεσα. Το μέλλον πρέπει να έχουμε τα κότσια να το αντιμετωπίσουμε...»
«Θέλω να δείτε ποιος πραγματικά έχει άδεια μεταφορά απορριμμάτων και πως βγαίνει αυτή η άδεια. Το κακό ξεκινά από το γεγονός ότι ποτέ δεν αδειοδοτήθηκε κανείς για τον χώρο όπου θα είχε τον εξοπλισμό του. Πρέπει να δούμε με μεγάλη προσοχή αυτές τις εγκρίσεις»
«Μέσα από τα ΚΔΑΥ περνά ένα αντικείμενο χωρίς τίμημα, είναι πλυντήριο, το οποίο επιπλέον, δεν πληρώνει αυτά που πρέπει»
«Αν πάρει πρωτοβουλία ο δήμος Φυλής ή η ΠΕΔΑ ότι η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων είναι σε τέτοιο βαθμό πλημμελής ή ανεπαρκής, ώστε να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, τότε μπορεί να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα από τον ΕΣΔΝΑ».
«Όποιος τολμήσει να καταγγείλει την σύμβαση που υπάρχει με το δήμο Φυλής, ουσιαστικά παραδίδει στο δήμο το χώρο. Παίρνει έτσι σάρκα και οστά, αυτό που τονίζουμε στον προσυμβατικό διάλογο, ότι θέλουμε να γίνουμε μια αυτόνομη διαχειριστική ενότητα και να διαχειριστούμε εμείς τα απορρίμματα».
«Πρέπει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ. Εμείς εγγυόμαστε ότι θα τηρήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα αλλά μετά θα φύγετε από την περιοχή…»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια