Ελληνόπουλα Ρομά και προσφυγόπουλα καθάρισαν την ακτή Νησέλια

 
    Μια δροσερή καλοκαιρινή εκδρομή πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα οι «Γέφυρες Τέχνης - Art Bridges», με δεκατέσσερεις μαθητές του μουσικοεκπαιδευτικού προγράμματος και δημιουργικής πλατφόρμας, Ελληνόπουλα Ρομά από την περιοχή της Παγανής, μαζί με παιδιά από το Ιράκ και τη Συρία που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών του Δήμου Λέσβου στο Καρά-Τεπέ.
    Οι μαθητές, ηλικίας από πέντε έως δεκαπέντε ετών, με τη συνοδεία εθελοντών, ναυαγοσωστών και της Άνχελα-Μαρία Αρμπελάεθ, ιδρύτριας και υπεύθυνης του προγράμματος, ξεχύθηκαν με ενθουσιασμό στην παραλία. Με μεγάλο ζήλο, αφοσίωση και ιδιαίτερη ενσυναίσθηση, περισυνέλλεξαν μεταξύ άλλων γόπες από αποτσίγαρα, πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά ποτήρια από καφέδες και μεταλλικά κουτιά αναψυκτικών, που άκριτα αφήνουν μερικοί ασυνείδητοι επισκέπτες της όμορφης αυτής παραλίας. Προηγήθηκε εκπαιδευτική συνάντηση για την καθαριότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης. Οι σάκοι απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν, τοποθετήθηκαν κατά την αναχώρηση στον πλησιέστερο κάδο.
   Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αντίδραση των λουομένων όταν έβλεπαν τα παιδιά να καθαρίζουν, καθώς δεν δίστασαν να τα συγχαρούν, να τονίσουν τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας και να τους απευθύνουν ένα γενναίο «ευχαριστώ».
   Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων εξοικείωσης των συμμετεχόντων, αλλά ειδικότερα για τα παιδιά Ρομά που ζούνε στην περιοχή της Παγανής με τον υγιεινό τρόπο ζωής και το περιβάλλον, για την ένταξη και την ενσωμάτωση. Σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθούν πρώτα τα παιδιά και περαιτέρω οι γονείς τους με την καθαριότητα. Επιδιώκουμε όλοι εμείς, μέσα απ’ αυτές τις ενέργειες να μάθουν ν’ αγαπάνε και να σέβονται τη φύση και το περιβάλλον, καθώς και να συναναστρέφονται με τα άλλα παιδιά.Είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα που προσφέρουν οι Γέφυρες Τέχνης για τη δημιουργική εκμάθηση, την ενδυνάμωση, την προσβασιμότητα, τον Διαπολιτισμικό-Διαθρησκειακό Διάλογο και την κοινωνική ένταξη, για μια κοινωνία όπου όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά και στα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.
   Οι Γέφυρες Τέχνης ευχαριστούν θερμά τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τους εθελοντές, καθώς και τους ναυαγοσώστες για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια