Στη Βουλή οι μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση αποβλήτων

 


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, κατέθεσε την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου προς ψήφιση στη Βουλή, σχέδιο νόμου, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων»

Μερικές από τις βασικότερες μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφορούν στα εξής ζητήματα:

 

– Μέχρι το τέλος του 2025 θα εφαρμοστεί ένα ενιαίο, πανελλαδικό σύστημα εγγυοδοσίας για πλαστικές φιάλες και φιάλες από αλουμίνιο. Για τη διευκόλυνση των καταναλωτών προβλέπονται περίπου 15.000 σημεία επιστροφής στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος. Εκεί, επιστρέφοντας τις φιάλες, θα εισπράττουν το αντίτιμο της εγγυοδοσίας.

– Προβλέπεται η δημιουργία μίας υπηρεσίας χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους (κάτω των 10.000 κατοίκων) και η παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού στους υπόλοιπους.

– Τίθενται οι βάσεις για τη δημιουργία ισχυρών φορέων διαχείρισης αποβλήτων σε Περιφέρειες της χώρας. 

– Με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα μπορεί να παρεμβαίνει, άμεσα πλέον, το Υπουργείο, όταν τίθενται θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων στη διαχείριση των αποβλήτων, την αποτροπή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και την αντιμετώπιση προστίμων από την ΕΕ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια