Με λαϊκισμούς δεν κλείνει η χωματερή.

 


   Για ακόμη μια φορά το θέμα της χωματερής έγινε θέμα στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα "Λογοδοσία της δημοτικής αρχής" την Τετάρτη 10 Ιουλίου. Το σίγουρο είναι ότι με ψέματα, μισόλογα  αλλά και πράγματα κρυμμένα κάτω από το χαλί  η χωματερή δεν πρόκειτε να κλείσει και πάντα θα βρίσκουν τρόπο να την λειτουργούν. 

Click me!

  Ας πάνε στο αμαρτωλό Ιούλιο 2004 που ο τότε δήμος  παραχώρησε για 20 χρόνια χώρο για το ΧΥΤΑ  Φυλής ώστε να μεταφέρονται εκεί τα απορρίμματα της Αττικής μιας και ο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων ήταν κορεσμένος.

 To Φεβρουάριο 2008 ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κηρύσσει Αναγκαστική Απαλλοτρίωση έκτασης για το έργο «κατασκευή Α΄ Φάσης 2ου χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) Δυτικής Αττικής στη θέση «Σκαλιστήρι» του Δήμου Φυλής» με χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 75% και την Εθνική Συμμετοχή κατά 25%, που επί της ουσίας κηρύσσει άκυρη την 20ετή σύμβαση.  


          Με την απόφαση αυτή ξεκίνησε ένας δικαστικός αγώνας για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες του χώρου, ανάμεσά του και ο Δήμος Φυλής, μιας και δεν είχε γίνει ξεκάθαρο ποιος θα τους αποζημιώσει και με ποιο τίμημα.  Οι ιδιοκτήτες γίνονται μπαλάκι μεταξύ ΕΔΣΝΑ, Περιφέρειας Αττικής και  Ελληνικού Δημοσίου όπως αναφέρει σε έγγραφό της το 2017  η Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ , Αφροδίτη Μπιζά, δεν ξέρει τίποτα για το "έγκλημα"





   Ερχόμαστε στον Ιούνιου του 2018 που ο ΕΔΣΝΑ βρίσκει την λύση του πανωσηκώματος με 1.500.000 κυβικά μέτρα απορρίμματα να πέσουν στη Α΄ Φάση του ΧΥΤΑ Φυλής παρατείνοντας τη λειτουργία του μέχρι τις αρχές του 2020 βάζοντας την πρώτη ταφόπακλα για να μην κλείσει ο ΧΥΤΑ το 2019 που θα ερχόταν ο κορεσμός.. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση και παρά τις αντιρρήσεις των Παππού-Μπουραΐμη η απόφαση ψηφίστηκε χάρη στη διπλή ψήφο, λόγο προέδρου, της Αφροδίτης Μπιζά. 

   Τον Αύγουστο 2019 η απερχόμενη Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου , λίγο πριν παραδώσει στον νέο Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, θυμήθηκε την σύμβαση του 2004 για να προχωρήσει στο δεύτερο πανωσήκωμα του ΧΥΤΑ. 

  Στην συνέχεια τον Οκτώβριο 2020 ο  περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης  πέρασε στην ιστορία για την  κατασκευή του "Πατούλειο Τείχος",  δηλαδή το τρίτο πανωσήκωμα, με τη δημιουργία της τεχνικής λίμνης σκουπιδιών που λειτουργεί μέχρι και σήμερα. 



  Σειρά παίρνει ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς που ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του με το τι θα κάνει με τα απορρίμματα της Αττικής γιατί όπως φαίνεται στη φωτογραφία ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι στα όριά του μετά από τρία πανωσηκώματα. 





Επειδή στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε και πάλι λόγος για την επιδημιολογική έρευνα στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και την ευρύτερη περιοχή της, τα αποτελέσματά της μπορείτε να τα διαβάσετε 
Ε Δ Ω όπως τα είχαμε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο 2022. 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια