Πρώτος μεταξύ πρώτων ο Δήμος Φυλής

 



   Το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τη Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Φυλής του Θανάση Σχίζα για ακόμη μια φορά έδειξε τη επαγγελματική εμπειρία που διαθέτει. Κάτω από την καθοδήγηση του Δημάρχου Φυλής, Χρήστου Παππού και του ακούραστου συνεργάτη του Γιάννη Λιάκου, κατάφεραν ο Δήμος Φυλής να είναι στους πρώτους δήμους που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόγραμμα  αυτό αφορά την "Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με περιαστικά δάση», κατόπιν άμεσης επεξεργασίας του φακέλου που κατατέθηκε από τον Αντιδήμαρχο Θανάση Σχίζα.

Click me!


Η σχετική  απόφαση για την ένταξη υπογράφηκε την Τετάρτη 12 Ιουνίου, από τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, κ. Γιάννη Ανδρουλάκη με το ποσό για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που κατατέθηκε από τον Δήμο Φυλής  να φτάνει  στο μέγιστο ποσό της χρηματοδότησης των 500.000,00€ .
 Το πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.


Τι αφορά το έργο

Το έργο αφορά στην διαχείριση της καύσιμης ύλης πέριξ οικισμών ΟΤΑ Α΄ Βαθμού και στην εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν περιμετρικές αντιπυρικές ζώνες μέσου πλάτους 10 μέτρων πέριξ οικισμού/ων  εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
Ο κύριος στόχος της δράσης είναι να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη πυροπροστασία του οικισμού ή των οικισμών δεδομένης στη γειτνίασης αυτού/ών με δάσος ή δασική έκταση. Για το σκοπό αυτό κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πλάτους 10 μέτρων (*το πλάτος αυτό αποτελεί μέσο πλάτος δεδομένου ότι αναλόγως των επικρατουσών συνθήκων δύναται να διαφέρει κατά μήκος της ζώνης), συνιστώμενη από (αναλόγως, ψιλή αντιπυρική ζώνη, ή στεγασμένη αντιπυρική ζώνη) αποτελώντας αυτή μέρος προ κατασταλτικού σχεδίου, επιτυγχάνοντας τη διάσπαση της συνέχειας της δασικής βλάστησης, επιβραδύνοντας ή και αποτρέποντας κατά τόπους την εξάπλωση της πυρκαγιάς, συμβάλλοντας στην κατάσβεση αυτής. *Είναι δυνατό, ανάλογα με τις κατά τόπους συνθήκες να χρησιμοποιηθεί και συνδυασμός των ανωτέρω ζωνών και εργασιών εν γένει.

Η ανωτέρω επέμβαση αποτελεί μια επέμβαση με ιδιαίτερη συμβολή σε όλη τη διαδικασία μείωσης και καταστολής της πυρκαγιάς δεδομένου ότι: (χρησιμοποιείται αναλόγως κάποιο από τα κάτωθι).

  • Η στεγασμένη αντιπυρική ζώνη ή η αντιπυρική ζώνη με αραιώσεις αποτελούν τις ζώνες οι οποίες συμβάλουν στην παρεμπόδιση της έρπουσας πυρκαγιάς με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης αυτής στην κόμη του ανορόφου.
  • Οι ψιλές αντιπυρικές ζώνες επιτυγχάνουν τη δημιουργία ενός μετώπου αντιπερισπασμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πυρκαγιάς και τελικά την κατάσβεσή της, καθ’ όσον σ’ αυτές θα μπορούν να κινηθούν τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα, να αναπτυχθούν οι επίγειες δυνάμεις και να αποτελέσουν ενδεχομένως και γραμμή χρησιμοποίησης αντιπύρ.

Η εφαρμογή των επεμβάσεων σχετίζεται άμεσα με τις επικρατούσες ανά περιοχή τοπογραφικές, εδαφολογικές, κλιματικές και βλαστητικές συνθήκες σε συνδυασμό με το λοιπό περιβάλλον και ως εκ τούτου εφαρμόζονται αναλόγως.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια