Υποβολή από τον Δήμο Φυλής πρόταση για χρηματοδότηση ζωνών αντιπυρικής προστασίας πέριξ οικισμών

 




  Τον Ιούλιο 2023, κατά τη διάρκεια της φωτιά που υπήρχε στα Δερβενωχώρια, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Αντιπυρικής Ζώνης στα  όρια των Δερβενοχωρίων με το Δήμο Φυλής, παρά τις αντιδράσεις του Δασαρχείου Πάρνηθας.  Ύστερα από πολλές πιέσεις αποφασίστηκε να δημιουργηθεί προληπτικά αντιπυρική ζώνη στα όρια των Δερβενοχωρίων (Δήμου Τανάγρας) με το Δήμο Φυλής.  Τελικά με τη φορά των ανέμων η φωτιά προχώρησε προς τον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας φτάνοντας μέχρι τα Μέγαρα.
  Μπορεί να μην χρειάστηκε εκείνη τη χρονική περίοδο η αντιπυρική ζώνη που δημιουργήθηκε αλλά ένα μήνα αργότερα στην καταστροφική πυρκαγιά, που ξεκίνησε από φυλασσόμενη από την πυροσβεστική στην περιοχή της Μονής Κλειστών,  αποδείχτηκε σωτήρια.  Ήταν η τελευταία γραμμή άμυνας ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά προς το κομμάτι του Εθνικού Δρυμού που είχε καεί το 2007 αλλά και προς την περιοχή της Ελευσίνας . 


   Σήμερα, επιτέλους, κατάλαβαν δασαρχεία και κυβέρνηση ότι για να σωθούν τα δάση αλλά και να μην κινδυνεύουν περιουσίες θα πρέπει να σχεδιάσουν  περιμετρικές ζώνες αντιπυρικής προστασίας. Το Ν.Π.Δ.Δ. “ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ” με την με Α.Π.: οικ. 2740/16.05.2024 Πρόσκληση, με κωδικό ΔΑΠ6 και τίτλο «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΕ ΟΤΑ Α΄ ΒΑΘΜΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ», καλεί τους δικαιούχους Δήμους για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024».
Αντικείμενο της Πρόσκλησης είναι η χρηματοδότηση για την:
  • Σύνταξη των προβλεπόμενων Τεχνικών Εκθέσεων για το σχεδιασμό περιμετρικών ζωνών αντιπυρικής προστασίας, μέσου πλάτους δέκα (10) μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, και
  • Υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών όπως αυτές τεκμηριώνονται στις Τεχνικές Εκθέσεις.

   Σε έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής με ομόφωνη απόφασή της, την Παρασκευή 24 Μαΐου, ο  Δήμος Φυλής θα υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης για τη Δράση με τίτλο: «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών του Δήμου Φυλής», η οποία θα περιλαμβάνει τα κάτωθι υποέργα:
  • - Υποέργο 1: «Εκπόνηση Μελέτης για την Δράση «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών του Δήμου Φυλής»
  • - Υποέργο 2: «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών του Δήμου Φυλής», μέσου πλάτους δέκα (10) μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

update 
 Το ακτύπητο δίδυμο της Τεχνικής Υπηρεσίας, που δεν είναι άλλο από τον Αντιδήμαρχο Θανάση Σχίζα και τον Επιστημονικό Συνεργάτη του Δημάρχου Γιάννη Λιάκο, για ακόμη μια φορά, μέσα σε ελάχιστη ώρα συγκέντρωσαν  τα δικαιολογητικά και κατέθεσαν αίτηση χρηματοδότησης για τη Δράση.  Μάλιστα όπως έγινε γνωστό η  πρόταση του Δήμου Φυλής ολοκλήρωσε την πρώτη πεντάδα στο Πράσινο Ταμείο για έγκριση χρηματοδότησης. 
    Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς έχει επιλέξει αυτούς τους άξιους συνεργάτες να τρέχουν και να φέρουν εις πέρας τις διαδικασίες καθώς και τα έργα που έχει εξασφαλίσει προς όφελος της περιοχής και των κατοίκων. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια