Καθηλωτική και με δυνατά μηνύματα η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

 


Καθηλωτική και με δυνατά μηνύματα για τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Φυλής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και με κεντρικό σύνθημα το “Έχεις Δύναμη- Έχεις Φωνή” - “Σπάσε τη Σιωπή”, με την οποία κατόρθωσε και φέτος να γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" του Δημαρχείου στα Άνω Λιόσια.

Βασισμένη σε στοιχεία που έρχονται στο φως μέσα από μαρτυρίες θυμάτων βίας, οι συντελεστές της εκδήλωσης μετέφεραν με κυνισμό και διεισδυτική προσέγγιση μια πραγματικότητα που σοκάρει και μόνο στη σκέψη πως συχνά τα θύματά της καταλήγουν να γίνονται τίτλοι σε ειδήσεις εγκλημάτων της επικαιρότητας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής και οικοδέσποινα της εκδήλωσης κα Χρυσούλα Κουράση κατάφερε με τους συνεργάτες της, μέσα από μια ενδιαφέρουσα σπονδυλωτή δράση, να κεντρίσει και το ενδιαφέρον των νέων κάνοντάς τους συμμέτοχους και εντάσσοντάς τους στην εκδήλωση, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα πως η νέα γενιά είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Στην εισήγησή της, η Χρυσούλα Κουράση, αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του, αναφέρθηκε στο ισχυρό νομικό πλαίσιο που προστατεύει τη γυναίκα από κάθε μορφή βίας υπογραμμίζοντας πως “το πρόβλημα αυτό υπήρχε και υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία και είναι τραγικό να μιλάμε σήμερα για φαινόμενα βίας είτε με τη μορφή βιασμών, είτε με κακοποιητικές συμπεριφορές που φτάνουν ακόμα και στην ανθρωποκτονία, σε μια κοινωνία που έχει προχωρήσει τόσο μπροστά”.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις ενέργειες που μπορούν να προβούν σε περίπτωση κακοποίησης και αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις της Επιτροπής η οποία σε συνεργασία με το Δήμο προσφέρει δωρεάν νομικές υπηρεσίες και συμβουλευτική στις γυναίκες που το χρειάζονται. “Στη σημερινή εκδήλωση έχουμε τις απόψεις των παιδιών καθώς συμμετέχουν μαθητές από τρία ΓΕΛ και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα πως αυτά τα φαινόμενα μπορούμε σιγά - σιγά να τα περιορίσουμε. Όπου υπάρχουν παιδιά και συμμετέχουν, μας δίνουν και εμάς μια ελπίδα για το αύριο” είπε και κατέληξε: "Είμαστε αντίθετοι με τη βία, με όποια μορφή βίας και αν υπάρχει. Είμαστε αντίθετοι με τη ενδοοικογενειακή βία. Αντίθετοι με τη βία που ασκείται στους πιο αδύναμους οποιουδήποτε φύλου. Αντίθετοι με την οπαδική βία, αντίθετοι με τη βία στα σχολεία".

    

Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος της Δ.ΕΠ.ΙΣ. κα Ευαγγελία Κωβαίου και ξεκίνησε με την προβολή ενός ολιγόλεπτου ντοκιμαντέρ για την έμφυλη βία, το οποίο επιμελήθηκε η επαγγελματίας κα Γιάννα Τσίγκου. Τη σκυτάλη πήραν οι έφηβοι μαθητές των Λυκείων ΓΕΛ Ζεφυρίου, και 3ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων, που ένωσαν τις φωνές τους ενάντια σε κάθε μορφή βίας και ανέπτυξαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τη σχολική τους καθημερινότητα, ιστορικά στοιχεία και λογοτεχνικά αποσπάσματα. Ξεχωριστή ήταν όμως και η συμμετοχή των μαθητών του ΓΕΛ Φυλής, που με μια κιθάρα και τις εξαίσιες φωνές τους έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα κατά της βίας. Τους μαθητές του 3ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων Έλενα Μανωλοπούλου, Χριστίνα Γκαρμίρη,  Μαρία Ελ. Ρουμπία, Χριστόφορος Ευθυμίου & Καλλιόπη Υψηλάντη, συνόδευσε η Διευθύντρια κα Νάτσου Μαρία και την παρουσία τους συντόνισε η εκπαιδευτικός κ. Καπνίση Αλεξάνδρα. Η Λυκειάρχης του ΓΕΛ Ζεφυρίου κα Αρμενάκα Βασιλική συνόδευσε τις μαθήτριες Δημητροπούλου Αναστασία, Παγώνη Κατερίνα, Μπαλάφα Νάνσυ και Σταματελοπούλου Αγγελική και τον συντονισμό της συμμετοχής τους είχε η εκπαιδευτικός Γιολδάση Βιργινία. Ο Δ/ντής του ΓΕΛ Φυλής κ. Κουτσούκος Νίκος συνόδευσε τους μαθητές Τζωρτζίνα Παπαιωάννου, Ορφέα Κλάρα και Ιωάννα Χατζιδάκη.

  Σε σκέψεις οργής, αγανάκτησης, αλλά και έντονου προβληματισμού παρέσυραν το αποσβολωμένο κοινό οι ηθοποιοί Νίκος Παπούλιας και Εύη Τσακλάνου, με τη συγκλονιστική ερμηνεία τους σε ένα μονόπρακτο με τίτλο «Ποτέ δεν είναι Αργά», κάνοντας τους παριστάμενους μάρτυρες μιας κλασσικής σκηνής βίας, αλλά και υποδεικνύοντας στην κορύφωσή του τη λυτρωτική διέξοδο από ανάλογες νοσηρές συμπεριφορές.

 Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια από την Παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Φυλής με καθηγήτρια την κ. Ρούλα Λεβαντή και τη Χορωδία των Ενηλίκων του νεοσύστατου Συλλόγου «Μουσικός & Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δυτ. Αττικής «Μουσικό Όραμα» με Πρόεδρο την κ. Ρούλα Λεβαντή.

"Δεν είστε μόνες, είμαστε εδώ 24 ώρες το 24ωρο και μη διστάσετε να μας πείτε το πρόβλημά σας, ώστε να κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε λύση", ήταν παραινετικό μήνυμα που εξέπεμψε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς προς κάθε πολίτη που τυγχάνει θύμα κακοποίησης, αφού παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση. Έδωσε θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά που συμμετείχαν, είτε εκφράζοντας τις σκέψεις τους, είτε τραγουδώντας, στους διευθυντές και τους καθηγητές των τριών ΓΕΛ και ιδιαιτέρως στη Χρυσούλα Κουράση και τους συνεργάτες της για το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

      

Τους πρωταγωνιστές αυτής της εκδήλωσης, που παρακολούθησαν ακόμα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Δ. Αττική Βαγγέλης Λιάκος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής, επιβράβευσε η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Φυλής κα Χρυσούλα Κουράση προσφέροντάς τους λουλούδια και μια μοναδική κούπα με το σύνθημα "ΕΧΕΙΣ ΦΩΝΗ … ΕΧΕΙΣ ΔΥΝΑΜΗ".

Ακολουθούν βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση:















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια